MALO VIŠE OPREZA

Kako da vam ne ukradu identitet pomoću Facebooka

02.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Korisnici društvenih mreža olako se odriču privatnosti i ne vode računa o svom online identitetu što hakeri sve više iskorištavaju

Mlađe generacije koncept privatnosti shvaćaju prilično olako. Društvene mreže i potreba za dijeljenjem svakog, pa i najmanjeg aspekta svog života, jača je od one za zaštitom osobnih podataka.

Stoga ne bi trebalo iznenaditi što je u proteklih nekoliko godina zabilježen rast broja prevara i krađa identiteta koje su se dogodile zahvaljujući Facebooku i neopreznim korisnicima.

Da se nešto takvo ne bi dogodilo i vama, ekipa iz PC Advisora razgovarala je sa stručnjakom za sigurnost Janusem R. Nielsenom koji im je otkrio nekoliko savjeta kako ne postati žrtva krađe identiteta na Facebooku.

1) Lozinka

Prvi korak u smjeru sigurnijeg online identiteta je jaka lozinka. Stručnjaci za sigurnost stalno upozoravaju kako je potrebno odabrati lozinku koja se sastoji od malih i velikih slova, brojeva i posebnih znakova. No jaka lozinka nije potrebna samo na Facebooku, već i na ostalim računima koje redovito koristite poput e-maila ili drugh računa na društvenim mrežama.

2) Antivirusni program

Čuvajte se skrivenih virusa, zlobnih kolačića i 'phishinga', jer se upravo putem društvenih mreža najlakše i najbrže šire. Skriveni su u obliku različitih kvizova i nagradnih igara koje korisnici u neznanju šalju svim svojim kontaktima. Bilo koji antivirusni program može pružiti temeljnu zaštitu, no najbolja je zaštita oprez. Nemojte klikati na linkove ako niste sigurni kamo vas vode ili ako su vam sumnjivi.

3) Sigurnosne postavke

Nekoliko ključnih sigurnosnih postavki skriva se u 'Account Settings' unutar profila na Facebooku. Provjerite što vam Facebook nudi i uključite sve zaštite koje mislite da vam trebaju.

4) Sigurno surfanje

Kad god je to moguće, koristite sigurno surfanje upisivanjem 'https' umjesto uobičajenog http u adresnu traku. 'S' na kraju označava sigurnu vezu koja će enkriptirati sve vaše aktivnosti na toj stranici.

5) Samo ovlaštene osobe

Facebook je u 'Account Settings' pod 'Security' ponudio mogućnost obavijesti o ulogiravanju u profil. Kad god se netko pokuša ulogirati s računala ili mobilnog uređaja koje nije ovlašteno, Facebook šalje obavijest e-mail porukom u kojoj piše s koje je lokacije bio ulazak na profil. Ako niste bili ni blizu te lokacije, vjerojatno vam je netko neovlašteno ušao u račun.

6) Dodatni kodovi

Kao što su Google i Twitter uveli dvostupanjsku verifikaciju, Facebook nudi mogućnost upisivanja dodatnih kodova prilikom ulogiravanja s novog uređaja. Kodovi se šalju na vaš mobilni telefon pa ako vam stigne poruka s kodom, a vi niste pokušali ući u svoj račun, vjerojatno netko neovlašteno pokušava ući.

7) Riješite se hakera

Jedan od načina kako se riješiti uljeza na Facebooku je taj da provjerite 'aktivne veze' u postavkama profila. Facebook čuva popis svih ulogiravanja u račun koja su još aktivna. Kad odaberete 'Any Activity', prekinut ćete sve veze osim one putem koje ste odabrali tu opciju. Ako ugledate sumnjivu vezu na popisu, nakon prekida aktivnosti promijenite lozinku kako biste spriječili da vam se hakeri ponovno ulogiraju u Facebook račun.

8) Sakrijte svoj profil

Ako ne želite da vam profil bude dostupan bilo kome na internetu, jednostavno isključite opciju koja omogućava pretraživačima poput Googlea pristup vašem javnom profilu. U 'Privacy Settngs' deaktvirajte 'Do you want other search engines to link to your timeline?'.