SPORNA ZAŠTITA PRIVATNOSTI

EU i Hrvatska prijete Googleu tužbom

16.10.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Regulatorna tijela Europske unije traže promjenu politike zaštite privatnosti korisnika, u čemu im se priključila i Hrvatska. Mogla bi uslijediti tužba, pa i financijske sankcije

Google je u ožujku ove godine spojio 60 zasebnih politika zaštite privatnosti u jedinstven dokument. To mu je omogućilo prikupljanje i gomilanje podataka o korisnicima putem raznovrsnih servisa - poput YouTubea, društvene mreže Google+ i operativnog sustava Android - što koristi za bolje ciljanje i plasman oglasa.

To se nije svidjelo europskim regulatornim tijelima koja su - predvođena francuskim CNIL-om - provela istragu. Grčka, Litva i Rumunjska još nisu stavile svoj potpis na zaključke te istrage, no Hrvatska i Lihtenštajn jesu, piše BBC

EU regulatori smatraju kako Google nije postavio nikakva ograničenja na razmjere prikupljanja i potencijalnog korištenja osobnih podataka. Naročito su nezadovoljni time što korisnici ne mogu odrediti i kontrolirati koje se njihove podatke obrađuje i u koje svrhe.

Nema razlike između podataka prikupljenih tijekom korištenja tražilice, utipkanih brojeva kreditnih kartica ili telefonskih razgovora, a koje bi Google - osim za oglašavanje - mogao koristiti i u brojne druge svrhe, poput razvoja proizvoda, sigurnosti i akademskog istraživanja.

Temeljem tih zaključaka od Googlea se traži da korisnicima, u skladu sa zakonima EU-a, pruži jasnije informacije o tome koje sve podatke prikuplja i za koje ih svrhe koristi, češće traži dozvolu za prikupljanje podataka, kao i da im da više kontrole nad procesom spajanja i kombiniranja podataka prikupljenih iz različitih izvora.

Predloženo je stvaranje alata pomoću kojeg bi korisnici na jednom mjestu mogli odabrati koje podatke žele dijeliti s Googleom, a koje ne, kao i prilagodba postojećih alata, tako da prikupljeni podaci mogu biti korišteni u svrhe koje je korisnik odobrio.

Nije precizirano u kojem roku div iz Mountain Viewa mora uskladiti svoje poslovanje s tim zahtjevima, no riječ je o tri-četiri mjeseca. Ogluši li se, čeka ga tužba, kao i moguće novčane kazne, ovisno od zemlje do zemlje.

Iz Googlea su se oglasili tek toliko kako bi objavili da trebaju više vremena za detaljniji odgovor te ponovili kako smatraju da je postojeća politika zaštite privatnosti u skladu s europskim zakonima. Usput su dodali kako je i Microsoft objavio sličnu politiku.

Vijest je pristigla taman u vrijeme kad Google testira novu tražilicu, koja pretražuje nekoliko njegovih proizvoda, poput Gmaila, Calendara i Drivea.