PUNE I REPREZENTACIJU

Vukovarski inkubator: Dok je jake djece i dobrih rezultata...

17.11.2016 u 14:02

Bionic
Reading

S troje trenera u dvoranici na vukovarskoj Lijevoj bari funkcionira i raste Karate klub Vukovar. Pune reprezentaciju, donose medalje, ne žale se i pred sobom vide perspektivu. Uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije predstavljamo Karate klub Vukovar

SPORTSKI FELJTON

Uoči 25. obljetnice vukovarske kalvarije tportal.hr vam nudi feljton sa sportskim pričama iz obnovljenog grada koji sugerira to da na krajnjem istoku Hrvatske i dalje funkcionira rasadnik vrhunskih sportaša te klubova koji preživljavaju i čekaju bolje dane. Sve priče pročitajte OVDJE.

Početkom osamdesetih osnovan je Karate klub Vukovar te je objedinio sve koje su se počeli baviti tim sportom u gradu desetak godina ranije. Krenulo je s desetak ljudi, a dobra organizacija ubrzo je donijela i rezultate. Klub je imao tri predstavnika u kadetskoj reprezentaciji Jugoslavije.

'Počeli smo jako ozbiljno raditi i rapidno rasli krajem osamdesetih. A onda je došao rat i sve to skršio', kaže glavni trener u klubu, Igor Štalmajer. Kao maloljetnik je ostao u obrani Vukovara, a nakon zarobljavanja pronašli su mu iskaznicu karate kluba, što mu je donijelo dodatne probleme s neljudima u srpskom logoru.

Klub je 'hibernirao' do kraja stoljeća, a te jeseni 1999. nastavio je s radom.

'Novo osnivanje inicirao je i nosio Drago Adžaga i, uz Gorana Kalanja, Zoku Ikića i mene, krenuli smo dizati klub iz pepela. Počeli smo stvarati novu bazu po osnovnim školama, a Anita Ključik nas je pogurala da počnemo ozbiljno raditi. Da krenemo u nove pobjede', hvali trenericu za najmlađe uzraste.

Anita je bila kadetska prvakinja države, a uzela je i seniorsku medalju, no prekinula je karijeru kako bi se posvetila diplomi sa zagrebačkog KIF-a.

'Nisam se uopće planirala vratiti u Vukovar, ali dobila sam mjesto profesorice tjelesnog u školi i kada je došao poziv iz starog kluba, to me 'zabetoniralo' tu. Obožavam raditi s djecom, a sad sam se nakon pauze i reaktivirala te želim osvojiti naslov državne prvakinje na idućem Prvenstvu Hrvatske', kaže Anita, a trenira mlađu djecu, oko 150 njih, koja se bave karateom u Vukovaru.

'Imam dva dečkića od tri i pol godine koji su čudo. Imaju inteligenciju, motoriku i koordinaciju osmogodišnjaka, a tek su lani izašli iz pelena. Bit će nešto od njih ili u karateu ili u nekom drugom sportu. Perspektiva nam je općenito velika, dolaze odlične generacije, grad prepoznaje naš klub i omogućava nam normalan rad.'

Klub u kontinuitetu ima predstavnike u mlađim i seniorskoj reprezentaciji, a za prvenstvo Balkana za reprezentaciju konkurira čak sedmero boraca iz kluba.

'Za dodatni napredak trebamo više međunarodnih natjecanja, ali to nam je financijski nedostižno. Nema veze, dok imamo djece i rezultate, sve je OK. Imali smo po troje natjecatelja (braća Rubčić, Macura i Dragonić koji su svi i dalje u klubu) na EP i SP-ima, a iz kluba smo slali i Rafaelu Alandžak, koja je otišla. Politiku u sport ne miješamo, volimo ovo što radimo i vjerujemo da ćemo biti još bolji', završava Štalmajer.