TEHNO RECENZIJE

Elegantni preklopnik izdržljive baterije: Isprobali smo Honor Magic Vs

02.07.2023 u 09:23

Bionic
Reading

Najnoviji Honorov preklopni smartfon napokon je došao na međunarodno tržište, a mi smo ga temeljito testirali

Tržište preklopnih smartfona u EU odnedavno ima još jednog predstavnika. Honorov prošlogodišnji model Honor Vs dostupan je i kod nas, a donosi niz prednosti kojima će izazvati ostale popularne uređaje u klasi. Riječ je o uređaju koji slijedi filozofiju velikih preklopnih smartfona, što znači da pruža miješanu funkcionalnost minijaturnog tableta i telefona u preklopnom i rastvorenom načinu rada.

Premijski paket

Vanjski zaslon je 21:10 OLED 6.45 panel, osvježenja ekrana od 120 Hz, uz koji telefon zahvaljujući iznimno skladnoj šarki uspješno 'glumi' standardni mobilni uređaj. Glavni adut Magica Vs, doduše, dolazi do izražaja nakon što ga se rasklopi te aktivira 7,9-inčni ekran od 90 Hz. Oba ekrana su opremljena širokokutnim selfi kamericama od 16 megapiksela, a one uz pomoć umjetne inteligencije stvaraju zadovoljavajuće portrete poduprte intenzivnim beauty filtrima.

Dio koji najviše impresionira je elegantni dizajn. Vanjski modul kamere kvadratnog oblika skladno nadopunjuje stakleno kućište baršunastog finiša koje, za razliku od okvira, uopće ne lovi otiske prstiju. Dobri prvi dojmovi nastavljaju se na samu šarku koja, premda drži mobitel zatvorenim magnetskim spojem koji je malo teže otvoriti jednom rukom, upotpunjuje kvadratnu formu uređaja preklopom bez ikakvog traga razmaka. Konačno, unutarnji i vanjski ekran su prostrani i vrlo čitki te zbog brzine osvježenja pružaju ugodno korisničko iskustvo.

Iskustvo korištenja i fotografija

Jedina prava razlika među ekranima je, pored brzine osvježenja (vanjski radi na 120 Hz, unutarnji na 90 Hz), osvjetljenje. Unutarnji panel ima 800 nita, što bi možda moglo stvarati problem u iznimno sunčanim danima. Pregib na unutarnjem ekranu je, premda opipljiv, uočljiv samo pod nekim kutovima gledanja.

  • +7
Honor Magic Vs - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Za fotografije su zaslužni glavni stražnji modul s tri objektiva: širokokutnim od 54 MP, ultraširokokutnim od 50 MP i telefoto objektivom od 8 MP. Performanse glavne kamere su, tim rečeno, vrlo dobre. Premda se ne radi o najboljoj mobilnoj fotografiji koju smo doživjeli, stražnji objektiv pokazao se vrlo učinkovitim za dnevne fotografije i videa svih formata. Slike su zasićene i bistre, a buka se da opaziti tek pri snimanju kadrova sa iznimno niskim stupnjem osvjetljenja.

Softver, baterija, oprema

Sve tehnološke značajke objedinjuje softver MagicOS 7.1, temeljen na Androidu 13, ugodan skin koji olakšava rad s lebdećim prozorima i dijeljenjem ekrana uz nekoliko pritisaka na bočne panele ili izbornike na vrhu ekrana. Jedina stvar koja nam je nedostajala je adaptacija softvera djelomičnom pregibu šarke. Premda se Magic Vs može preklopiti u 'sjedeći' način rada, niti jedna ugrađena aplikacija nije to iskoristila. Neke, poput kamere, nastavile su raditi kao da je ekran u cijelosti rasklopljen.

Uređaj pokreće Snapdragon 8+ Gen 1, a premda nije najnoviji i najmoderniji čip na tržištu, odrađuje posao više nego dobro, bilo da je centralni fokus gejming, lagani uredski rad ili pregledavanje multimedije. Sve je ovo poduprto masivnom baterijom od 5000 mAh, uz podršku za brzo punjenje, koja može izdržati oko dan i pol između dva punjenja. Također vrijedi naglasiti da je Honor u kutiji također dodao brzi punjač i maskicu, što je u zadnje vrijeme uvijek dobrodošlo. Za kraj, telefon, premda ima ugrađenu zaštitu protiv vlage, ne dolazi ni s kakvim IP certifikatom, što znači da se njime mora pažljivo rukovati.

Konačni dojmovi

Sveukupni dojmovi Honor Magic Vs su, unatoč tome, pozitivni. Riječ je i dalje o lijepom preklopniku koji velik broj zadataka radi bez premca, no čiji potencijalni kupci moraju biti svjesni toga da njegova konkurentna cijena (u kontekstu cjenovnog razreda uređaja) donosi nekolicinu uočljivih kompromisa.

  • +3
Honor Magic Vs - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime: Honor Magic Vs
  • Vrsta uređaja: preklopni pametni telefon
  • Proizvođač: Honor
  • Dimenzije: 160,3 mm x 141,5 mm x 6,1 mm, sklopljen: 160,3 mm x 72,6 mm x 12,9 mm
  • Težina: 261 g
  • Materijali: staklo, okvir od magnezijeve legure, preklopni mehanizam od titanija
  • SIM: Dual SIM (Nano-SIM, dvostruki stand-by)
  • Unutarnji ekran: preklopni OLED, 90 Hz, HDR 10+, 800 nita, 7,9 inča (1984 puta 2272 piksela)
  • Vanjski ekran: OLED, 120 Hz, HDR 10+, 1200 nita, 6,45 inča (1080 x 2560 piksela)
  • OS: Android 13, MagicOS 7.1
  • Čipset: Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
  • Memorija: 512 GB, 12GB RAM
  • Stražnja kamera: 54 MP, f/1.9, 27mm (širokokutna), 8 MP, f/2.4, (telefoto), 3x optički zum, 50 MP, f/2.0, 13mm, 122˚ (ultraširokokutna)
  • Prednja kamera: 16 MP, f/2.5, (širokokutna)
  • Baterija: Li-Po 5000 mAh
  • Punjenje: 66 W žičano, 5 W reverzibilno
  • Cijena: 1599 eura
  • Ustupio: Honor
>