NOVA POBJEDA MAXA SCHREMSA

Europski sud presudio: Američke tvrtke moraju poštivati europske zakone o zaštiti podataka

17.07.2020 u 09:45

Bionic
Reading

Sporazum je trebao omogućiti američkim tvrtkama poslovanje u EU uz prihvaćanje viših standarda zaštite privatnosti

Europski sud poništio je EU-US Privacy Shield, sporazum koji je regulirao prijenos podataka građana Europske unije u Sjedinjene Države.

Trebao je omogućiti američkim tvrtkama poslovanje u EU uz prihvaćanje viših standarda zaštite privatnosti, ali su mu se usprotivili zagovornici prava na privatnost, tvrdeći kako američki zakoni ne štite građane EU od špijunskih aktivnosti vlasti.

Jedan od njih, Austrijanac Max Schrems, pozdravio je odluku suda i rekao kako će SAD morati ozbiljno promijeniti zakone koji reguliraju praćenje i nadzor ako žele da tvrtke s njihovog područja nastave poslovati u EU.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross razočararan je odlukom jer se nadao kako će ograničiti negativne posljedice na prekoatlantsku trgovinu, vrijednu 7,1 bilijuna američkih dolara.

EU-US Privacy Shield obuhvaća digitalnu trgovinsku razmjenu za više od 5300 tvrtki. Oko 65 posto njih su mala i srednje velika poduzeća te startupovi, prema podacima organizacije European Institute koja djeluje pri University College London.

Parnica potaknuta Snowdenovim otkrićima

Te će tvrtke sad morati potpisati standardne ugovorne obveze u ugovorima koje je EU sastavila i o kojima nema pregovora, kakve se inače koristi za druge države. Već ih koriste veće tvrtke poput, primjerice, Microsofta.

Schrems je doveo u pitanje i valjanost tih ugovora, ali Europski sud ih nije ukinuo, iako su upozorili kako bi ih trebale suspendirati nacionalne regulatorne agencije ukoliko ih se tvrtke ne pridržavaju.

Sporazum ove veličine i značaja zadnji put je poništen 2015. godine, u čemu je također sudjelovao Schrems. Tada su tvrtke dobile razdoblje za prilagodbu novim uvjetima poslovanja.

Do parnice je došlo djelomično zahvaljujući tajnim podacima koje je objavio zviždač i bivši zaposlenik američke obavještajne agencije CIA-e Edward Snowden, razotkrivši time razmjere špijuniranja kojim se SAD bave.

Prema europskim zakonima o zaštiti podataka prijenos podataka izvan EU moguć je samo uz odgovarajuće mjere osiguranja. Europski sud pravde procijenio je kako američki programi nadzora 'nisu ograničeni samo na ono što je nužno', piše BBC.