ISTRAŽIVANJE

JavaScript najpopularniji je programski jezik; pogledajte koji slijedi i što programere najviše inspirira na promjenu posla

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 24.11.2021 13:47
  • Objavljeno 24.11.2021 u 13:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Tvrtka SlashData objavila je izvješće State of the Developer Nation Report, kojim su pokriveni globalni trendovi razvoja softvera u 160 država tijekom trećeg tromjesječja 2021. godine

Programski jezik JavaScript danas koristi više od 16,4 razvojnih programera diljem svijeta, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na više od 19 tisuća developera.

Tvrtka SlashData objavila je izvješće State of the Developer Nation Report, kojim su pokriveni globalni trendovi razvoja softvera u 160 država tijekom trećeg tromjesječja 2021. godine.

Obuhvatili su također programske jezike, alate API-je, aplikacije i tehnološke segmente, kao i stavove samih developera, ali i uključenost u trendove poput mreža 5G i interneta stvari (IoT).

JavaScript bez premca najpopularniji

Pokazalo se kako je JavaScript daleko najpopularniji programski jezik, skupa s derivatima kao što su TypeScript i CoffeScript, zahvaljujući širokim mogućnostima primjene u web i backend aplikacijama.

Tijekom zadnjih šest mjeseci zajednici koja ga koristi priključilo se do 2,5 milijuna programera. To je kompletna baza korisnika programskog jezika Swift ili Rusta i Rubyja zajedno, piše ZDNet.

Python je na drugom mjestu, s oko 11,3 milijuna korisnika, uglavnom u područjima kao što su podatkovna znanost, strojno učenje i IoT. Taj je programski jezik u zadnjih godinu dana koristilo 2,3 milijuna programera više, što je porast od 25 posto.

Treću poziciju zauzela je Java, i dalje popularna među programerima koji pišu aplikacije za mobilne i desktop uređaje, njih 9,6 milijuna.

Slijede C/C++ (7,5 milijuna korisnika), PHP (7,3 milijuna) i C# (7,1 milijun). Među ova tri najbrže je rastao PHP, koji je od prvog tromjesječja dobio 1,1 milijun novih korisnika.

Već spomenuti Rust, programski jezik otvorenog računalnog koda, rastao je brže nego bilo koji drugi i gotovo utrostručio broj korisnika od 0,4 milijuna krajem 2019. godine na 1,1 milijun danas.

Naravno, ove podatke treba uzeti s određenom dozom rezerve jer nije jednostavno precizno odrediti veličinu baze korisnika pojedinog programskog jezika.

Zanimanje za 5G

Istraživanje je također pokazalo kako se sve više programera bavi projektima za 5G, naročito onima povezanima s IoT, proširenom i virtualnom stvarnošću, potrošačkom elektronikom i strojnim učenjem, odnosno umjetnom inteligencijom.

Najviše developera za 5G je u Kini (13 posto), gotovo dvostruko više od svjetskog prosjeka. U Sjevernoj i Južnoj Americi ih je po 11 i 10 posto, iako 43 posto developera u Sjevernoj Americi nije zainteresirano za 5G. Svjetski prosjek po tom pitanju je 35 posto.

Pola ispitanika promijenilo bi posao ako bi im bila ponuđena bolja plaća, iako trećina tvrdi kako nije isključivo motivirana financijama već ih zanima i napredak u karijeri (31 posto), proširenje znanja i vještina (31 posto), mogućnost rada na daljinu (22 posto) i bolja kutura tvrtke (20 posto).

Novac je važniji razvojnim programerima u istočnoj Europi - blizu sedam od deset su spremni promijeniti posao ako je plaća bolja. Slično razmišljaju i kineski developeri.

Iskusniji razvojni programeri su u pravilu zadovoljniji svojim poslom, dok su promjenama skloniji oni s tri do pet godina iskustva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!