ili brišu račun

Htjeli, ne htjeli: WhatsApp prisiljava na dijeljenje podataka s Facebookom

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 07.01.2021 09:45
  • Objavljeno 07.01.2021 u 09:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Filip Radwanski/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukoliko odbijete prihvatiti nova invazivna pravila koja uključuju dijeljenje podataka s oglašivačima, Facebook će u veljači izbrisati vaš WhatsApp profil

WhatsApp je upravo izbacio novi ugovor za privatnost podataka s kojim ćete se susresti čim otvorite aplikaciju. Ako bez čitanja odlučite prihvatiti uvjete, Facebooku ćete pružiti velik broj ovlasti koje se u pravilu ne povezuju s aplikacijom za enkriptiranu razmjenu poruka čiji je glavni oslonac nekad bila i privatnost korisnika.

O čemu se radi?

Makeuseof navodi da WhatsAppova nova pravila korisnike prisiljavaju korisnika da dijeli podatke s Facebookom, a ako to odbiju, WhatsApp će izbrisati njihov profil. Nova pravila spominju se u podsejtniku unutar aplikacije i na stranici za pravila o privatnosti.

Duboko ispod hrpe pravnog žargona nalazi se dio u kojem Zuckerbergova marketinška agencija korisnicima objašnjava kako će aplikacija raditi s drugim kompanijama unutar Facebooka.

Prema novom ugovoru, WhatsApp će dijeliti podatke s Facebookom - što obuhvaća slanje i primanje informacija, s time da kao razlog navodi 'rad, ponuda, poboljšanje, modifikaciju, podršku i reklamiranje' postojećih usluga unutar Facebookove obitelji proizvoda. Razlog za ovakvu vrstu razmjene podataka nalazi se u Facebookovom kontinuiranom nastojanju spajanja aplikacija Facebook, Instagram i WhatsApp. Kratkoročno gledano, nova pravila bi trebala bolje personalizirati vaše korisničko iskustvo.

Facebookova agresivna znatiželja

U svim aplikacijama ćemo tako vidjeti 'poboljšane usluge, bolje prijedloge i reklame skrojene prema našem ukusu'. Nadogradnja također uvodi niz 'integracija koje će pomoći povezati WhatsApp s drugim uslugama koje nudi Facebook'. Problem je, doduše, što zadiranje u privatnost ne staje na tome. Facebook će pristup vašim podacima pružiti i vanjskim kompanijama, uključujući oglašivačima koji koriste Facebookove usluge. Ako vršite bilo kakvu interakciju sa oglašivačem ili dućanom, njihovi vlasnici će dobiti uvid u vaše podatke.

Ista stvar vrijedi i za funkcije WhatsAppa poput gledanja videa unutar aplikacije - ako kliknete na video, program za reprodukciju će izvoru moći dati pristup vašoj IP adresi. Da stvari budu još gore, WhatsApp vam ne daje opciju da zadržite privatnost - morat ćete prihvatiti nova pravila do 8. veljače 2021. ili jednostavno ostati bez pristupa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!