priprema za budućnost

Donacijski program Generacija Next počeo edukacijom više od 50 mentora mladih STEM-ovaca diljem Hrvatske

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 12.09.2018 18:02
  • Objavljeno 12.09.2018 u 17:58
Donacijskim programom Generacija Next Hrvatski Telekom svake godine sa 700.000 kuna podržava razvoj projekata baziranih na praktičnoj primjeni znanja iz STEM područja

Donacijskim programom Generacija Next Hrvatski Telekom svake godine sa 700.000 kuna podržava razvoj projekata baziranih na praktičnoj primjeni znanja iz STEM područja

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Moderne tehnologije do nas stižu sve brže i brže. Kako bi mlade generacije pripremio za budućnost ispunjenu tehnološkim i znanstvenim izazovima Hrvatski Telekom održao je radionicu u sklopu donacijskog programa Generacija Next namijenjenu mentorima koji će mladima pomoći pri dovršavanju i ostvarivanju uzbudljivih projekata

U srijedu 12. rujna Hrvatski Telekom je u popodnevnim satima održao radionicu za mentore pod imenom Start Smart with IoT u povodu predstavljanja početka praktične faze ovogodišnjeg donacijskog programa Generacije Next. Generacija Next je program u sklopu kojeg je selekcijom uglednog žirija izabrano ukupno 45 projekata u dvije zadane kategorije, a koji će učenici sa svojim mentorima razvijati ove školske godine.

Donacijskim programom Generacija Next Hrvatski Telekom svake godine sa 700.000 kuna podržava razvoj projekata baziranih na praktičnoj primjeni znanja iz STEM područja (znanost, tehnologija inženjering i matematika). Razvoj tih znanja i iskustvo rada na tehnologijama budućnosti mlade i čitavo društvo priprema na uspješno snalaženje u novom valu tehnoloških promjena.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kako bi odabrani projekti u sklopu Generacije Next uspješno postali konkretni projekti, praktična faza programa Generacija Next počinje edukacijom mentora izabranih projekata na kojima bi stekli znanja o IoT tehnologiji kroz edukacijsku platformu Arduino.

Na radionici su se okupili brojni motivirani mentori izabranih projekata iz 39 škola, fakulteta i udruga diljem Hrvatske koje rade na području obrazovanja mladih.

Radionice su namijenjene za više od 50 mentora projekata koje je stručni žiri programa Generacija Next odabrao u srpnju na temelju pristiglih prijava iz svih krajeva Hrvatske. Mentori će na radionicama steći dublji uvid u primjenu tehnologije interneta stvari (IoT) kroz gore spomenuti Arduino, što će im omogućiti kvalitetniju realizaciju prijavljenih projekata i strukturiranu edukaciju mladih koji će kroz ovu školsku godinu realizirati projekte.

Edukacijska platforma Arduino

Edukacijska platforma Arduino

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Edukacije za mentore se ovog tjedna, osim u Zagrebu, održavaju u Rijeci, Puli, Daruvaru i Osijeku i to u Politehnici Pula Visokoj tehničko-poslovnoj školi, riječkom Centru tehničke kulture, daruvarskoj Tehničkoj školi i osječkoj Osnovnoj školi Franje Krežme.

Ovogodišnji donacijski program Generacija Next tražio je najbolje projekte iz dvije kategorije - Digitalne inovacije uz IoT i Istraživački znanstveni projekti. U kategoriji Digitalne inovacije uz IoT stručni žiri odabrao je 39 projekata, koji imaju perspektivu primjene u obrazovanju, zdravstvu, prometu i području šire društvene odgovornosti. U kategoriji Istraživački znanstveni projekti odabrano je pet projekata.

Najmlađi mentori na današnjoj edukaciji ostali su oduševljeni Arduinom.

Najmlađi mentori na današnjoj edukaciji ostali su oduševljeni Arduinom.

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

'Ponosna sam što smo prva kompanija koja je prepoznala važnost poticanja STEM edukacije, a programom GeneracijaNext nastavljamo poticati STEM revoluciju u Hrvatskoj. Naš donacijski natječaj u potpunosti je usmjeren talentiranim mladim ljudima koje oduševljava potencijal STEM tehnologija. Institucijama čije je projekte odabrao ugledni stručni žiri osiguravamo mentorstvo kako bi uspješno realizirali svoje ideje, a u svibnju planiramo veliku izložbu realiziranih učeničkih radova', izjavila je Nina Išek Međugorac, predsjednica žirija i direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

Donacijskim programom Generacija Next Hrvatski Telekom ove godine sa 700.000 kuna podržava razvoj projekata iz STEM područja. Od pokretanja programa 2004. godine, Hrvatski Telekom je s gotovo 10 milijuna kuna podržao ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva.

  • +12
  • +9

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

'Ova radionica organizirana je kako bi bila svojevrsni 'icebreaker' za ovakvu vrstu projekata, a cilj joj je educirati mentore koji će također dobiti Arduino opremu kojom će se koristiti pri suradnji s natjecateljskim timovima. Poanta je da je ova tehnologija relativno jednostavna (IoT). S njom je s njome moguće raditi i sa srednjoškolcima i s osnovnoškolcima' rekao je Paolo Zenzerović iz Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih te dodao kako mentori ne moraju biti profesori informatike ili matematike. Cijeli proces obrazovanja i usavršavanja prati Hrvatski Telekom koji priskrbljuje opremu, organizira edukaciju i nudi podršku.

Paolo Zenzerović, Nina Išek Međugorac i Arduino

Paolo Zenzerović, Nina Išek Međugorac i Arduino

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ove godine članovi Povjerenstva natječaja su ugledni predstavnici akademskog, političkog, društvenog života te poduzetništva: Tome Antičić, državni tajnik u MZIO, Bernard Gršić, državni tajnik SDURDD-a, Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu, Goran Kezunović, ravnatelj CARNET-a, Mislav Grgić, dekan FER-a, Zvonimir Guzović, dekan FSB-a, Neven Vrček, dekan FOI-a, Ivica Puljak s FESB-a, Luka Arbus, direktor tvrtke Pet minuta, Damir Sabol, osnivač tvrtke Photomath, Marko Matijević, osnivač portala srednja.hr i mirovina.hr, Paolo Zenzerović iz IRIM-a, Saša Kramar, član Uprave za poslovne korisnike HT-a, Ana Pauzar, direktorica online poslovanja HT-a te Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela korporativnih komunikacija HT-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!