ISPROBALI SMO

Novi Huaweijev pametni sat teško je ne primjetiti. Evo kako nas se dojmio na testiranju

31.10.2019 u 12:38

Bionic
Reading

Huawei Watch GT 2 spaja odličan izgled s dugotrajnom baterijom, ali ima još puno prostora za napredak, naročito kad je riječ o softveru

Nedavno predstavljeni Huaweijev pametni sat GT 2 u velikoj je mjeri zadržao pomalo monumentalni izgled prethodnika. To će reći kako ne djeluje krhko i teško ga je ne primijetiti, naročito veće izdanje promjera 46 milimetara koje je stiglo na recenziju.

Ipak, ne može se poreći kako izgleda znatno bolje od izvornog GT-a, koji u usporedbi s nasljednikom djeluje pomalo jeftino i plastično. Minimalno je deblji od prethodnog izdanja i podjednako težak.

GT dvojka dolazi u dvije veličine: 42 ili 46 milimetara. Manje izdanje ima AMOLED zaslon osjetljiv na dodir od 1,2 inča (tri centimetra) rezolucije 390 puta 390 piksela, dok veće nudi također AMOLED zaslon od 1,39 inča (3,5 cm) i razlučivosti 454 puta 454 piksela. U oba izdanja gustoća piksela je 326 po inču.

Zaslon brzo reagira na dodir iznimno oštar, odlično vidljiv u svim uvjetima, tek ponešto slabiji pod izravnim suncem.

Okvir je metalik boje, stražnja strana crna. Veći model, koji je stigao na recenziju, razlikuje se po tamnijem obrubu s oznakama kakve imaju satovi s 24-satnim prikazom.

Dobro stane pod odjeću, nije na putu pri vježbanju i dnevnim aktivnostima. No, ako poput mene imate manje zapešće vjerojatno će vam bolje odgovarati manje izdanje.

U paketu s uređajem došla su i dva remena: smeđi kožni i crni silikonski. Nisam ljubitelj smeđe boje, ali kožni remen ne samo što bolje izgleda, već je i znatno ugodniji tijekom dugotrajnijeg nošenja.

Na desnom bridu dvije su poveće tipke, koje služe za navigaciju po uređaju i interakciju s njime. Jedna od njih dovest će vas na početnu stranicu i omogućiti pregled aplikacija, dok druga služi isključivo za navigaciju pri vježbanju.

U Huaweiju tvrde kako bi baterija trebala izdržati dva tjedna bez punjenja. To bi moglo i biti točno, ali samo ako ste spremni ograničiti se na osnovne funkcionalnosti. Upogonite li bilo što zahtjevnije, trajanje autonomije će pasti na sedam do deset dana.

Aktivirate li, primjerice, stalno uključen zaslon (Always-On) trajanje baterije će se otprilike prepoloviti. Uz intenzivnije praćenje vježbanja i redovno praćenje spavanja očekujte punjenje svakih pet do šest dana, ovisno o tome koliko ćete ga 'nagaziti'. Ipak, i to je neusporedivo bolje od Apple Watcha 5.

Ništa od reverzibilnog punjenja

GT 2 ne podržava standard bežičnog punjenja Qi već koristi vlastiti, što znači kako ga ne možete puniti mobitelom koji podržava reverzibilno bežično punjenje kao što je, primjerice, Mate 30 Pro ili drugim punjačima koji podržavaju Qi.

Nakon nekoliko godina eksperimentiranja s operativnim sustavom Android Wear (sada Wear OS), Huawei se prebacio na vlastiti softver Lite OS. To ima svojih prednosti jer olakšava integraciju s uređajima istog proizvođača, ali i nedostataka, od kojih je jedan ključan: uskraćuje pristup pristup aplikacijama koje nisu Huaweijeve, što znači kako vam je dostupan prilično oskudan izbor.

Potegnete li prstom po početnom zaslonu prema gore dobit ćete pregled pristiglih obavijesti, a prema dolje brz pregled postavki. Potegnete li na desno ili lijevo dobit ćete pregled raznih zaslona s podacima o radu vašeg srca, razini stresa, vremenu, vašim dnevnim sportskim aktivnostima i mogućnost upravljanja softverom za reprodukciju glazbe.

Možete birati između ukupno 20 brojčanika, koje možete mijenjati samo na satu, a nije ih moguće niti prilagoditi svojim potrebama i željama.

Poput prethodnika, Huawei Watch GT 2 opremljen je setom uglavnom preciznih senzora za otkrivanje i praćenje (GPS, udaljenost, visina i tome slično). Kažem uglavnom preciznih jer nisam stekao dojam kako bi senzor za praćenje rada srca zadovoljio strože medicinske ili sportske provjere. No, za okvirnu usporedbu dva seta vježbi će poslužiti.

Na raspolaganju je više načina rada za razne sportske aktivnosti, od trčanja i bicikliranja do veslanja i plivanja. GT 2 može pratiti otkucaje vašeg srca i u bazenu, kao i izdržati pritisak do 50 atmosfera.

Ako ju već nemate, trebat ćete instalirati prateću aplikaciju Health (Zdravlje). Aplikacija je jednostavna i pregledna, iako pomalo ograničenih mogućnosti. Nudi pregled praćenja spavanja, rada srca, vježbanja, težine (što ručno unosite) i razine stresa.

Ako ju tako namjestite, automatski će brojati korake te pratiti rad srca, spavanje i razinu stresa. Može vam čak i gamificirati vježbanje te dodijeliti nagrade za postignuća, ali nema načina kako biste to podijelili s drugima.

U aplikaciji Health također je moguće dodati druge uređaje, odrediti koje obavijesti ćete primati na sat, kao i upotrijebiti aplikaciju za nadogradnju softvera i povratak na tvorničke postavke.

GT 2 opremljen je sa četiri gigabajta memorije za pohranu (od čega je dostupno nešto više od dva GB), koju možete upotrijebiti kako bi na sat stavili popise pjesama koje volite i slušati ih dok, recimo, vježbate ili putujete putem bežičnih Bluetooth slušalica. Reprodukcijom glazbe moguće je upravljati izravno sa sata.

Kad smo već kod glazbe, ovaj model nudi i prilično glasan zvučnik. Kvaliteta zvuka, očekivano, nije na naročito visokoj razini kad je reprodukcija glazbe u pitanju, ali nije ni loša ima li se u vidu o kojoj je kategoriji uređaja riječ. Najbolje će poslužiti za primanje poziva. Da, i to je moguće, pri čemu i mikrofon funkcionira dovoljno dobro.

  • +5
Raspakirali smo Huawei Watch GT 2 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Trebate li kupiti Huawei Watch GT 2?

GT 2 je poveći korak naprijed u odnosu na prethodno izdanje, ponajprije u pogledu dizajna i hardvera. Najveće ograničenje je mali broj dostupnih aplikacija. Ako su vam izgled i izdržljiva baterija uz razmjerno povoljnu cijenu važni, GT 2 bi trebao biti dobar izbor.

Huawei Watch GT 2 (46 mm) - ključne specifikacije

Dimenzije: 45,9 puta 45,9 puta 10,7 mm

Težina: 41 gram (bez remena)

Kućište: okvir od nehrđajućeg čelika, keramika

Remen: sivi metalni, narančasti plastični, smeđi kožni, crni silikonski

Zaslon: AMOLED, 1,39 inča (3,5 cm), 454 puta 454 piksela (326 ppi), osjetljiv na dodir

Procesor: Kirin A1

Memorija: dva GB

Povezivost: Bluetooth 5.1, BLE / BR / EDR; NFC (samo u Kini)

Senzori: otkucaji srca, brzinomjer, žiroskop, barometar, kompas, kapacitivni; GPS (GLONASS, GALILEO)

Ostalo: otporan na vodu (50 m)

Baterija: 455 mAh, nezamjenjiva, litij-ionska

Operativni sustav: Lite OS

Cijena: od 1.836 kuna (Nabava.net)

Ustupio: Huawei