JOŠ UČINKOVITIJE

Dolaze nam bolje, neotrovne solarne ploče

07.05.2014 u 06:52

Bionic
Reading

'Sljedeća velika stvar' kad su posrijedi fotonaponski sustavi je uklanjanje štetnog olova pri izradi solarnih ćelija. Istraživači s Northwestern University su prvi na svijetu razvili novu vrstu solarnih ćelija s dovoljno visokom učinkovitosti

'Riječ je o značajnom otkriću, uklanjanju olova iz vrlo obećavajuće vrste solarnih ćelnija, nazvanih perovskite', rekao je Mercouri G. Kanatzidis, kemičar i stručnjak koji se bavi kositrom. 'Kositar je vrlo pouzdan materijal i prikazali smo da materijal može raditi u sklopu učinkovite solarne ćelije'


Olovo je tako zamijenjeno kositrom u perovskitnoj strukturi, a dok je s olovom učinkovitost bila 15-postotna, za kositar se očekuje isti ili čak i veći postotak. Takve vrste novih ćelija se vide kao sljedećom prijelomnom točkom u evoluciji fotonaponskih sustava.

Kanatzidis je razvio, sintetizirao i analizirao materijal te je odlučio ostvariti suradnju s Northwestern University kako bi proizveo funkcionalnu solarnu ćeliju. Njihov prvi uradak za sada ima 6-postotnu učinkovitost, što se smatra vrlo visokim za početnu točku. Istraživači smatraju kako će drugi vidjeti što su oni napravili i nadograditi te poboljšati cijeli proces. 'Nema nikakvog razloga zašto ne bismo ostvarili učinkovitost od 15 posto ili višu', rekao je Kanatzidis.

'Solarna energija je besplatna i jedina vrsta koja je održiva virtualno zauvijek. Ako znamo kako je iskoristiti na učinkovit način, mogli bismo poboljšati naš standard življenja i istovremeno očuvati okoliš', zaključio je Kanatdzidis.