i to je samo početak

Kakva raskoš: Pogledajte detaljnu snimku Sunca kojom nas je počastio Solar Orbiter

28.03.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Najnovije slike Sunca koje je snimio Solar Orbiter prikazuju fantastično detaljan prikaz naše zvijezde. Slike su snimljene 7. ožujka kad je letjelica proletjela točno između Zemlje i Sunca

Letjelica Solar Orbiter u subotu 26. ožujka napravila je najbliži prelet pored Sunca i to na svega trećini udaljenosti između Zemlje i zvijezde, izvještava Space. Ovo znači da ćemo, pored boljeg upoznavanja matične zvijezde, dobiti kolekciju najdetaljnijih slika dosad.

Odvažna europska misija koju podupire i NASA promotrila je Sunce sa udaljenosti od svega 48.3 milijuna kilometara, što je ujedno i dosadašnji rekord.

Dok NASA-ina sonda Parker putuje sve bliže prema zvijezdi (nekoliko milijuna kilometara od površine), okružje s kojim se suočava toliko je vruće da ne može koristiti kameru koja bi snimala površinu, što znači da posao fotografa ostaje na Solar Orbiteru.

Esa je 24. ožujka objavila sliku koju je letjelica snimila dok je bila na pola puta između Sunca i Zemlje, te dok se kretala prema najbližoj točki u svojoj elipsoidnoj orbiti.

Još od lansiranja Solar Orbitera u 2020., timovi na tlu su polako korigirali orbitu kojom letjelica kruži oko Sunca. Dok su dosadašnji prolazi oko zvijezde bili na otprilike pola udaljenosti između Zemlje i Sunca, kontrola će uskoro letjelicu približiti još bliže - na 42 milijuna kilometara od Sunčeve površine.

Deset mjernih instrumenata Solar Orbitera snimili su detaljne slike Sunčeve površine te su mjerili njezino magnetsko polje i intenzitet solarnog vjetra. Znanstvenici, tim rečeno, jedva čekaju detaljno analizirati podatke. Slike koje je Solar Orbiter snimio 2020. otkrile su do tad neviđene minijaturne solarne baklje koje su znanstvenici nazvali 'logorskim vatrama'.

SLIKE NAŠEG SVEMIRA

[FOTO] Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Pogledaj galeriju

'Logorske vatre su mali rođaci solarnih baklji koje možemo vidjeti i sa Zemlje - samo što su milijun ili milijardu puta manje' rekao je David Berghmans, fizičar sa Kraljevskog obzervatorija u Belgiji.

Berghmans naglašava da Sunce tijekom prigušenog razdoblja jedanaestogodišnjeg ciklusa aktivnosti ima više energije nego što se čini. 'Sunce na prvi pogled izgleda kao mirno mjesto, no kad vidite detalje, možete opaziti minijaturne baklje - kamo god vi gledali'.

Sunce se u međuvremenu probudilo te je sve aktivnije i aktivnije, što znači da će buduće fotografije biti još impresivnije.