WWDC 2018

Novi Appleov operativni sustav donosi niz novih zanimljivih značajki, ništa od iPhonea SE 2

04.06.2018 u 22:30

Bionic
Reading

Novo izdanje operativnog sustava iOS 12 trebalo bi, između ostalog, omougćiti dva puta brže učitavanje aplikacija pod opterećenjem. Stigle su i nadogradnje softvera za Apple Watch i macOS, novi animirani emotikoni koji vjerno oponašaju izgled vlasnik, ali ne i novi iPhone

Apple je u San Joseu (SAD) započeo svoju godišnju konferenciju namijenjenu razvojnim programerima WWDC.

Novo izdanje operativnog sustava iOS 12 trebalo bi, između ostalog, udvostručiti performanse: do 40 posto bi trebalo brže pokretati aplikacije, do 50 posto tipkovnicu i do 70 posto kameru - te dva puta brže učitavanje aplikacija pod opterećenjem.

Apple iOS 12 bit će dostupan za sve uređaje koji mogu koristiti iOS 11, s posebnim fokusom na najstarijim uređajima, najavio je Craig Federighi, Appleov viši dopredsjednik za softver.

Predstavljen je novi format datoteke za proširenu stvarnost USDZ, nastao u suradnji s tvrtkom Pixar, koji bi primjerice trebao omogućiti ubacivanje interaktivnih slika u članka ili prilagođavati predmete koje kupujemo našim potrebama i željama, pogledati ih u stvarnom vremenu i realnoj veličini te snimiti za kasnije.

Novi format podržavat će niz tvrtki, među kojima je i Adobe u kojem su za novo izdanje Appleovog operativnog sustava pripremili novu aplikaciju.

ARKit 2.0, osvježeni set alata za proširenu stvarnost, trebao bi omogućiti bolje praćenje lica, prepoznavanje trodimenzionalnih objekata i dijeljenje iskustava proširene stvarnosti.

Između ostalog, predstavljena je aplikacija Measure, koja omogućuje mjerenje trodimenzionalnih objekata u stvarnom prostoru i koja može prepoznati mjere pojedinih objekata.

Dojmljiva je bila prezentacija u kojoj je prikazan set napravljen od Lego kocaka kojeg je moguće prebaciti u proširenu stvarnost kako bi u njoj do četiri korisnika mogla dodavati niz novih elemenata te potom spremiti zatečeno stanje i kasnije nastaviti gdje su stali.

Aplikacija Photos u iOS-u 12 će vam predlagati što i kako možete pretraživati, a pri pretrazi ćete moći koristiti više izraza, ne samo jedan.

Dobila je novi tab For You, na kojem će biti prikazan sadržaj vezan uz vas osobno skupa s, primjerice, prijedlozima koje biste fotografije mogli podijeliti i s kime. Jednom kad ih podijelite primateljev iPhone automatski će pretražiti svoju bazu fotografija kako bi svom vlasniku predložio što on može podijeliti.

Dijeljenje fotografija odvija se u punoj rezoluciji uz pomoć računalnog oblaka, u potpunosti je enkriptirano i sve ključne operacije obavljaju se lokalno na uređaju.

Siri će se moći povezati s bilo kojom aplikacijom

Appleova digitalna pomoćnica Siri sad se može povezati s bilo kojom aplikacijom kako bi prikazala relevantne informacije, predviđala vaše potrebe i želje praćenjem vašeg ponašanja te omogućila vam, recimo, naručivanje kave dok još hodate prema kafiću bez otvaranja aplikacije. Također će vas podsjetiti kako trebate nazvati baku i čestitati joj rođendan ili isključiti mobitel kad ste u kinu.

Zanimljivo, moći ćete sami izrađivati kratice za setove automatiziranih radnji koje Siri potom može automatski obaviti za vas kad se, na primjer, nađete u određenom okruženju.

Niz aplikacija je osvježen. Tako je, recimo, Apple News dobio novi tab za pregledavanje, kao i novi sidebar za iPad. U aplikaciju Stocks dodali su prikaz relevantnih financijskih vijesti iz Apple Newsa, a ta je aplikacija od sad dostupna i za iPad.

Aplikacija iBooks preimenovana je u Apple Books i redizajnirana. Između ostalog, sad možete nastaviti čitati ili slušati knjigu gdje ste stali na bilo kojem Appleovom uređaju koji može vrtiti iOS 12.

  • +5
Ovako je bilo na otvorenju konferencije WWDC 2018 Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL

Stižu memojiji, animirani emotikoni koji izgledaju kao vi!

Kao i u Googleu nešto ranije ove godine, u Appleu su uveli niz značajki koje omogućuju ograničavanje i bolje upravljanje vremenom koje provodimo koristeći aplikacije, odnosno pametne telefone i tablet računala.

Tako je, recimo, značajku Do Not Disturb sad moguće namjestiti tako da se sama zaustavi u određeno vrijeme ili kad napustimo određenu lokaciju. Uvedena je podrška za skupni prikaz obavijesti, koje je moguće ukloniti jednim potezom prsta, kao i mogućnost da se obavijesti u određeno vrijeme uopće ne prikazuje.

Screen Time će ponuditi detaljni tjedni pregled korištenja iPhonea i iPada, a na vašim iPhoneima i iPadima ćete moći postaviti ograničenja korištenja aplikacija i uređaja te time upravljati na daljinu.

Aplikacija Messages moći će prepoznati vaš jezik, pa ćete se sugovornicima moći i - izbeljiti. Dodani su novi animojiji: duh, koala, tigar i T-Rex.

No, veća su novost memoji. Riječ je o animiranim emotikonima koji - sudeći barem po prezentaciji - mogu u velikoj mjeri ličiti na vas i biti izravno poslani kao poruka. Loša vijest za Samsung, čiji emotikoni po tom pitanju značajno zaostaju.

Aplikacija Face Time će od sad podržavati do 32 sugovornika odjednom. Sugovornik koji govori bit će istaknutiji od ostalih sve dok govori, što aplikacija radi automatski.

WatchOS 5, novo izdanje Appleovog operativnog sustava za pametni sat Watch, omogućit će između ostalog slanje izazova kontaktima na sedmodnevno natjecanje, a uvedeni su i prilagođeni algoritmi za praćenje raznih tjelesnih aktivnosti, nove vježbe za jogu i hodanje te trčanje, kao i automatsko prepoznavanje tjelovježbe kojom se bavite.

Koristite li Siri na Apple Watchu više nećete morati reći Hey, Siri prije no što postavite upit. Značajka Walkie-Talkie omogućit će izravnu komunikaciju jedan-na-jedan s osobom koju odaberete među kontaktima. S iOS-om 12 postat će vam dostupna i aplikacija Apple Podcasts.

Dodano je i više lica za Appleov pametni sat te omogućen pristup vanjskim dobavljačima koji žele izraditi lica za Siri, a prigodno su izrađene i posebne narukvice te lice sara za Mjesec ponosa.

Apple TV dobio je, uz postojeću za Dolby Vision, podršku za Dolby Atmos.

Od planina u pustinju

Nakon što su više godina koristili nazive vezane uz planine, u Appleu su se odlučili na promjenu pa se novo izdanje operativnog sustava za prijenosna računala zove macOS Mojave.

Među novim značajkama je noćni način rada, koji se proteže i na dinamični prikaz desktopa, koji se mijenja ovisno o dobu dana. Značajka Desktop Stacks automatski organizira sadržaj na desktopu po datumu, temi i drugim kriterijima. U Finder su dodani novi način pregleda Gallery View, kao i mogućnost izrade niza akcija koje će aplikacija sama automatski izvršavati.

MacOS Mojave omogućit će rezanje dijela videa i ugrađivanje izrezanog materijala izravno u dokument. Isto vrijedi i za fotografije. Dodano je više oblika zaštite korisničkih podataka, ali i pojedinih komponenti kao što su kamera i mikrofon.

Web preglednik Safari bi ubuduće trebao otetžati praćenje putem internetskih kolačića (cookies) te nas upozoriti kad se negdje logiramo koristeći Facebook i slične servise ili želimo komentirati sadržaj koristeći ih. Mojave bi također trebao otežati praćenje Macova kao uređaja čineći ih vanjskim servisima više nalik međusobno.

Iako je Federighi ustvrdio kako neće doći do spajanja operativnih sustava macOS i iOS, ipak su u Appleu u Mojave ugradili neke od ključnih elemenata iOS-a 12 kako bi olakšali prijenos aplikacija iz operativnog sustava namijenjenog mobilnim uređajima u onaj za prijenosna računala.

Na kraju, ali ne najmanje važno: Apple je predstavio Create ML i Core ML, dva alata koja bi trebala omogućiti korištenje strojnog učenja i umjetne inteligencije u aplikacijama bez potrebe za dubinskim poznavanjem tih područja.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels