STROJNO UČENJE

Umjetna inteligencija iz Facebooka može ispraviti vaše neuspjele selfije

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.06.2018 13:18
  • Objavljeno 20.06.2018 u 10:38
Selfiji su samo dio materijala Finstagrama

Selfiji su samo dio materijala Finstagrama

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nova metoda automatske korekcije fotografija toliko je realistična da mnogi korisnici doslovno ne mogu primjetiti razliku

Dok većina korisnika Facebooka pri snimanju selfija nastoji maknuti bubuljice, bore ili neke druge nedostatke, Facebook ide korak dalje. Najnovija primjena umjetne lnteligencije omogućit će korisnicima da otvore oči na fotografiji, makar su ih tijekom fotografiranja slučajno zatvorili, piše TechRadar.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Čudesna umjetna inteligencija

Za ovu demonstraciju digitalnog čarobnjaštva odgovorna je napredna tehnika strojnog učenja imenom 'generativna mreža za nezgode' odnosno 'generative adversarial network' (skraćeno GAN). Razvojni tim iz Facebooka naučio je umjetnu inteligenciju da promatra sliku na kojoj ste trepnuli, usporedi ju sa vašom fotografijom gdje ne trepćete te vam potom na neuspjelom selfiju nakon toga 'otvori oči'.

U NEKOLIKO KLIKOVA

Ne želite da vas Facebook prati? Evo kako ga spriječiti

Pogledaj galeriju
4

Na projektu GAN rade programeri Brian Dolhansky i Cristian Canton Ferrer koji su ovog ponedjeljka objavili znanstveni rad u kojem detaljno opisuju cijeli tehnološki proces. Facebook bi jednog dana, ako sve prođe po planu, mogao dodati GAN kao značajku za svoje aplikacije Instagram i Facebook, premda se taj plan ne spominje niti u jednom dijelu znanstvenog rada.

Kako to funkcionira?

Dolhansky i Ferrer umjetnu su inteligenciju naučili da prepoznaje detalje poput boje zjenice, tona kože, konture očiju i osvjetljenja. Nakon što su 'ispravili' nekoliko fotografija, dali su ih korisnicima koje su zamolili da prepoznaju fotomontažu. Rezultati su bili iznenađujući: 54 posto ispitanika nije moglo razlikovati pravu fotografiju od one montirane.

Pet novih Androida koji su nas totalno zaintrigirali

Izvor: Twitter / Autor: Evan Blass

Na putu prema finalnoj verziji

Autori softvera tvrde da je trenutno dosta teško reproducirati 'lažne oči' ako osoba na fotografiji nosi naočale, no to planiraju popraviti u budućim verzijama. Drugi problem nastaje kada osoba gleda vlastite ispravljene slike u kojem slučaju postoji puno veća šansa da prepozna grešku zbog efekta 'jezive doline' gdje nesavršena fotomontaža ili 3D model uzrokuje nelagodu i time razbijaju iluziju.

Kako god bilo, čini se da ćemo u skoroj budućnosti sve katastrofalne obiteljske fotografije moći popraviti zahvaljujući čaroliji Facebookove umjetne inteligencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!