TEHNO SAVJETI

Evo kako smartfonom fotografirati pomrčinu Sunca

21.08.2017 u 12:40

Bionic
Reading

Pomrčine Sunca ne događaju se često. Poželite li ih zabilježiti pomoću svog pametnog telefona, evo nekoliko savjeta i trikova

Ovogodišnja pomrčina Sunca, na žalost, neće biti dobro vidljiva iz Hrvatske. Iduća potpuna potpuna pomrčina bit će u našoj zemlji dostupna tek 3. rujna 2081.

No, tko zna - možda se nađete nekom prilikom u dijelu svijeta u kojem će biti vidljiva (kao što će to biti slučaj s dvanaest američkih saveznih država u 2017.) - pa zašto ju ne biste zabilježili?

Koristite zaštitne naočale

Izravno gledanje u Sunce nikad nije dobra zamisao, pa ni u trenucima kad je naša matična zvijezda nakratko prekrivena Mjesecom, zato što riskirate ozbiljno i trajno oštećenje vida. Stoga nabavite zaštitne naočale. Ne, obične sunčane naočale neće biti dovoljne. 

Ako želite, možete zaštititi i leću vašeg mobitela. Sunčeve zrake tijekom pomrčine ju neće oštetiti, ali bi zaštita mogla pomoći pri smanjivanju odsjaja. Dovoljno je već prelijepiti komad prozirnog selotejpa preko objektiva.

Koristite stativ

Pri snimanju upotrijebite stativ ili štap za selfie kako bi uređaj držali što mirnijim. Tako ćete moći gledati pomrčinu dok snimate i pritom dobiti najbolje moguće fotke.

Zaključajte fokus i ekspoziciju

Većina aplikacija za kamere nudi mogućnost zaključavanja fokalne točke i ukupne ekspozicije. Nakon što smjestite smartfon na stativ, dugim pritiskom na zaslon zaključajte fokus na Sunce pa potražite značajku pomoću koje ćete odrediti količinu ekspozicije. Niža je bolja u ovom slučaju.

Snimite time-lapse video

Više modela pametnih telefona ima ugrađenu značajku za snimanje time-lapse videa. To je vjerojatno najlakši način snimanja jer trebate samo postaviit uređaj, otvoriti aplikaciju, aktivirati odgovarajuću značajku i kliknuti okidač. Smartfon će se pobrinuti za ostalo.

Za modele koji nemaju tu značajku nađite odgovarajuću aplikaciju (recimo, Camera FV-5) i instalirajte ju.

Daljinski okidač

Kako bi mogli istovremeno gledati i snimati pomrčinu Sunca, koristite daljinski okidač.

Vlasnici Apple Watcha mogu upotrijebiti aplikaciju za kameru instaliranu na tom pametnom satu kako bi na daljinu aktivirali kameru na iPhoneu. Korisnici uređaja sa softverom Android Wear mogu posegnuti za nekom od brojnih aplikacija u Googleovoj trgovini Play Store. Isprobajte ih prije no što se bacite u snimanje.

Ako nemate pametni sat u istu svrhu može poslužiti par slušalica s upravljačkim mehanizmom. Dok je aplikacija za kameru otvorena i aktivna  koristite tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka kao daljinski okidač, piše CNET.