STARTUP ZA WARP

Domaća tvrtka želi osigurati da ne ostanete bez bicikla

06.06.2014 u 15:09

Bionic
Reading

Ako ste vlasnik bicikla, krađa je, uz prometnu nezgodu, vjerojatno jedna od vaših najgorih noćnih mora vezanih uz ljubimca s dva kotača. Domaći startup osmislio je rješenje koje će ga zaštititi, a može poslužiti i za puno više

Tim koji stoji iza projekta Pando postavio je ambiciozan cilj.

Žele napraviti uređaj koji će učinkovito sprečavati krađu bicikala, bilježiti GPS lokaciju i podržavati bežičnu komunikaciju, a da je ujedno jasno vidljiv, otporan na demontažu i pokušaje onesposobljavanja te da ne ometa vozne i ostale funkcionalnosti bicikla, kao i da funkcionira u svim vremenskim uvjetima u kojima bi se mogao naći.


Kako vam ne bi maznuli bicikl poput, recimo, ovog, osmislili su sustav koji se sastoji od elektroničkog uređaja, aplikacije za vaš mobitel (zasad Android, u budućnosti i iOS i Windows Phone) te softverske podrške. U slučaju pokušaja krađe bicikla (npr. rezanja lanca), senzor pokreta će aktivirati glasni zvučni alarm na biciklu i istovremeno vas alarmirati te omogućiti praćenje i prikazivanje lokacije bicikla na mapi u realnom vremenu (na mobilnom telefonu, tablet ili stolnom računalu).

Kako bi se spriječile lažne uzbune, dozvoljeni pomak bicikla moguće je prilagoditi uvjetima okoline u kojoj je parkiran.

Primjerice, ako je bicikl u privatnom spremištu stambene zgrade, sustav mora reagirati i na najmanji pomak jer se ne očekuje da će se bicikl pomaknuti osim u slučaju krađe. U slučaju da je zavezan ispred poslovne zgrade između ostalih bicikala, određeni slučajni pomaci mogu biti dozvoljeni jer se i očekuju.

Također, moguće je prilagoditi postavke vezane za zvučni alarm (uključiti ga ili isključiti, podesiti glasnoću i tome slično).

Osim osnovne namjene, može ga se koristiti i za izbjegavanje sudara, dijeljenje bicikla, upravljanje flotom bicikala...


Pando je jedan od projekata koji će sudjelovati u programu hub:raum WARP, namijenjenom startupovima i pojedincima koji brzo žele razviti svoju poslovnu ideju i potaći njen rast, a bit će održan u Krakowu od 7. do 14. lipnja.

Uz drugu hrvatsku ekipu (Ebloo), u borbi za investiciju vrijednu 80 tisuća eura (oko 608 tisuća kuna) odmjerit će snage s ostalim odabranim timovima: Appscend (Rumunjska), KHAL (Makedonija), Micropall (Slovenija), MonkeyData (Češka), My Health Traffic (Crna Gora), Qalendra (Rumunjska) i VORM Lab (Poljska).

Osnovni tim i osnivače tvrtke čine Silvija Renuša, diplomirana inženjerka elektrotehnike s četiri godine programerskog iskustva (Java), voditelj razvoja softvera Tomislav Šulekić (više od 12 godina iskustva u razvoju softvera za telekomunikacijsku industriju) i Marko Zoković, diplomirani inženjer strojarstva s pet godina iskustva u razvoju mehatroničkih komponenti za njemačku autoindustriju.

Razvoj od ideje do prototipa trajao je nešto manje od godine dana. Financirali su ga vlastitim sredstvima, s time da su od BICRO-a dobili novac za izradu patentne prijave. Sad su u fazi u kojoj trebaju investiciju za daljnji razvoj.


Dosad se nisu prijavljivali na akceleratorske ili inkubatorske programe jer su najprije željeli razviti i izraditi prvi prototip. 'U startup svijetu hardverskih projekata, ako nemate prototip, onda ste samo ekipa s lijepim slajdovima', kaže Zoković.

Za hub:raum su se odučili jer smatraju da bi partnerstvo s telekomunikacijskom tvrtkom poput DT-a značajno doprinijelo završnoj fazi razvoja i komercijalizaciji proizvoda. 'Od WARP-a očekujemo puno, a najviše se veselimo stjecanju novih znanja i testiranju ideje od iskusnih stručnjaka', dodaje Zoković.

Plan je u što kraćem roku završiti razvoj i plasirati proizvod na tržište po cijeni od 169 do 199 dolara (od 930 do 1100 kuna). Žele uključiti što veći broj korisnika u sam razvoj, tako što će im uskoro na svojoj web stranici omogućiti prijedloge i rasprave.

'Pando i radimo za ljude koji, kao i mi, vole bicikle i sve prednosti koje donosi takav način prijevoza i rekreacije', kaže Zoković.