kako je sklopljen posao stoljeća

Zuckerbergov mađarski ovčar zvan Zvijer pomogao pri 19 milijardi dolara teškoj kupovini WhatsAppa

11.02.2019 u 13:08

Bionic
Reading

U trenucima kad je dogovor o prodaji aplikacije zapeo i u sobi zavladala grobna tišina, u sobu je utrčao Zuckerbergov ljubimac i skočio ravno u krilo suvlasnika WhatsAppa. Sklopljeno je prijateljstvo, a ubrzo je pao i poslovni dogovor...

Facebookova kupnja WhatsAppa u vrijednosti Facebooka u 2014. godini možda se nikad ne bi niti dogodila da nije bilo mađarskog ovčara Marka Zuckerberga, psa od milja zvanog Zvijer.

Razgovarajući s CNN-ovim Laurie Segall u intervjuu objavljenom u nedjelju, Zuckerberg je opisao višemilijunske pregovore sa suosnivačem WhatsAppa Janom Koumom i kako je njegov pas pomogao da se posao napokon sklopi.

'Mislim da je moj pas Zvijer zapravo tajno oružje. Bio je napet trenutak i Jan je rekao da mora razmisliti o svemu', prisjetio se Zuckerberg.

U sobi je vladala grobna tišina, sve dok se nije ušetala Zuckerbergova Zvijer. Neko vrijeme pas je zbunjeno stajao u sobi da bi odjednom skočio i sklupčao se u Janovom krilu. Suosnivač WhatsAppa pogladio je Zvijer, ona mu se prepustila i tako je sklopljeno novo prijateljstvo.

Zvijer učvrstila poziciju kućnog ljubimca

Onako usput otopio se i led između dva biznismena i pao je dogovor: Facebook će kupiti aplikaciju za nevjerojatnih 19 milijardi dolara.

Zvijer je tako učvrstila svoju poziciju kućnog miljenika. Ima svoju Facebook stranicu i dopušta da je odijevaju za velike događaje kao što je Noć vještica.

U listopadu 2016. Zuckerberg je objavio sliku svoje kćeri Max s čupavim kućnim ljubimcem i zapisao kako je njezina prva izgovorena riječ bila 'pas'.

Odrekli se milijarde, samo da odu iz Facebooka

Stvari s ljudima iz WhatsAppa, međutim, nisu završile tako dobro. Brian Acton, jedan od suosnivača aplikacije, napustio je Facebook u rujnu 2017. nakon što se tijekom rasprave o unovčavanju usluge sukobio s Zuckerbergom i izvršnom direktoricom Sheryl Sandberg. Acton je kasnije u intervjuu za Forbes rekao da se njih dvoje zalažu za poslovnu praksu, načela i etiku s kojima se on ne može složiti.

Usred skandala u Cambridge Analytici, Acton je mnoge šokirao pridruživši se pokretu #DeleteFacebook, tweetujući: 'Vrijeme je. #DeleteFacebook'.

Drugi suosnivač WhatsAppa Jan Koum, onaj isti kojemu je Zvijer skočila u krilo, napustio je Facebook u kolovozu 2018., također zbog pritisaka da unovči aplikaciju i nagomilanih frustracija s kulturom 'velike tvrtke', pisao je Wall Street Journal.

Napuštanjem Facebooka prije vremena Acton i Koums odrekli su se ukupno 1,3 milijarde dolara. Sve samo da se maknu i pronađu svoj mir.