ISPROBALI SMO

Huawei FreeBuds 3: Sestre blizanke AirPodsa s poništavanjem buke

03.02.2020 u 07:33

Bionic
Reading

Huaweijeve bežične slušalice svidjet će vam se ako ne volite slušalice koje morate nagurati u uho kako bi bili sigurni da vam neće ispasti dok se, recimo, vozite javnim prijevozom ili hodate ulicom

Bežične slušalice FreeBuds 3, najavljene tijekom sajma IFA 2019, smještene su u nesvakidašnje kućište od polirane plastike.

Opisujem ga kao nesvakidašnje zato što bi se izgledom prije uklopilo u kakvu kozmetičku kolekciju nego među srodne gadgete. Zbog toga bi moglo biti privlačnije ženama, naročito u crvenom izdanju kakvo je stiglo na recenziju.

U pitanju je disk s poklopcem koji se otvara na oprugu, a koji zatvoren neodoljivo podsjeća na oblutak ili luksuzno izdanje jo-joa. Stane bez problema u prednji džep hlača, čak i ako taj prostor mora dijeliti s mobitelom.

  • +7
Raspakirali smo i testirali Huawei FreeBuds 3 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Djeluje kao da bi mogao izdržati pad ili dva, ali možete se kladiti kako ćete ga začas umastiti prstima, bez obzira koliko vam ruke bile čiste, kao i da neće proći puno vremena prije no što se počnu pojavljivati ogrebotine.

Na donjem dijelu kućišta je utor za punjenje kabelom USB-C. Ali, poželite ga puniti bežično to je također moguće, iako će vam za to trebati nešto više vremena. No, o tome više kasnije.

S lijeve strane je jedva primjetno dugme koje služi za uparivanje slušalica s pametnim telefonom s operativnim sustavom Android.

Nakon što otvorite poklopac - što će trebati učiniti ne samo kako bi došli do slušalica, već i kako bi se povezali s pratećom aplikacijom AI Life - osim samih slušalica vidjet ćete i LED lampicu koja pokazuje stanje popunjenosti baterije. Slušalice u za njih predviđenom utoru u kućištu drže magneti, tako da ne mogu tek tako ispasti.

I kućište i slušalice su elegantno dizajnirani, s naglaskom na nenametljivi minimalistički pristup koji kombinira crvenu i crnu boju, uz metalni završetak oblog donjeg dijela slušalica kao jedini izuzetak. I da, neodoljivo podsjećaju na Appleove bežične slušalice AirPods.

Slušalice FreeBuds 3 prilično dobro leže u uhu i ugodne su pri dugotrajnom nošenju. Svidjet će vam se ako ne volite slušalice koje morate nagurati u uho kako bi bili sigurni da vam neće ispasti dok se, recimo, vozite javnim prijevozom ili hodate ulicom. Tijekom tjedan dana intenzivno sam ih koristio u raznovrsnim okolnostima. Niti jednom se nije dogodilo da sam se zapitao hoću li ostati bez njih.

Instalaciju i uparivanje obavio sam brzo i bez problema. Napominjem kako sam ih testirao na modelu Honor View20, također dijelu Huaweijevog eko-sustava. Moguće je kako je zbog toga sve išlo tako glatko.

Koristite li Huaweijevo sučelje EMUI 10 prepoznat će da ih stavljate i oglasiti se kratkotrajnim zvukom kako bi to potvrdile.

FreeBuds 3 ponudit će pristojnu razinu glasnoće, bez primjetnog iskrivljavanja zvuka pri dosegnutom maksimumu. Općenito, zvuk je jasan i zaokružen, s dobrom reprodukcijom visokotonaca i nešto slabijim basom,što posebno dolazi do izražaja pri slušanju na otvorenom. Glasovni pozivi su također korektni, iako ćete vjerojatno trebati izaći iz bučnijih okruženja kao što su kafići.

Aktivno poništavanje buke neće u potpunosti blokirati pristup zvuka iz vašeg okoliša u vaše uho već će ga tek prigušiti. Neće vas zadovoljiti ako tražite potpunu izolaciju, ali dovoljno su dobre za slušanje dok se krećete u uvjetima u kojima ipak morate paziti na to što se događa oko vas (primjerice, po gradskim ulicama) ili tijekom trčanja.

Poništavanje buke moguće je aktivirati putem prateće aplikacije AI Life ili s dva kuckanja po lijevoj slušalici. U aplikaciji su na raspolaganju alati za finije namještanje razine blokiranja.

U aplikaciji ćete također naći više opcija za upravljanje slušalicama, malo za namještanje zvuka. Što se potonjeg tiče svakako ima prostora za razvoj i širenje ponude.

Osim aktiviranja poništavanja buke aplikaciju možete upotrijebiti kako bi odredili koju ćete funkcionalnost pokrenuti kuckanjem lijeve ili desne slušalice. Tako je, primjerice, moguće zaustaviti i ponovno pokrenuti reprodukciju audio zapisa, preskočiti pjesmu, uključiti digitalnog osobnog pomoćnika Google Assistant...

Svaka od slušalica ima bateriju kapaciteta 30 mAh, dok je u kućištu baterija od 410 mAh, što znači da ih s punim kućištem možete nekoliko puta napuniti nakon što se posve isprazne. Slušalice su potrajale su između četiri i pet sati ako ih ne bi dopunjavao i bez uključenog poništavanja buke. Uz uključeno poništavanje izdržale su nešto više od četiri sata.

Punjenje slušalica od nula do 100 posto putem računala trajalo je oko 40 minuta, za bateriju u kućištu trebalo je oko sat vremena. Dostupno je također i bežično punjenje, koje traje nešto dulje, ali ne značajno.

Trebate li kupiti slušalice Huawei FreeBuds 3?

FreeBuds 3 lijepo izgledaju i nude sasvim solidan zvuk te trajanje baterije. Vrlo su lagane, lijepo sjedaju u uho i ne opterećuju ni pri duljem nošenju, a i otporne su na vodu i prašinu (IPX4).

Među rijetkima su u svojoj kategoriji koje su opremljene značajkom poništavanja buke. Odlično će poslužiti za svakodnevno korištenje uz druge aktivnosti.

S druge strane, vjerojatno neće zadovoljiti zahtjevnije audiofile, a nisu baš niti jeftine.

Huawei FreeBuds 3 - ključne specifikacije

Dimenzije: 41,5 puta 20,4 puta 17,8 mm (po slušalici); 60,9 mm (promjer) puta 21,8 mm (kućište)

Težina: 4,5 grama (po slušalici); 48 grama (kućište)

Kućište: polirana plastika

Procesor: Huawei Kirin A1

Povezivost: Bluetooth 5.1

Ostalo: otporne na vodu i prašinu (IPX4)

Baterije: 30 mAh (po slušalici), 410 mAh (kućište); podrška za bežično punjenje

Ostalo: aktivno poništavanje pozadinske buke, mogućnost upravljanja kuckanjem, USB-C

Boje: crna, bijela, crvena

Cijena: od 1.117,89 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Huawei