ESPORTOVI

[FOTO] Razgovarali smo s pobjednicima SET-a: Timovi su sve bolji, a razmaci među najboljima sve manji

09.01.2023 u 13:54

Bionic
Reading

Iza ovogodišnje pobjede na već dobro uigranom natjecanju u videoigrama krio se veći izazov nego ikad dosad, rekao nam je kapetan tima TVZ, Tomislav Mikulandrić

Esportovi, elektronički sportovi ili natjecanje u videoigrama već neko vrijeme u svijetu uživaju status unosnog biznisa, no često ih gledamo i kao zanimljiv način headhuntinga i networkinga. S obzirom da je velika većina trenutnog kadra u IT kompanijama odrasla na videoigrama, ideja organizacije esports turnira za studente raznih tehnoloških fakulteta i veleučilišta iz poslovne perspektive ne zvuči kao egzotična ideja.

Treće izdanje Student Esports Tournamenta ove je godine privuklo već poznate timove s manje ili više izmjenjenim postavom, s dodatnim ciljem promocije kulture kompetitivnog gejminga u Hrvatskoj. Pobjednici ovogodišnjeg turnira, Tehničko veleučilište u Zagrebu, titulu prvaka odnijeli su sa 360 osvojenih bodova, a za vratom su im bili drugoplasirani Fakultet Informatike u Puli sa 350 bodova.

Kad smo uhvatili priliku priupitati pobjednike o ovogodišnjem turniru, prvi i najjači dojam bio je onaj povećane kompetitivnosti natjecanja. Timovi su sve bolji, a razmaci među najboljima sve manji. Studend Esports Tournament ove je godine bio puno napetiji nego prošle kad je TVZ dominirao u FPS-ovima te je zbog toga lakše došao do pobjede. U 2022. igrači su umjesto pucačke igre Valorant igrali simulaciju vožnje Assetto Corsa Competizione. 'Nakon runde u utrci, u borbi za prvo mjesto bila su čak četiri fakulteta s razmakom od manje od 20 bodova, što je donijelo dodatnu dramu u završnici' rekao nam je kapetan tima TVZ-a, Tomislav Mikulandrić.

Asortiman vrhunskih izazova

Ove su se sezone za nagradni fond u vrijednosti od čak 12.600 eura timovi borili u League of Legendsu, Rocket Leagueu, Counter-Strike: Global Offensiveu, Assetto Corsa Competizioneu, te u PlayerUnknown's Battlegroundsu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Student Esports Tournament

Prema dojmovima kapetana tima, najdraži dio ovogodišnjeg natjecanja bili su noviteti koji du donijeli varijaciju i napetost, pogotovo uzmemo li u obzir da je zadnja utrka natjecanja bila po olujnom vremenu. U neobičnom se okružju najbolje snašao član tima TVZ Luka Curiš koji je osvojio prvo mjesto na utrci te timu osigurao drugo mjesto.

'Druga najdraža stvar na turniru bilo mi je natjecanje u Rocket Leagueu. Svaka serija bila je napeta do samog kraja'. kaže.

  • +14
SET TVZ Student Esports Tournament Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TVZ

Studiranje, posao, gejming i omiljene igre

U svijetu kompetitivnog gejminga ponekad nije loše odahnuti i igrati nešto 'za gušt'. Kad smo Mikulandrića pitali o tome koje su mu bile omiljene igre u 2022., spomenuo je kako mora jako paziti kako si organizira slobodno vrijeme, pošto pored studiranja i radi, pa mu ono malo vremena što preostaje često odlazi na treniranje u igrama. 'U trenucima kada si osiguram vremena za gaming najčešće igram LoL', komentirao je kapetan tima TVZ. Na listi naslova koje bi definitivno htio više igrati je gore spomenuti Asseto Corsa. Izgleda da se simulacije vožnje vraćaju u modu.

Planovi, ambicije i ciljevi

Kad smo kapetana tima TVZ pitali koji su mu ciljevi za 2023., otkrio nam je zanimljive planove. Njegov tim, ponesen uspjehom na natjecanju, planira organizirati turnire na TVZ-u kako bi promovirali esportove na fakultetu, no tu su i želje za putovanjem i upoznavanjem svjetske scene esportova.

'Jedan od planova koje sam imao već dugi niz godina mi je gledati Korejsku LoL ligu uživo. Kroz manje od mjesec dana putujem u Koreju i tamo planiram iskusiti njihovu poznatu gaming kulturu kroz gledanje LCK-a te igranje igara u njihovim poznatim PC bangovima', zaključio je.