teška vremena

Facebook gubi milijarde i korisnike, evo koga Zuckerberg krivi

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.07.2018 14:33
  • Objavljeno 27.07.2018 u 14:33
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Prema procjeni časopisa Forbes, bogatstvo Marka Zuckerberga nakon pada cijene dionice vrijedi 67,1 milijardu dolara, što ga čini šestim najbogatijim čovjekom na svijetu. Ipak, u samo 24 sata izgubio je oko 15 milijardi dolara

Cijena dionice Facebooka pala je u četvrtak na Wall Streetu oko 19 posto, na 176 dolara, što je najveći dnevni pad cijene u povijesti te društvene mreže, a time je kompanija izgubila na tržišnoj vrijednosti oko 100 milijardi dolara.

Usprkos nizu skandala i kontroverzi s kojima su se morali suočiti tijekom ove godine, Facebooku su se uspješno držali ciljeva vezanih uz prodaju i prognoza zarade. Sve do ovog tjedna.

  • +1

Možete li na Facebooku pronaći pet beskorisnijih značajki od ovih?

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U izvješću za drugo ovogodišnje tromjesječje priznali su kako su izgubili oko milijun mjesečno aktivnih korisnika i tri milijuna dnevno aktivnih korisnika u Europi te kako nisu zabilježili porast broja korisnika u Sjedinjenim Državama. Bio je to najgori Facebookov poslovni rezultat otkad su izlistani na burzama kapitala, piše Tech Radar.

Zuckerberg je za loš rezultat okrivio stupanje na snagu Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (General Data Protection Regulation) u Eruopskoj Uniji. Ipak, obećao je kako će nastaviti značajno ulagati u zaštitu privatnosti i sigurnost korisnika.

Glavni Facebookov financijaš David Wehner prognozirao je kako će rast prihoda nastaviti biti sporiji (nešto ispod deset posto u odnosu na prethodne kvartale) te upozorio kako će biti potrebna ogromna financijska injekcija kako bi se tvrtka mogla nositi s problemima.

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg

Izvor: Profimedia / Autor: Markus Wissmann / Alamy

Unatoč gubitku korisnika, u Facebooku su uvjereni kako je njihovo poslovanje s oglašavanjem još uvijek na solidnim temeljima. Facebook Messenger i WhatsApp smatraju obećavajućim oglašivačkim platformama, iako glavna izvršna direktorica Sheryl Sandberg upozorava kako neće dosegnuti svoj puni potencijal još nekoliko godina.

Prema procjeni časopisa Forbes, bogatstvo Marka Zuckerberga nakon pada cijene dionice vrijedi 67,1 milijardu dolara, odnosno 15 milijardi manje, što ga čini šestim najbogatijim čovjekom na svijetu.

Osciliralo je i u travnju, tijekom svjedočenja i rešetanja kojima su ga izložili američki političari zbog skandala oko tvrtke Cambridge Analytica. Još 1. veljače bilo je na razini od 79,5 milijardi američkih dolara, da bi se do 27. ožujka spustilo na 62,2 milijarde.

Zuckerberg je tijekom veljače prodao dionice Facebooka vrijede 108,6 milijuna američkih dolara, u skladu s najavom iz rujna prošle godine kako će ubrzati prodaju dionica koje ima u vlasništvu tijekom 18 mjeseci ne bi li skupio novac za financiranje fondacije Chan Zuckerberg Initiative.

Tu je fondaciju zasnovao sa suprugom Priscillom Chan 2015. godine. Tijekom prve dvije godine prodao je dionice Facebooka vrijedne 1,6 milijardi dolara kako bi ju financirao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!