Ingenuity

[FOTO/VIDEO] Odgođen prvi let mini helikoptera na Marsu! NASA ima tehničkih problema, a novi datum je 14. travnja

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 11.04.2021 08:41
  • Objavljeno 11.04.2021 u 08:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

NASA je odgodila prvi let minijaturnog helikoptera Ingenuity na drugom planetu zbog tehničkih problema, objavila je u subotu američka svemirska agencija NASA

Minihelikopter Ingenuity (dovitljivost), koji je na Mars stigao na roveru Perseverance, ipak neće poletjeti prije 14. travnja. Planirano je bilo da poleti u nedjelju, 11. travnja. Ispitivanje brzih okretaja rotora Ingenuityja u petak je pokazalo probleme u polijetanju, priopćila je NASA.

Svemirska agencija rekla je da je "helikopter siguran te da je poslao podatke natrag na Zemlju". Tim provjerava podatke kako bi dijagnosticirao problem i odredio novi datum testa uz punu brzinu rotacije.

Tijekom probnog leta helikopter težak oko 1.8 kilograma letjet će do visine od oko tri metra, ostati na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratiti na površinu Marsa, a bio bi to prvi let neke letjelice na drugom planetu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Helikopter se napaja litijevim baterijama i ima kapacitet za još nekoliko pokušaja leta. Suočen je s ekstremnim uvjetima na Marsu, temperaturom od minus 90 stupnjeva Celzija, slabom gravitacijom i rijetkom atmosferom.

Ingenuity je putovao na Mars na roveru Perseverance, koji je težak oko 1000 kilograma i veličine je manjeg automobila. Rover je na Mars stigao u veljači, a u 203 dana leta prešao je 472 milijuna kilometara.

Sletio je u osušeni krater jezera dug 45 kilometara, a u naredne dvije godine trebao bi pregledati krater Jezero.