CISCOV PRIJEDLOG

'Internet svega' svijetu će uštedjeti bilijune

23.01.2014 u 20:14

Bionic
Reading

U to vjeruju u Ciscu, korporaciji na čijoj infrastrukturi većinom počiva globalno međumrežje. Ali, da bi to bilo moguće, bit će potrebno savladati niz prepreka i nositi se s brojnim izazovima

Internet svega (Internet of Everything) je koncept koji, prema Ciscovom gledištu, nastaje kad se povežu ljudi, procesi, podaci i stvari kako bi ih se umrežilo na način koji im je relevantniji i donosi više vrijednosti, a što informacije pretvara u djelovanje koje stvara nove mogućnosti, bogatija iskustva i ekonomske prilike za pojedince, tvrtke i države.

Podrazumijeva, između ostalog, povezivanje i umrežavanje brojnih predmeta koji to trenutno nisu, a koje je moguće opremiti senzorima i odašiljačima, poput kućanskih uređaja, prometnih znakova, mjerača potrošnje energije i tome slično.

E to bi, procjenjuju u Ciscu, tijekom narednog desetljeća generirati 4,6 bilijuna dolara (oko 27,1 bilijun kuna) za organizacije javnog sektora. Kako uštedama, tako i povećanjem produktivnosti, stvaranjem novih prihoda i podizanjem kvalitete življenja.

Kao primjer je tijekom telekonferencije - u kojoj su sudjelovali novinari iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Rumunjske - Ciscov viši dopredsjednik za srednju Europu Michael Ganser, naveo Barcelonu.


Taj grad koristi video tehnologije i tehnologije za suradnju kako bi građanima omogućila virtualnu interakciju s gradskom skupštinom bez odlaska u lokalni ured. Implementirali su rješenja interneta svega u poslove upravljanja vodama, otpadom, parkingom i poslove organizacije autobusnih linija...

To im je donijelo tri milijarde dolara (oko 17,7 milijardi kuna) stvorene vrijednosti te posredno pridonijelo privlačenju 4500 novih tvrtki i otvaranju 47 tisuća radnih mjesta, tvrde u Ciscu.

Gradovi bi tijekom idućih deset godina mogli, od već spomenitih 4,6 bilijuna dolara, mogli prigrabiti 1,9 bilijuna dolara (11,2 bilijuna kuna), putem ulaganja u pametne zgrade, smanjivanje troškova vezanih uz praćenje potrošnje plina i vode, pametna rješenja za parkiranje i naplaćivanje cestarina...

No, kako se pokazalo u raspravi nakon prezentacije, postoji niz prepreka i izazova koje će trebati riješiti prije no što takav koncept zaživi.

To su, između ostalih, pitanja poput sigurnosti pametnih mreža i sustava, zaštite privatnosti, načina prikupljanja podataka i vlasništva nad njima, ali i kako nadoknaditi gubitak radnih mjesta zbog povećanog stupnja automatizacije te koliki su stvarni troškovi, a kolika dobit za građane kao krajnje korisnike.

Studija Internet of Everything: prilika za dobit od 4.6 bilijuna dolara u javnom sektoru temelji se na istraživanju koje je Cisco proveo u veljači 2013. godine. Možete ju pogledati ovdje: www.internetofeverything.com