ISTRAŽIVANJE MARSA

Rover Perseverance snimio je simpatični 'selfie' s prvim marsovskim helikopterom

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 08.04.2021 13:17
  • Objavljeno 08.04.2021 u 13:17
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

NASA-in je rover na Zemlju poslao zajedničku snimku s helikopterom Ingenuity, letjelicom koja bi uskoro trebala poletjeti marsovskim nebom

NASA-ino robotsko vozilo Perseverance ne prestaje privlačiti pažnju od slijetanja sredinom veljače. Njegov suputnik, robotski helikopter Ingenuity, donedavno skriven u podvožju, u ovom trenu upija zrake svjetla kako bi napunio bateriju i pripremio se za prvo uzlijetanje. Riječ je o prvom operativnom letalu koje će (uz malo sreće) poletjeti Marsovom rijetkom atmosferom.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

Perseverance je ovu simpatičnu fotografiju snimio u utorak 6. travnja, na udaljenosti od 3.9 metara do Ingenuityja. Premda izgleda kao jedna slika, ovaj 'selfi' sadrži čak 62 fotografije snimljene kamerom WATSON montiranoj na instrumentu SHERLOC smještenom na samom kraju roverove duge robotske ruke.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

Ovo što gledate je zapravo kompozitna fotografija koju su znanstvenici za Zemlji sklopili u veliki 'selfie'. Perseveranceov zadatak je, podsjetimo se, potraga za tragovima drevnoga života - misije koja, prema NASA-i, treba trajati oko dvije godine.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA / JPL-Caltech / Ferrari / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!