MALI VODIČ ZA POČETNIKE

Novi ste na Instagramu? Evo 20 pojmova koje morate znati

12.09.2018 u 08:15

Bionic
Reading

Ako ste tek počeli koristiti popularni foto i video servis u vlasništvu Facebooka, moguće je kako ima puno toga što vas zbunjuje. Evo vodiča po rječniku Instagrama

1) Bio

Bio označava mjesto za biografiju u sklopu vašeg korisničkog profila na Instagramu, gdje možete napisati ponešto o sebi što želite podijeliti s drugim korisnicima. Pritom možete upotrijebiti tekst, emotikone, hashtagove, pa čak i znak @ kako biste spomenuli nekog drugog. Kako ćete formatirati tekst praznim linijama? Napišite opis u aplikaciji za bilješke pa ga potom zalijepite u polje Bio.

2) Stories

Instagram Stories je značajka koju je Instagram bezočno kopirao od Snapchata, a koja omogućava objavu fotografije ili video zapisa u trajanju do 15 sekundi koji će automatski nestati s vašeg feeda po isteku 24 sata. Također možete dodati tekst, emotikone, hashtagove i nekog spomenuti koristeći @, kao i ubaciti naljepnice i GIF-ove, pa i črčkati po fotografijama.

TEHNO SAVJETI

Koristan trik za sve koji više ne žele bezglavo tumarati Instagramom

Pogledaj galeriju

3) Mention

Mention koristite kad želite privući nečiju pozornost na Instagramu. Otipkajte simbol @ pa iza njega napišite korisničko ime te osobe. Ako ju pratite, pojavit će se među prvih nekoliko ponuđenih opcija. Mention možete koristiti u biografiji, komentarima i Instagram Stories.

4) Tag (oznaka)

Tag koristite kako biste označili osobu na fotografiji ili video zapisu. Kad to učinite dobit će o tome obavijest (u dijelu za tagove uz njihov Gallery).

5) IG Live

IG Live je kratica za Instagram Live, značajku koja omogućuje prijenos uživo na tom servisu. Funkcionira slično kao Facebook Live ili Periscope. Pronaći ćete ju pod Stories, a prijenos uživo možete aktivirati odmah. Jednom kad krene možete 'lijepiti' poruke u chatu, odgovarati na komentare ili nekog pozvati da vam se pridruži (koristeći pregled putem podijeljenog zaslona).

6) IGTV

IGTV je istovremeno i značajka i samostalna aplikacija koja omogućava objavu video zapisa trajanja duljeg od jedne minute.

7) Highlights

Highlights je značajka pomoću koje možete iskopati vaše najbolje Instagram Stories. Da, nestaju iz vašeg feeda nakon 24 sata, ali do njih možete ponovno doći u vašoj arhivi. Tako ih možete upotrijebiti kako bi napravili kompilaciju najboljih i povezati ih po kategorijama i događajima.

8) Insta DM

Insta DM (Instagram Direct Message) je platforma za brbljanje ugrađena u Instagram. Prepoznat ćete ju po sličici papirnatog zrakoplova. Poslužit će za slanje poruke prijatelju, dijeljenje fotografije iz galerije, slanje fotografije koja će nestati i pokretanje grupnog video poziva.

9) Instagram Algorithm

Instagram Algorithm je algoritam pomoću kojeg u Instagramu određuju što ćete vidjeti na toj platformi.

10) Instagram Bots

Instagram Bots su automatizirani korisnički profili koji se pokušavaju predstaviti kao ljudi, uglavnom bez puno uspjeha. Naletite li na nasumične komentare na vaše objave ili hrpu lajkova par sekundi nakon što ste nešto objavili, vjerojatno ste imali posla s botom. Najbolje ih je ignorirati. Ako vam šalju neželjene poruke ili nedoličan sadržaj, prijavite ih i blokirajte.

11) Hashtags

Iako su jednostavni - trebate napisati # i iza toga neku riječ, slova ili izraz - hashtagovi su žila kucavica Instagrama. Kad netko klikne na njih dobit će pregled svih objava koje koriste taj hashtag. Možete ih upotrijebiti do 30 po objavi. Činite to mudro jer će vam odgovarajući hashtag lakše donijeti posjetitelje.

TEHNO PREPORUKA

Ovo su baš najbolje besplatne platformske igre za vaš Android

Pogledaj galeriju

12) Follow Hashtags

Hashtagove je moguće pratiti na Instagramu, ma koliko opskurni bili. Odaberite nešto što vas zanima i dodajte znak # (recimo, #vrtlarstvo ili #kaligrafija). Instagram će vam automatski povremeno ponuditi glavne objave vezane uz tu temu.

13) Save

Na Instagramu je moguće spremati objave kako biste ih mogli kasnije koristiti, kao da ste na Pinterestu. Kad naletite na objavu koju poželite spremiti, kucnite na sličicu za bookmark u gornjem desnom kutu objave. Možete odabrati opciju Save to Collection kako bi ju spremili na drugu lokaciju.

14) Mute

Ako vas netko gnjavi, a ne želite ga prestati pratiti ili blokirati samo zato što ne želite gledati njegove fotke s godišnjeg odmora, možete upogoniti dugme Mute. Objave i Instagram Stories s tog korisničkog računa prestat će se prikazivati na vašem feedu.

15) Block

Blokirate li nekog na Instagramu ta osoba više neće moći vidjeti vaše objave i Stories, niti pratiti vaše aktivnosti. Kad otvore vaš profil moći će vidjeti dugme koje omogućuje praćenje, ali ne ga i aktivirati. Možete i blokirati nekog čije komentare ne želite. Otvorite Settings, pa Comment Controls i potom Block Comments from.

16) Hide Your Story

Što kad ne želite da netko vidi vašu Stories? Otvorite stranicu za uređivanje Stories, kliknite na sličicu zupčanika. Potom otvorite Hide Story from i dodajte ljude od kojih želite sakriti sadržaj.

popularnost na razini

Donosimo deset savjeta za nezaobilazan Instagram profil

Pogledaj galeriju

17) Report

Kad god uočite nešto nedolično na Instagramu, uvijek to prijavite. Kucnite na dugme za izbornik i odaberite Report. U Instagramu će pregledati vašu prijavu i poduzeti odgovarajuću akciju.

18) Business Profile

Jednostavno je prebaciti osobni korisnički profil u poslovni. Ne trebate imati registriranu tvrtku kako bi to obavili, a poslovna stranica nudi više prednosti. Primjerice, možete dobiti pristup akcijskim dugmadima u polju Bio i dobiti detaljan uvid od korisnika koji vas prate. Također, to je jedini način kako možete ubacivati poveznice u Stories te dodavati dugmad na vaše objave.

19) Insights

Nakon što otvorite poslovni korisnički profil na alatnoj traci pri vrhu pojavit će se i dugme Insights. Kucnete li po njemu dobit ćete uvid u obilje korisnih informacija: dob i spol osoba koje vas prate, kad je dobro vrijeme za objavu...

20) Explore

Kucnete li na dugme Search na alatnoj traci na dnu, otvorit ćete tab Explore gdje možete istražiti što je sve u trendu na Instagramu trenutno. Pri vrhu su teme, a pri dnu popularne fotografije i video zapisi, piše Make Use Of.