stotine izuma

[FOTO] Na današnji dan, prije točno 78 godina, umro je Nikola Tesla, najveći um modernog doba. Podsjetite se što nam je sve ostavio za sobom

07.01.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Sin pravoslavnog svećenika umro je baš na Božić po julijanskom kalendaru, 7. siječnja 1943. u apartmanu na 33. katu njujorškog hotela New Yorker u 86. godini. Iza njega ostale su stotine izuma, 112 američkih patenata i još njih stotinjak prijavljenih u drugim zemljama svijeta. Puno toga ostalo je zapisano i na stranicama njegovih dnevnika ili u stručnim časopisima

Na današnji dan prošlo je točno 78 godina otkako je ovaj svijet napustio koliko genijalan toliko često i neshvaćeni genij, izumitelj, fizičar i elektrotehničar Nikola Tesla. Ličanin iz Smiljana kraj Gospića školovao se u Karlovcu, Grazu da bi, ostavši bez stipendije, na trećoj godini odustao od studija.

Malo je kockao, malo se kartao pa opet pokušavao studirati, radio razne poslove po Austrougarskom carstvu. Žicu za znanost i otkrivanje novog naslijedio je, znao je reći, od svoje majke koja je 'bila prvorazredni izumitelj i bila bi (...) postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža'.

Nakon što je 1883. u Strasbourgu konstruirao prvi model indukcijskog motora, Tesla se uputio u New York i zaposlio u Edisonovoj kompaniji. Ljubav je brzo pukla pa je već 1885. osnovao vlastitu kompaniju. Ubrzo je propala pa se neko vrijeme uzdržavao teškim fizičkim radom.

No već 1887. Tesla osniva novu tvrtku i prijavljuje niz patenata: višefazni sustav prijenosa električne energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Od Georgea Westinghousea trebao je dobiti milijun dolara za patente na bazi izmjenične električne energije no na račun mu je navodno sjelo samo 60.000 dolara.

Izumi su se redali kao na pokretnoj traci koju ipak nije izumio on. Istraživao je struje visokih frekvencija i izradio transformator, Teslinu zavojnicu.

Nikola Tesla Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: NIKOLA TESLA MUSEUM

Svijet je uvjeravao u prednosti izmjenične energije, a zbog požara u kojem muje 1895. uništen laboratorij zbog čega nije uspio otkriće elektrona i x-zraka. U požaru je ostao bez 400 električnih motora, električnih i mehaničkih oscilatora, transformatora, raznih originalnih konstrukcija, ali i rukopisa skoro završene knjige 'Priča o 1001 indukcijskom motoru'.

Godinu poslije na Nijagarinim slapovima puštena je u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije. Do kraja 19. stoljeća Tesla je demonstrirao prvi brod na daljinsko upravljanje i započeo graditi sustav bežičnog prijenosa energije. Do 1919. godine, kad je objavio autobiografiju 'Moji pronalasci', Tesla je prijavio i patent stroja za vakumiziranje i letjelice za vertikalno polijetanje, a bavio se i poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra.

Sin pravoslavnog svećenika umro je baš na Božić po julijanskom kalendaru, 7. siječnja 1943. u apartmanu na 33. katu njujorškog hotela New Yorker u 86. godini. Iza njega ostale su stotine izuma, 112 američkih patenata i još njih stotinjak prijavljenih u drugim zemljama svijeta. Puno toga ostalo je zapisano na stranicama njegovih dnevnika ili u stručnim časopisima.

Eksperimentirajući s rasvjetnim cijevima ispunjenima plinom, kakve su se za rasvjetu počele široko upotrebljavati tek u drugoj polovici 20. stoljeća, bio je nadomak izuma elektronske, katodne i rendgenske cijevi, ali i elektronskog mikroskopa. Patentirao je i takozvanu Teslinu turbinu s mnoštvom tankih diskova, bez lopatica.

Za papirologiju i biznis nije mario pa su često drugi znanstvenici i poduzetnici prisvajali njegove ideje i na njima zarađivali velik novac. Tesla je već bio mrtav kad je američki Vrhovni sud poništio Marconijeve patente radija jer ih je ranije već osmislio Tesla.

Razmišljao je o primjeni 'telematike', vrste robotike, izmislio je električni upaljač, svjećicu za benzinske motore s unutrašnjim sagorijevanjem, proizveo naizmjeničnu struju napona milijun volti. Proučavao je površinski efekt visokih frekvencija u provodnim materijalima, bavio se sinkronizacijom električnih krugova i rezonatorima, lampom s razrijeđenim plinom koja svijetli bez žica, bežičnim prijenosom električne energije i radio-valova...

Tvrdio je i da je u svom laboratoriju uhvatio radio-signale izvanzemaljskog podrijetla, a dio života proveo je pokušavajući poslati signal na Mars. Često neshvaćen, ponekad čak i ismijavan, danas je slavljen kao jedan od najvećih umova u povijesti. Još kad se jednog dana otvore i bolje iščitaju oni Teslini rukopisi u kojima se navodno kriju mnoge, velike tajne koje mi obični smrtnici teško možemo shvatiti...