TEHNO PREMIJERA

Apple predstavio najnovije uređaje: Ovako izgleda novi iPhone

12.09.2023 u 20:04

Bionic
Reading

Američki proizvođač je u sklopu događaja Wonderlust predstavio najnovije uzdanice linije mobilnih telefona iPhone, kao i najnovije verzije pametnog sata Apple Watch

Apple je tijekom predstavljanja uživo pod imenom Wonderlust premijerno predstavio tehno novitete za sezonu 2023. - 2024.

Apple Watch

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Apple je prije predstavljanja smartfona predstavio i nove pametne satove na čelu s devetom serijom Apple Watcha. Najnoviji pametni sat tako dolazi s revidiranim operativnim sustavom (koji će se moći instalirati i na ranije modele), kao i novim S9 čipom koji pored malo štedljivijeg rada nudi i glađe korisničko iskustvo (30 posto brže od osme generacije, prema Appleu). Sat također ima malo poboljšani ekran s maksimalnom svjetlinom od 2000 nita.

Novi čip nudi mogućnost pozivanja Siri i diktiranja direktno putem sata, bez potrebe za obližnjim iPhoneom. Novi sat će telefon moći pronaći uz preciznije lociranje, pružajući vibraciju i zvuk kad je iPhone blizu. Sat također dobija mogućnost odgovaranja i prekidanja poziva dvostrukim štipanjem palca i kažiprsta. Dizajn uređaja je isti kao i prije godinu dana uz, naravno, nekoliko novih boja i hrpu novog šarenog remenja. Apple Watch Series 9 bit će dostupan od idućeg mjeseca, a startna cijena mu je 399 dolara.

  • +25
Apple Watch Series 9 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Proizvođač je predstavio i novu iteraciju 'sportskog' i prilično skupog Apple Watcha Ultra koji ove godine dolazi sa istim značajkama kao Apple Watch 9, uz ekran koji ovaj put ima maksimalnu svjetlinu od 3000 nita. Cijena će mu biti 799 dolara, a dostupan je od idućeg mjeseca.

  • +90
Apple događaj 2023 Wonderlust Izvor: Screenshot / Autor: Apple

iPhone

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Centralni fokus na ovom je predstavljanju, kao što se i očekivalo, najnoviji iPhone. Nova Appleova uzdanica smarfton je koji dolazi u sveukupno četiri varijante. Prva, najjeftinija je iPhone 15 koji je, pored USB-a C dobio pocesor koji je prošle godine pokretao iPhone 14 Pro, a pored toga se ponosi poboljšanom optikom od 48 MP, Dynamic Islandom i naravno - nekolicinom novih boja s baršunastim mat finišem.

  • +17
Apple iPhone 15 i iPhone 15 Plus Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple
Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Softverski gledano, telefon će koristiti najnoviji OS koji, pored bržeg rada, nudi i pobojšane foto značajke poput biranja subjekta portreta nakon snimanja fotografije i poboljšane komputacijske fotografije.Telefon dobija novi OLED ekran s maksimalnom svjetlinom od 2000 nita. Za razliku od ekrana dijagonale 6.1 inča iPhonea 15, veći iPhone 15 Plus dolazi sa zaslonom od 6.7 inča i svim beneficijama manjeg brata.

iPhone 15 će koštati 799 dolara, dok ćete za iPhone 15 Plus izdvojiti 899 dolara.

iPhone 15 Pro

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Najskuplji iPhone 15 Pro Max dolazi s istom dijagonalom ekrana kao prošlogodišnji model (6.7 inča), a tu su i za nijansu bolje kamere od iPhonea 14 Pro. Telefoni također dolaze s okvirom od titanija koji uređaje čini lakšima od prošle generacije. Tu je i A17 Pro čipset od 3 nanometra koji, očekivano, donosi značajna poboljšanja radu, energetskoj učinkovitosti i performansama u igrama.

  • +21
Apple iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Što se kamera tiče, iPhone 15 Pro dolazi s naprednijom kamerom od 48 MP i boljim performansama pri slabijim uvjetima osvjetljenja. Telefon također može snimati u fokalnim udaljenostima od 24 28 i 35 mm.

iPhone 15 Pro i Pro Max dostupni su u četiri zagasite boje na čelu s tamno plavom. iPhone ne bi bio iPhone da ne dolazi s najnovijim operativnim sustavom iOS 17 će biti dostupan za velik broj novih i starih smartfona uz, naravno, nekolicinu ekskluzivnih sitnica koje ćemo moći iskoristiti isključivo na najprestižnijim modelima. Primarni adut je pored ekrana, naravno, poboljšani senzor s maksimalnim peterostrukim optičkim zumom. Apple se također pohvalio poboljšanim makro modom koji će najbolje raditi na modelu Pro Max.

iPhone 15 Pro će koštati 999 dolara, dok će iPhone 15 Pro Max koštati 1199 dolara i imati startnu memoriju od 256 GB. Svi iPhone uređaji na tržište u SAD-u stižu 22. rujna.