NE VIDI SE SVAKI DAN

Pogledajte odakle se najbolje vidi prva ovogodišnja pomrčina Sunca

  • Autor: V. Ma.
  • Zadnja izmjena 16.03.2017 22:02
  • Objavljeno 16.03.2017 u 22:02
potpuna pomrčina

potpuna pomrčina

Izvor: Corbis / Autor: Diane Miller/Monsoon/Photolibrary/Corbis

Prva ovogodišnja pomrčina Sunca bit će vidljiva predstojećeg vikenda, no u njoj će moći uživati samo neki sretnici

Ovogodišnja prva pomrčina bit će, naime, vidljiva samo stanovnicima južne hemisfere u nedjelju između podneva i 16 sati po srednjem vremenu (GMT), a prema astronomima, najbolji pogled imat će stanovnici Čilea, Argentine, Zambije i Konga.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce. Mjesec je tada u fazi mlađaka, a Sunce se može nalaziti do 16,5 stupnjeva s jedne ili druge strane uzlaznog ili silaznoga Mjesečeva čvora. Luk od 33 stupnjeva pokraj čvora Sunce prolazi za 34 dana, a Mjesec tada može dva puta doći u fazu mlađaka (svakih 29,53 dana). U jednoj godini moraju biti barem dvije pomrčine Sunca, a najviše ih može biti pet, ukoliko se prva dogodi početkom siječnja, a peta krajem prosinca.

Ove godine potpuna pomrčina Sunca bit će vidljiva u kolovozu u čitavoj Sjevernoj Americi, a to će biti prva takve vrste od 1979. godine. Potpuna pomrčina Sunca na nekome mjestu Zemljine površine javlja se u prosjeku svakih 400 godina. Posljednja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz Hrvatske zabilježena je 15. veljače 1961., a sljedeći će se put dogoditi 3. rujna 2081.

Ukoliko ovog vikenda putujete na južnu hemisferu, obavezno ponesite naočale za pomrčinu ili masku za zavarivanje, ukoliko je posjedujete i imate mjesta za nju u prtljazi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!