BEBE I TEHNOLOGIJA

I prljave pelene postaju 'pametne'

16.07.2013 u 10:21

Bionic
Reading

Dječje pelene obično roditeljima mogu reći dvije stvari - jesu li prljave ili čiste. No 'pametne pelene' mogle bi i upozoriti na moguće zdravstvene probleme djeteta

U današnje vrijeme čini se kako sve oko nas postaje 'pametno'. Od pametnih telefona preko pametnih hladnjaka i televizora pa do pametnih nanobota koji bi u budućnosti mogli vršiti operacije na ljudskom tijelu.

No kada vam netko kaže da postoje i 'pametne' pelene za djecu, imate pravo biti skeptični.

Svatko tko je ikad bio u doticaju s dječjom pelenom zna da ona ima samo jednu svrhu, ali grupa koja stoji iza 'Pixie Scientific' želi od pelena stvoriti dijagnostički alat.

Točnije, žele iskoristiti pelene kako bi roditelji mogli lakše prepoznati kada nešto nije u redu sa zdravljem njihova djeteta.

'Pametne pelene' u sebi sadrže testne trakice koje reagiraju na urin i, ovisno o njegovom sastavu, mijenjaju boju. Promjena u boji vidljiva je na prednjoj strani pelene na kojoj se nalazi QR kod. Skeniranjem koda, i obojenih kvadratića, aplikacija na pametnom telefonu ispisuje analizu djetetova urina.

'Pametne pelene' tako mogu prepoznati eventualnu upalu mokraćnih puteva, dehidraciju ili rane znakove problema s bubrezima.

Aplikacija bilježi rezultate i upozorava roditelje ukoliko je neki rezultat izvan predviđene vrijednosti te daje mogućnost da rezultate analize pošalju liječniku.

Pelene su razvijene u suradnji s liječnicima i već je dogovoreno njihovo testiranje na odjelu intenzivne njege dječje bolnice University of California San Francisco Benioff. Ekipa koja ih je osmislila tvrdi da kemikalije koje se nalaze u testnim trakicama neće naštetiti nježnoj dječjoj koži jer ne dolaze u dodir s kožom već samo s mokraćom.

Međutim, kako bi se mogle naći na tržištu, potrebno im je odobrenje američke Agencije za lijekove i hranu (FDA) zbog čega su Pixie Scientific pokrenuli akciju prikupljanja sredstava na Indiegogou

Za početak proizvodnje, testiranje i odobrenje FDA potrebno im je 225 tisuća dolara (1,3 milijuna kuna), a ukoliko skupe više u planu im je proširiti analizu i na dijabetes tipa jedan.

Pa neka sad netko kaže da i pelene ne mogu biti 'pametne'.