igrajmo na sigurno

'Djeca virtualne stvarnosti', prvi domaći dokumentarni film o igranju videoigara

28.01.2019 u 13:50

Bionic
Reading

Kampanja 'Igrajmo na sigurno' želi povećati informiranost i sigurnost djece, mladih i roditelja, a prigodni dokumentarac koji donosi činjenice o svijetu videoigara, savjete stručnjaka te iskustva djece i roditelja dostupan je besplatno u MAXtv videoteci i na RTLplayu.

Prva video igra 'Križić-Kružić' nastala je 1952. godine, prva igraća konzola Magnavox Odyssey izašla je dvadeset godina kasnije, a danas je industrija videoigara jedna od važnijih ekonomskih grana s godišnjim prihodima od 137 milijardi dolara, stotinama tisuća zaposlenih i 2,3 milijarde igrača diljem svijeta.

Konkretne prednosti i nedostaci gaminga

Dok jedni tvrde kako su videoigre dobre jer razvijaju reflekse, pružaju interaktivnu zabavu i priliku za opuštanje, drugi se boje ovisnosti i pretjerane stimuliranosti. Istina je, naravno, negdje između. Upravo se tom temom bavi prvi domaći dokumentarni film koji o igranju videoigara priča kroz iskustvo jedne obitelji i donosi kompletan pregled svijeta videoigara te konkretne prednosti i nedostatke gaminga.

Hrvatski Telekom, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrabri telefon zajedno

Dokumentarac pod nazivom 'Djeca virtualne stvarnosti' prikazuje se u MAXtv videoteci, a od danas i na RTLplayu, i dio je kampanje 'Igrajmo na sigurno' čiji je cilj povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara. Kampanju su pokrenuli su Hrvatski Telekom, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrabri telefon.

Dokumentarac donosi priču kroz perspektive tri dječaka, Luke, Filipa i Jošue i njihove majke. Problematiku provođenja vremena pred računalom i sigurnosti u igranju objašnjavaju potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Igor Kanižaj i Ivan Rado ili Malajski Tapir, jedan od najpoznatijih hrvatskih YouTubera.

Kakve sve prevare vrebaju Hrvate na internetu Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Pozitivne reakcije javnosti

'Napravili smo novi format sa željom da on bude zanimljiv i roditeljima i djeci jer je nužno da se i jedni  i drugi educiraju. Kampanjom želimo pokrenuti raspravu o igranju videoigara tako da ne govorimo o zabranama kao rješenju, već naglašavamo potrebu prevencije potencijalnih opasnosti kroz edukaciju roditelja i djece', kaže Nina Išek Međugorac, direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma. 'Iznimno smo zadovoljni pozitivnim reakcijama javnosti. Samo na web stranici Generacije Next digitalni vodič o sigurnosti gaminga 'Svijet videoigara' je u manje od mjesec dana skinut gotovo 1500 puta što je dokaz da idemo u pravom smjeru.' 

Dokumentarni film je nastavak kampanje 'Igrajmo na sigurno' koja je započela predstavljanjem prvog digitalnog vodiča koji donosi cjeloviti pregled pozitivnih aspekata, ali i rizika igranja videoigara uz konkretne savjete za roditelje kako pristupiti svojoj djeci i zaštititi ih od opasnosti koje donosi virtualni svijet.