anosmija

Dobre vijesti s Harvarda: gubitak mirisa najčešći je simptom Covida-19, ali uglavnom nestaje nakon nekoliko tjedana

27.07.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Međunarodni tim istraživača predvođen neuroznanstvenicima s Medicinskog fakulteta u Harvardu identificirao vrste njušnih stanica najosjetljivijih na infekciju virusom SARS-CoV-2

Gubitak mirisa ili anosmija jedan je od najranijih i najčešće prijavljenih simptoma Covida-19. Novo istraživanje identificira vrste njušnih stanica najosjetljivijih na infekciju novim koronavirusom. Iznenađujuće, senzorni neuroni nisu među ranjivim tipovima stanica.

Privremeni gubitak mirisa, odnosno anosmija, glavni je neurološki simptom i jedan od najranijih i najčešće prijavljenih pokazatelja Covida-19. Studije sugeriraju da čak bolje ukazuje na bolest od ostalih poznatih simptoma kao što su groznica i kašalj, ali temeljni mehanizmi gubitka mirisa kod pacijenata s Covidom-19 nisu bili jasni.

Sada je međunarodni tim istraživača predvođen neuroznanstvenicima s Medicinskog fakulteta u Harvardu identificirao vrste njušnih, olfaktornih stanica najosjetljivijih na infekciju virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19.

Iznenađujuće, senzorni neuroni koji detektiraju i prenose miris u mozak nisu među ranjivim tipovima stanica. Štoviše, nalazi sugeriraju da infekcija neneuronskih tipova stanica može biti odgovorna za anosmiju u bolesnika s Covidom-19 i pomaže u informiranju o naporima za bolje razumijevanje napredovanja bolesti.

'Naša otkrića ukazuju na to da novi koronavirus ne mijenja osjet mirisa direktno, zarazom neurona, već utječe na funkciju potpornih stanica', rekao je viši autor studije Sandeep Robert Datta, izvanredni profesor neurobiologije Instituta Blavatnik.

To znači da u većini slučajeva infekcija SARS-CoV-2 vjerojatno neće trajno oštetiti njušne neuralne krugove i dovesti do trajne anosmije, stanje povezanog s različitim mentalnim i socijalnim zdravstvenim problemima, posebno s depresijom i tjeskobom.

'Mislim da je to dobra vijest, jer jednom kad infekcija prođe, olfaktorni neuroni se ne trebaju obnaljati', rekao je Datta. 'No treba nam više podataka i bolje razumijevanje osnovnih mehanizama kako bismo potvrdili ovaj zaključak.'

Prema novijim podacima, većina zaraženih Covidom-19 ima određenu razinu anosmije, najčešće privremenu. Analize pokazuju da je kod pacijenata s Covidom-19 vjerojatnost gubitka mirisa 27 puta veća, ali je samo 2,2 do 2,6 puta veća vjerojatnost da će imati groznicu, kašalj ili respiratorne poteškoće, u usporedbi s pacijentima bez Covida-19.

Neke studije nagovještavaju da se anosmija u Covidu-19 razlikuje od anosmije uzrokovane drugim virusnim infekcijama, uključujući i druge koronaviruse.

Privremeni gubitak mirisa glavni je neurološki simptom i jedan od najranijih i najčešće prijavljenih pokazatelja Covida-19 Izvor: Društvene mreže / Autor: BioLegend

Na primjer, kod oboljelih od Covida-19 osjetilo mirisa oporavlja se kroz nekoliko tjedana, mnogo brže nego što je za oporavak potrebno od anosmije uzrokovane raznim virusnim infekcijama koje izravno oštećuju njušne osjetilne neurone. Uz to, mnogi virusi uzrokuju privremeni gubitak mirisa izazivajući probleme s gornjim dišnim putevima. Neki pacijenti s Covidom-19 imaju pak anosmiju bez začepljenja nosa.

Istraživači se nadaju da bi prikupljeni podaci mogli pomoći u traženju odgovora na niz pitanja, poput onoga djeluje li nos kao spremnik za SARS-CoV-2. Za to će biti potrebni eksperimenti sa živim koronavirusom i analize podataka s obdukcija do kojih je teško doći.