PUT KROZ VRIJEME

Hvata vas nostalgija? Isprobajte stare operativne sustave unutar vašeg internetskog preglednika

10.01.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Proživite najljepše trenutke uz internetske emulatore koji će sustave poput MS DOS-a 5.0 i Classic Macintosha oživjeti unutar sigurnosti vašeg omiljenog preglednika

Premda svi volimo moderne opearativne sustave, ponekad se volimo prisjetiti kako su računala radila nekad davno. Ako želite pokrenuti emulaciju Windowsa 95, Mac OS X Liona i drugih sustava, na pravom ste mjestu. Donosimo pet preglednika koje možete pokrenuti unutar internetskog preglednika.

Windows 95

Microsoftov legendarni operativni sustav izašao je kolovozu 1995. te predstavlja jedan od najvažnijih OS-ova tog desetljeća. On je postavio temelje za ostale Windows operativne sustave pomoću izbornika Start i Taskbara, objašnjava Makeuseof.

Ovaj Windows 95 emulator pokreće sustav Windows 95 OSR2. Ta verzija nije podržavala USB i imala je problema sa Pentium računalima. Kontrole emulatora korisniku omogućava mijenjanje moda zaslona, kao i uključivanje ili isključivanje miša. Pošto je riječ o emulaciji unutar preglednika, sve promjene koje napravite neće se sačuvati nakon što zatvorite karticu.

Classic Macintosh

Apple je 1984. izbacio prvo računalo iz serije Macintosh (ili kasnije - Mac). Radilo se o revolucionarnom računalu sa grafičkim korisničkim sučeljem. Macintosh emulator pokreće System 7.0.1 i tri rane aplikacije - MacPaint, MacDraw i Kid Pix.

Pošto sustav koristi puno manje sistemskih resursa od emulatora za Windows 95, učitavanje će trajati kraće.

Macintosh Plus

Svega dvije godine nakon predstavljanja prvog Macintosha, Apple je izbacio njegovog nasljednika: Macintosh Plus.

Macintosh Plus se prodavao po astronomskoj cijeni od 2600 dolara, dolazio je s 1 MB RAM-a i podrškom za do 4 MB, mogao je imati do sedam periferija te je čitao diskete do 800 KB zapremnine. Emulator dolazi sa tri aplikacije: Risk, Cannon Fodder i Shufflepuck.

Windows 3.1

Windows 3.1 je na police sletio 1992. te je zamijenio izvorni Windows 3.0. Unatoč sličnom imenu, novi OS je ponudio hrpu noviteta, uključujući TrueType sustav fontova. Najpoznatiji fontovi uključuju - Arial, Courier New i Times New Roman.

Ostale značajke uključuju drag-and-drop ikone, podršku za miš unutar MS-DOS aplikacija i konačno - aplikaciju Program Manager. Sustav je teoretski mogao podržati do 4 GB RAM-a, no u praksi je radio sa do 256 MB. Windows 3.1 zamijenili su Windows 95, no podrška za njega trajala je sve do 2008.

U pregledniku ćete unutar Windowsa 3.1 moći zaigrati klasike poput Minesweepera i Solitairea, kao i raditi u programima poput Writea i Paintbrusha.