DRUŠTVENE MREŽE

Kakva je to društvena mreža Path i može li postati novim Facebookom?

27.03.2018 u 08:52

Bionic
Reading

Mala društvena mreža koju je razvio bivši zaposlenik Facebooka u zadnje vrijeme privlači pažnju javnosti i investitora. Mogu li projekti poput ovoga zbilja zaživjeti?

Živimo u vremenima kada Facebook potresaju skandali te kada se carstvo Marka Zuckerberga čini najugroženijim. Ovo se, pored svih standardnih pitanja o privatnosti korisnika društvenih mreža i protupravnim korištenjem njihovih podataka, odazire i na konkurenciju. Konkretno, u posljednje je vrijeme vrlo popularno biti anti-Facebook (s razlogom), a toga su ponajprije svjesni razvojni timovi koji se žele domoći komada kolača.

Jedan od takvih ljudi bivši je zaposlenik Facebooka koji se tijekom četiri godine provedene u kompaniji bavio razvojem Facebook Connecta, sustava za integraciju Facebooka u ostala web odredišta te posredno - sakupljanjem još veće količine privatnih korisničkih podataka čak i kada oni nisu logirani.

FRKA JE

U kakav se to skandal upetljao Facebook i šest stvari koje morate o tome znati

Pogledaj galeriju

Njegovo ime je Dave Morin

Morin je u Facebooku vidio brojne razvojne i moralne odluke koje streme isključivo prema zaradi te koje uništavaju (prema njemu) osnovnu viziju kvalitetne društvene mreže. Njegova društvena mreža nosi neobično ime Path, a pokrenuta je davne 2010.. Pathov osnovni koncept bilo je druženje i razmjena informacija među ljudima koji se zbilja poznaju. Morin je tu značajku pokušao osigurati ograničavanjem broja kontakata koje pojedini profil može imati.

Morinova se društvena mreža nakon već tri mjeseca postojanja susrela s ponudom Googlea koji je projekt htio otkupiti za 100 milijuna dolara. Path je ovaj laskavi iznos odbio te nastavio sa radom koji očigledno nije bio u usponu. Oko pet godina nakon odbijene Googleove ponude Path je za manji iznos završio u rukama južnokorejske kompanije Daum Kakao koja mrežu održava još danas. Morin više nema nikakve veze sa Pathovim razvojem.

Nove prilike

Autor nesuđene konkurencije Zuckerbergovom gigantu u jeku je kontroverze vezane uz Cammbridge Analyticu i Facebook ugledao priliku da ponovno zaintrigira investitore. Na Twitteru je prije četiri dana objavio želju za radom na Pathu 2.0 naglasivši da mu 'trebaju strastveni strastveni suradnici koji će mu pri tome pomoći'.

S obzirom da ovih dana vrlo trendy mrziti Zuckerbergovu društvenu mrežu, odgovori su stigli jako brzo. Facebook je ovih dana ranjiviji nego ikad, korisnici žele van, a opcija je relativno malo. Tržišna potražnja za novim društvenim mrežama polako raste, a nastavit će rasti sukladno sa brojnim zakonskim mjerama i skandalima s kojima se Facebook sve češće suočava.

Revolucija na pomolu

Hoćemo li ikad vidjeti Path 2.0? Morin se nada da hoćemo. Njegova vizija društvene mreže koja se zbilja bavi isključivo vašim društvom dobrodošla je alternativa koja se oštro sukobljava sa Facebookom, tehnološkim divom koji je u cijelosti orijentiran prema čim većoj zaradi. Iako je autor spasonosne alternative među ostalim odgovoran za jedan od najmoćnijih Zuckerbergovih špijunskih alata, možemo se tješiti činjenicom da u ovom biznisu uvijek ima mjesta za iskupljenje.

Zar ne?