NEPLAĆENI IRSKI POREZI

EU bi mogla Apple oplesti gadnom globom

30.08.2016 u 10:11

Bionic
Reading

Europska komisija presudit će protiv Applea u sporu oko poreza u Irskoj. Div iz Cupertina možda će morati iskeširati više od milijarde eura na ime neplaćenih poreza

Iako tema nije unaprijed najavljena, očekuje se kako će europska povjerenica Margrethe Vestager tijekom konferencije za medije u Bruxellesu danas objaviti svoju odluku o tome je li sporazum koji je potaknuo Apple na preusmjeravanje svoje ogromne zarade kroz Irsku američkoj korporaciji donio nepoštenu tržišnu prednost i time kršenje zakona Europske unije.

Odluka će, piše Reuters, vjerojatno razjariti službeni Washington koji je optužio EU za kampanju protiv uspješnih američkih korporacija.

Europska komisija optužila je Irsku 2014. godine kako izbjegava međunarodna porezna pravila time što Appleu dozvoljava skrivanje zarade vrijedne desetke milijardi dolara u zamjenu za zadržavanje radnih mjesta. Apple i Irska su odbacili optužbe te najavili žalbu u slučaju bilo koje suprotne odluke.


Neimenovani Reutersov izvor rekao je kako će Komisija predložiti iznos koji će Apple trebati isplatiti na ime neplaćenih poreza, ali će irskim vlastima biti prepušten izračun o kolikom je dugu doista riječ.

Pokaže li se kako je doista u pitanju više od milijarde eura, to će biti daleko više od 30 milijuna eura koje je Komisija tražila da Nizozemska naplati Starbucksu i Luksemburg Fiat Chrysleru. Obje države i tvrtke su uložile žalbe na odluke.

Po otvaranju istrage vezane uz Apple Komisija je irskim vlastima rekla kako se porezne sporazume dogovorene s jabučarima između 1991. i 2007. može smatrati državnom pomoći koja je u suprotnosti s europskim zakonima.

Apple u irskom gradu Corku zapošljava 5.500 djelatnika, što je oko četvrtine njegove radne snage u Europi. Tvrde kako su Irskoj platili porez u iznosu od 12,5 posto svih prihoda generiranih u toj zemlji.

Niska porezna stopa za korporacije bila je jedan od glavnih oslonaca ekonomske politike Irske zadnjih 20 godina, pomoću koje su privukli investicije velikih multinacionalnih kompanija koje danas zapošljavaju gotovo deset posto radnika. Malo je vjerojatno kako će Irska se toga odreći ako neće biti na to prisiljena.

Više:Reuters