ZAŠTITA POTROŠAČA

Francuska želi stopirati prodaju iPhonea 12, kažu da previše zrači

14.09.2023 u 09:31

Bionic
Reading

Apple je nakon objave francuske vlade porekao tvrdnje te izjavio da njihovi telefoni zrače 'normalno' kao i drugi mobilni uređaji

Francuski su zakonodavci ovog utorka zaustavili prodaju iPhonea 12 zbog zabrinutosti da uređaj emitira preveliku količinu zračenja - više od zakonom reguliranog ograničenja. Vladina Agencija za državne frekvencije navodi da će poslati agente u Apple kako bi osigurao da se uređaji ne prodaju te je zaprijetila povlačenjem svih iPhonea 12 iz dućana ako kompanija ne napravi ništa oko toga. Apple je u odgovoru objavio da se njihovi telefoni pridržavaju svih međunarodnih regulacija.

Objava francuskog regulatora stigla je svega par sati prije objave novog iPhonea, s naglaskom da 'razina absorpcije' kojom se mjere elektromagnetski valovi koje apsorbira ljudsko tijelo, premašuje limite koje je definirala EU.

Europski standardi za dozvoljeno zračenje su niži od onih u Aziji ili Sjevernoj Americi.

Francuska agencija je otkrila da razia absorpcije iPhonea 12 premašuje zakonska ograničenja na udaljenosti od pet milimetara, test koji replicira izlaganje zračenju kad je telefon u ruci ili u džepu hlača. Zračenje kad je telefon u džepu jakne ili torbici je, piše Gizmodo, na dozvoljenoj razini.

Apple nije odmah reagirao, no kasnije su Reutersu javili da iPhone 12 zadovoljava globalne standarde za zračenje.

Izgleda da problem nije izravno povezan s dizajnom uređaja. Jean-Noel Barrot, francuski ministar za digitalnu tranziciju i komunikacije koji nadzire Agenciju za državne frekvencije, navodno je za Reuters rekao da bi ažuriranje softvera moglo riješiti problem.

'Očekujemo se da će Apple odgovoriti u roku od dva tjedna', rekao je Barrot. 'Ako to ne učine, spreman sam narediti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u opticaju. Pravilo je isto za sve, uključujući i digitalne divove.' Barrot je rekao da očekuje kako će nalaz agencije izazvati 'efekt grude snijega' u EU-u.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prije nego što uronite svoj iPhone u beton, vodite računa da većina elektroničkih uređaja emitira zračenje. Riječ "radijacija" često nas podsjeti na nuklearne eksplozije, ali radijacija je pravi naziv za energiju koja putuje svemirom i nije nužno opasna.

Svako zračenje nije nužno 'ionizirajuće' zračenje - ono koje može otopiti vašu kožu ili promijeniti vašu DNK na visokim razinama. Toplina koju ispušta svijeća također je oblik zračenja.

Mobiteli komuniciraju pomoću mikrovalova, istih frekvencija koje koriste WiFi i mikrovalna pećnica u vašoj kuhinji.