INKUBATOR

Jeste li čuli za SPOCK? Evo što rade za studente s idejom

20.07.2017 u 13:20

Bionic
Reading

Ne mislimo na lika iz Zvjezdanih staza, već na studentski startup inkubator Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji potiče startupove

Jeste li čuli za SPOCK? Ne, ne mislimo na lika iz Zvjezdanih staza, već na studentski startup inkubator Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu. Oni omogućuju studentima sa Sveučilišta (i onima koji su završili studij unazad dvije godine) svu moguću pomoć oko njihovih projekata, ali samo određeni timovi imaju tu priliku.

Besplatno... sve!

FER je poznat po svojim profesorima i znanstvenicima koji rade sa studentima, a upravo to SPOCK nudi svojim timovima. Također, dostupna su im i dodatna financijska sredstva, ali i besplatan prostor i oprema na samom FER-u. Sve ovo stvara jednu pozitivnu radnu atmosferu u kojoj se stvaraju samo najbolji startupovi. Za one s malo manje znanja, organizirane su i brojne radionice i predavanja, i to na teme koje će im koristiti u daljnjem razvoju tvrtke.

Cijeli ovaj proces traje manje od godinu dana. Program počinje sredinom srpnja, a završava u svibnju. U lipnju ove godine završili su timovi prve generacije SPOCK-a: Angler, GuitarFriend, Juvo – Home Friend i SAN. Nakon toga je slijedio najteži dio – odabir timova za drugu generaciju. 'Prvi krug prijava zabilježio je 30 posto veći interes u odnosu na prvu generaciju, a svi timovi odabrani za drugi krug pokazali su visoku motiviranost za rad na svojim startupima' objašnjava Iva Gospodnetić, Stručna suradnica za karijerno savjetovanje.

Novi startupovi

Odabrana su četiri nova tima, čiji su pretežito studenti sa: Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Ekonomskog fakulteta te s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Već su se smjestili u svojim prostorima, te je svakom timu dodijeljen koordinator. Upoznajte odabrane timove:

PicUp - namijenjen korisnicima koji žele jednostavnost spremanja, dijeljenja i organizacije fotografija po događajima kojima su prisustvovali.

Hacksplosm – online rješenje za izvođenje AI natjecanja, cilj mu je pružiti programerima pravo hackathon iskustvo iz udobnosti doma te poduzećima predstaviti najbolje programere spremne za rad,

Melanoma Check – namijenjen osobama koje žele trenutnu provjeru madeža temeljem jedne slike madeža procjenjuje vjerojatnost njegove zloćudnosti i preporučuje odlazak doktoru u svrhu prevencije raka kože

Sumirra – osobni financijski asistent za studente koji prati prihod preko studentskog ugovora i pazi na porezne pragove