PRIPREMITE 300.000 EURA

Jeste li za prvi burger od umjetnog mesa?

29.07.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Za tjedan dana u jednom ekskluzivnom londonskom restoranu skupina posebnih uzvanika dobit će priliku degustirati prvi burger od umjetnog mesa stvorenog u laboratoriju od matičnih stanica krave

Pogačica se sastoji od 20-ak tisuća tankih niti mišićnog tkiva stvorenog 'in vitro'. Bit će to najskuplji burger u povijesti – cijena laboratorijske proizvodnje pogačice od 0,14 kg kreće se oko 300.000 eura, međutim, autori projekta vjeruju da bi umjetno meso kroz 10 godina moglo postati komercijalno dostupno.

Pitate se koja je svrha stvaranja umjetnog mesa kada je prirodno puno jeftinije? Njegov tvorac, profesor Mark Post, sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj, kaže da će meso već u skoroj budućnosti postati preskupo jer je proces pretvorbe biljne hrane u životinjsku vrlo neefikasan. Naime, za proizvodnju kilograma mesa potrebno je oko 10 kilograma biljne hrane i masnoća dok bi za umjetno trebala samo dva kilograma. Prema Food and Agricultural Organisation do 2050. čovječanstvo će konzumirati dva puta više mesa nego danas. Potražnja će se osobito povećati u Kini i drugim zemljama u razvoju.

'Trenutno koristimo oko 70 posto svjetskih poljoprivrednih kapaciteta za proizvodnju mesa', rekao je prof. Post za Independent i pojasnio: 'Trebat će nam alternativa. Ano ništa ne poduzmemo, meso će postati luksuzna i vrlo skupa hrana.'

Poznato je također da je stoka jedan od glavnih proizvođača stakleničkih plinova koji pridonose klimatskim promjenama.

'Stoka stvara oko 39 posto globalnog metana, oko pet posto CO2 te oko 40 posto dušikova oksida. Konačno ćemo morati uvesti ekološke poreze ne meso', ističe Post.

Za stvaranje umjetnog mesa potrebno je 99 posto manje poljoprivrednih površina, oko 90 posto manje vode, a u procesu se stvara između 78 i 95 posto manje stakleničkih plinova. Oksfordski znanstvenici 2011. su procijenili da bi za proizvodnju umjetne govedine trebalo oko 45 posto manje energije nego za prirodnu.

Stručnjaci očekuju da će umjetno meso naići na veliku podršku aktivista koji se bore za prava životinja te vegetarijanaca. Udruga People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) već je ponudila milijun dolara osobi ili organizaciji koja prva stvori umjetno pileće meso.

Naravno, prije nego što stigne u supermarkete, umjetno meso morat će proći stroge znanstvene testove, ali i ispite psihološke spremnosti te okusnih pupoljaka javnosti.

Britanski mediji nagađaju da bi čast kušanja prvog umjetnog burgera mogao dobiti neimenovani bogataš koji je za projekt, u kojem sudjeluje i nizozemska vlada, darovao – upravo 300.000 eura.