TEHNO PREGLED

Dosta vam je X-a, bivšeg Twittera? Izdvojili smo osam alternativa

04.08.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Ako ste među onima kojima je preko glave problema oko popularne aplikacije, evo pregleda aplikacija kojima biste je mogli zamijeniti

Nakon što ga je preuzeo Elon Musk, Twitter (odnedavno X) mnogima više nije po volji.

Ako ste među onima kojima je preko glave drame i problema oko popularne aplikacije, evo pregleda aplikacija kojima biste je mogli zamijeniti.

1) Bluesky

Od svih alternativa koje su se pojavile, Bluesky je najsličniji Twitteru. Nastala je izdvajanjem dijela Twittera prije nego što ga je Musk preuzeo, a u njenom upravnom odboru sjedi suosnivač Twittera Jack Dorsey.

Mogao bi biti dobar ako vam nedostaju dani kad su prijatelji objavljivali tvitove bez vrijeđanja. Ali, imajte na umu kako odredbe i uvjeti korištenja Blueskyja navode da je on vlasnik svega što objavite. Osim toga, korisnički račun trenutno možete otvoriti samo uz pozivnicu.

2) Threads

Pokrenut u srpnju ove godine, Threads je stigao bez gomile značajki koje su ljudi očekivali, kao što su emoji, hashtagovi, teme u trendu, pa čak feed za praćenje.

Također, tehnički je dio Instagrama, ne potpuno neovisna platforma, što znači da ne možete izbrisati svoj Threads račun bez brisanja svog Instagrama. Glavna prednost mu je to što je odmah u startu stekao značajnu bazu korisnika, čak i ako se uzme u obzir naknadna korekcija. No na korištenje te mreže morat ćemo ionako još pričekati, s obzirom na to da još uvijek nije dostupan korisnicima u Europi.

3) Spill

Iza ove aplikacije također stoji nekoliko bivših zaposlenika Twittera. Ali, njen je fokus na izgradnji sigurne, raznolike zajednice za 'pokretače kulture', kreatore koji stvaraju memove i druge sadržaje koji prožimaju web.

Osim standardnih dobnih, ne postoje druga ograničenja za prijavu. Aplikacija je još u beta fazi testiranja, pa ćete morati ili dobiti pozivnicu ili se pridružiti listi čekanja.

4) Mastodon

Sedam godina stara platforma doživjela je ponovni uzlet 2022. godine nakon što su milijuni novih korisnika pohrlili provjeriti može li zamijeniti Twitter nakon Muskova preuzimanja.

To bi se možda i dogodilo da Mastodon nije razmjerno tehnički zahtjevan, što je odbilo brojne tehnologiji nevične potencijalne nove korisnike.

5) Hive

Hive je također imao koristi od kaosa u Twitteru nakon što je Musk preuzeo kormilo. Relativno mala platforma, djelo tri žene, narasla je na milijun korisnika u samo mjesec dana od akvizicije Twittera. Mahom su to bili obožavatelji skupine One Direction, K-popa, serijala Star Wars i igrači računalnih igara.

Poput stranica na MySpaceu nekoć, Hive omogućuje korisnicima prilagodbu profila dodavanjem pjesama ili promjenom boje. Također se ističe stavljanjem većeg naglaska na slike i ne sputava korisnike ograničenjima duljine objava.

6) Tumblr

Ikona dvijetisućitih više je platforma za punokrvno bloganje nego klon Twittera. Ipak, to nije ljude spriječilo da je koriste za jednolinijske tekstove i memove.

Tumblr je ismijavao Twitter prodajom besmislenih bedževa s plavim kvačicama, koje su tisuće korisnika kupile čisto iz šale. Korisnike su također pokušali primamiti time što su ponovno dozvolili objavljivanje golotinje.

7) Tekstualne objave na TikToku

Nova značajka objave teksta nije sasvim dovoljna kako bi se popularnu aplikaciju reklasificiralo kao platformu za mikrobloging ili prikladnu zamjenu za X.

Ipak, mogla bi poslužiti u te svrhe ako ne objavljujete često. Osim teksta, u objave možete dodati zvukove, naljepnice i pozadine. Ovi se tekstualni postovi pojavljuju u standardnim TikTok feedovima korisnika uz video i foto postove.

8) Odjava

Da, i to je opcija. Umjesto zamjene, možete se odjaviti s X-a i ne tražiti mu zamjenu, već se odmoriti od niza loših vijesti kojima ta, ali i druge društvene mreže obiluju, piše Mashable.