tehno recenzija

Testirali smo smartfon o kojemu svi pričaju: Evo kakvim se iPhone X pokazao na djelu

15.12.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Novi iPhone X je šarmantan pametni telefon koji golica maštu, a ni nas nije ostavio ravnodušnima. Najnovijeg asa iz Applea secirali smo do najsitnijih detalja i zaključili da se radi o uređaju koji bi nas mogao pratiti i na dulje staze

Svi koji barem površno prate događanja u svijetu pametnih telefona pitali su se što će Apple svijetu ponuditi na desetogodišnjicu predstavljanja prvog iPhonea, uređaja koji je pokrenuo stvaranje čitavog novog tržišnog segmenta, ali i pomaknuo granice očekivanja od mobilnih telefona.

Odgovor je stigao u vidu modela iPhonea X, kojeg je Appleov šef Tim Cook tako tipično jabučarski neskromno tijekom predstavljanja u rujnu proglasio budućnošću smartfona.

Bila je to smiona tvrdnja koja je zaudarala na marketinški spin, no ima li u njoj istine? Najkraći odgovor bi glasio: da, iako je i dalje pretjerana. No, krenimo redom.

Novo vrijeme, novi izgled

Dizajnirajući iPhone X, u Appleu su se odlučili na značajan odmak od dosad prepoznatljivog izgleda njihovih pametnih telefona. Teško je othrvati se dojmu kako je iznuđen pritiskom konkurencije predvođene Samsungom, no čini se kako Cooka i društvo ne smeta što nisu uvijek nužno prvi.

Nema, dakle, više dobro poznate tipke Home pri dnu, kao ni debelog obruba oko zaslona. Apple je s desetkom glatko uplovio u trend pametnih telefona sa zaslonima koji pokrivaju praktično cijelu prednju stranu uređaja. 

Obrub je i dalje prisutan, ali vrlo diskretno i služi kako bi zaslon više došao do izražaja. Dojam narušava jedino crna trakica pri vrhu zaslona, u koju je uz prednju kameru smješten i hardver potreban kako bi prepoznavanje lica glatko funkcioniralo. 

Smeta li ta trakica? Ne naročito. Brzo sam je prestao primjećivati. Vjerujem kako će tomu biti još i više tako jednom kad i aplikacije koje nisu Appleove budu prilagođene prikazu na zaslonu iPhonea X.

Općenito govoreći, desetka je dizajnirana nenapadno i minimalistički. Promjenama unatoč, i dalje je očito kako je to Appleov smartfon. Lako ga je razlikovati od drugih modela ponajprije po tome što su dvije stražnje kamere postavljene okomito jedna ispod druge u gornjem lijevom kutu uređaja.  

  • +11
Apple iPhone X Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Apple iPhone X je kompaktan uređaj kojim je moguće upravljati i jednom rukom bez većih poteškoća. Ugodan je na dodir, dobro balansiran, ne pretežak.

Kombinacija stakla i metala lijepo izgleda. Nije toliko sklona prljati se koliko sam očekivao, ali vjerojatno ćete nakon nekog vremena poželjeti nabaviti futrolu. Dodatna zaštita je dobra ideja i zato što nisam baš uvjeren kako je iPhone X uređaj koji bi se dobro nosio s padovima i ogrebotinama. 

Podulja tipka za uključivanje je s desne strane je podulja. Lako ju je naći i dobro reagira. Osim za uključivanje i isključivanje ima i druge funkcije (recimo, potvrda preuzimanja prilikom nabavki aplikacija u App Storeu ili aktivaciju digitalne pomoćnice Siri). 

Pri vrhu lijevog ruba je sklopka za utišavanje. Ispod nje tipke za regulaciju glasnoće zvuka. Donji rub rezerviran je za utor za Lightning kabel, kao i zvučnike. 

Zaslon za bogove

SAMOLED zaslon dijagonale 5,8 inča (14,7 centimetara) je odličan. Svijetao, jasan, oštar, izvrstan prikaz boja s dobro uravnoteženom crnom, pregledan pod raznim kutovima i izravnim svjetlom. Zahvaljujući ugrađenoj prilagodbi na ambijentalno svjetlo lak je na oko i pri duljem korištenju. Problema sa zelenom linijom smrti nije bilo.

Šestojezgreni procesor A11 Bionic, podržan s tri GB RAM-a, radio je munjevito brzo i pouzdano, bez primjetnog zastajkivanja i zagrijavanja pri većem opterećenju, bez obzira je li bila riječ o velikom broju otvorenih aplikacija ili pokretanju zahtjevnijih igara. Nije se blokirao ni pri radu na nešto nižim vanjskim temperaturama.

Većinu funkcija tipke Home preuzeo je Face ID, Appleova inačica prepoznavanja lica, u kombinaciji s nizom raznih poteza prstom po zaslonu. Face ID je ujedno u potpunosti zamijenio čitač otiska prsta, što bio je jedan od smionijih poteza vezanih uz iPhone X.

Pitanje svih pitanja bilo je, naravno, može li se tehnologija prepoznavanja lica mjeriti s otiskom prsta po brzini, pouzdanosti, preciznosti i sigurnosti? Nakon što sam ju koristio nekoliko dana, moj odgovor glasi: uglavnom da.

Je li me mobitel prepoznao kad sam se obrijao? Jest. Sa i bez naočala? Također. Je li otključavanje radilo s tuđim licem ili fotografijom? Probao sam više puta, niti jednom se to nije dogodilo. Je li me prepoznao i otključao mobitel u ogromnoj većini slučajeva kad sam to od njega zatražio? Da, jest.

No, znao je zapinjati kad bih, recimo, imao slušalice na glavi, kad bi bilo manje svjetla ili - rijetko, doduše - bez nekog očitog razloga. Zato je dobro što ima pričuvni način otključavanja u vidu unosa šesteroznamenkaste lozinke.

Uz to, morate ga držati ispred sebe kako bi vas dobro uhvatio. Nije išlo glatko ako bih ga, recimo, ostavio na stolu.

Animoji je fora, ali kamo to ide?

Ne dijelim fascinaciju pojedinih kolega animiranim govancima, ali neću ni poreći kako je značajka Animoji - koja se temelji na tehnologiji mapiranja lica - dobra fora. Doista odlično hvata izraze lica i pretače ih u animirane likove u stvarnom vremenu, koje možete poslati kao poruke u trajanu do deset sekundi. 

Zabavno, no više me zanima što u Appleu smjeraju s takvom tehnologijom prepoznavanja lica. Djeluje kao čvrst temelj za vrlo intrigantne mogućnosti primjene u proširenoj, miješanoj i virtualnoj stvarnosti, od upravljanja aplikacijama izrazom lica pa dalje. 

Jabučari, naravno, nisu u tome prvi, niti jedini - Microsoft nas već neko vrijeme uveseljava značajkom Hello, recimo - ali s iPhoneom X jesu među predvodnicima u svijetu smartfona kad je ta tehnologija u pitanju. 

Kamere su solidan korak naprijed

Što se kamera tiče, moglo bi se reći kako obje nude solidan korak naprijed.

Straga su dvije (širokokutna, telefoto) opremljene senzorima s po 12 megapiksela, optičkom stabilizacijom slike, optičkim zoomom (2x) te otvorima blende od f/1.8 odnosno f/2.4. Daju fotografije s puno pojedinosti i dobrom reprodukcijom boja, uz ponešto šuma u uvjetima slabije rasvjete.

S prednjom kamerom od sedam megapiksela možete dobiti dojmljive fotografije gotovo profesionalne razine kvalitete, naročito u portretnom načinu rada.

Fora je što možete zamutiti pozadinu kako biste istaknuli ono što je u prvom planu, iako za najbolji dojam predmeti u pozadini trebaju biti razmjerno blizu.

  • +18
Apple iPhone X - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Što ćete trebati naučiti?

Jasno je kako će za one koji su dosad koristili Androide prijelaz na iPhone X biti prilično velika promjena. Ali, dojma sam kako dosta posla čeka i vjerne ljubitelje Applea. 

Zbog toga što je izbačena fizička tipka Home promijenjen je način pristupa brojnim značajkama. Pa tako, recimo, do početnog zaslona dolazite potezom prsta po zaslonu od donjeg dijela prema gore. Doslovno od donjeg ruba, inače iPhone X neće obaviti ono što tražite od njega.

Što sam instalirao na Apple iPhone X?

Gmail, Google Maps, GDrive, GDocs, YouTube, WhatsApp, Snapchat, Pokemon GO, Asphalt Extreme, Evernote, Yahoo Weather.

Do Control Centera dolazite potezom prsta po zaslonu od gornjeg desnog ruba zaslona prema dolje, a do panela s obavijestima od trakice pri vrhu. Suviše je lako slučajno otvoriti jedan umjesto drugog.

Do otvorenih aplikacija doći ćete ako potegnete prstom po zaslonu od donjeg ruba prema sredini. Kad se pojave na lijevoj strani možete ih listati. Radilo je glatko, ali je tražilo vježbanja. Želite nazad na početni zaslon dok ste u aplikaciji? Tome služi podulja traka pri dnu zaslona. 

Ukupno gledano, dojma sam kako dobro prilagođene aplikacije za ovaj nesvakidašnji smartfon tek trebamo dobiti. Nativne rade bez primjetnih problema, ostale se tek trebaju prilagoditi. Klasična boljka i dalje je integracija s Windowsima. Bol, patnja i gnjavaža, od iTunesa pa dalje.

Baterija može i bolje

Baterija nije loša, ali se ni ne izdiže značajno iznad prosjeka. Izgurat će cijeli dan prosječno intenzivnog korištenja, neće izgubiti puno dok je neaktivna. Puni se razmjerno dugo - oko dva sata - bez obzira koristite li punjač koji je došao u paketu s uređajem ili ste upogonili neki od bežičnih punjača koji podržavaju standard Qi. 

Za što sam sve koristio Apple iPhone X?

Uz telefoniranje i slanje SMS-ova, fotografiranje te surfanje internetom desetku sam upogonio kako bih gledao video zapise na YouTubeu (uključujući dokumentarce i dugometražne filmove), igrao se, čitao e-knjige, kao i odradio intervju za tportal.

Apple je ostao dosljedan sebi, pa tako ni iPhone X nema 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice. Da, uz njega ćete dobiti adapter, no to samo znači još jedan kabel kojeg morate nositi sa sobom. A ovaj je još i prilično mali, pa ćete morati dobro paziti kako ga ne biste izgubili. 

Slušalice koje dolaze u paketu s iPhoneom X su solidne, iako je uputno zamijeniti ih kvalitetnijim bežičnim.

Zvučnici su glasni i kvalitetno izbalansirani, nude čak i ponešto basa. Blaga distorzija javlja se tek kad ih pojačate do kraja. 

Trebate li kupiti Apple iPhone X?

Ako si to možete priuštiti i inače volite Appleove proizvode, preporučujem prijelaz na iPhone X. Odlično izgleda, ima fantastičan zaslon i kamere s kojima možete dobiti barem vrlo dobre fotke, a otključavanje licem ne pravi probleme, uglavnom. Ovo je uređaj koji bi mogao potrajati bar tri-četiri godine, uz dobro održavanje i do pet.

Ako nemate toliko novca a ipak želite novi iPhone, modeli 8 i 8 Plus su bolji izbor.

Razmišljate li o prijelazu s Androida, iPhone X ne nudi dovoljno toga više kako bi opravdao razliku u cijeni u odnosu na top modele, a pritom ćete morati pristati i na navikavanje.

  • +3
Krenula je prodaja iPhone X Izvor: Profimedia / Autor: NN

Apple iPhone X - ključne specifikacije  

Dimenzije: 143,6 puta 70,9 puta 7,7 milimetara

Težina: 174 grama

Zaslon: 5,8 inča, SAMOLED, Super Retina, 2.436 puta 1.125 piksela, 458 ppi, omjer 19:9

Procesor: šestojezgreni procesor A11 Bionic

RAM: tri GB 

Memorija: 64/256 GB

Kamere:

  • stražnja: dvostruka 12 MP (f/1.8, 28mm) + 12 MP (f/2.4, 52mm), OIS, dvostruki optički zoom, četverostruka LED bljeskalica; video 2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps
  • prednja: sedam MP (f/2.2, 32mm); video 1080p@30fps, 720p@240fps, prepoznavanje lica, HDR

Baterija:  2.716 mAh, nezamjenjiva, bežično punjenje (Qi)

Senzori i ostalo: Face ID, brzinomjer, žiroskop, blizina, kompas, barometar; otporan na vodu (IP67)

Cijena: od 8.480 kuna (uz ugovor, Hrvatski Telekom)

Ustupio: Hrvatski Telekom