UZBUDLJIVO OTKRIĆE

James Webb pronašao dosad nepoznate pojaseve asteroida, ali gdje su planeti?

11.05.2023 u 16:14

Bionic
Reading

Riječ je o stjenovitim, prašnjavim prstenovima, nastalim nakon sudara velikih nebeskih objekata, a ti su sudari česti u solarnim sustavima, posebno mlađima

Znamo da u Sunčevom sustavu asteroidni pojas vrvi čudnim, drevnim objektima. Znanstvenici su upravo zavirili u drugi solarni sustav i pronašli dva takva pojasa, uz od ranije poznati treći.

Astronomi su upotrijebili svemirski teleskop James Webb da bi otkrili više prstenova oko mlade zvijezde Fomalhaut, koja se nalazi relativno blizu, na udaljenosti od oko 25 svjetlosnih godina.

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Nature Astronomy.

Prethodno su drugi jaki teleskopi, poput Hubblea, promatrali Fomalhautov vanjski prsten, a on se nalazi na udaljenosti od 22,5 milijardi kilometara od zvijezde oko koje kruži.

Promatranjem u infracrvenom spektru, Webb je pronašao dva dosad nepoznata unutarnja pojasa.

Riječ je o stjenovitim, prašnjavim prstenovima, nastalim nakon sudara velikih nebeskih objekata, a oni su česti u solarnim sustavima, posebno mlađima.

Njihove stabilne prstenaste strukture otkrivaju postojanje drugih intrigantnih objekata oko zvijezde.

Naime ovi su pojasevi najvjerojatnije nastali djelovanjem gravitacijskih sila koje proizvode nama zasad nevidljivi planeti, slično kao što to radi Jupiter u našem solarnom sustavu, piše Mashable.