„Igrajmo na sigurno“

Skidanje igrica na mobitel može vas izložiti opasnostima. Izvukli smo par aplikacija koje mogu pomoći

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 07.01.2019 12:57
  • Objavljeno 07.01.2019 u 12:57
Hrvatski Telekom, u suradnji s Hrabrim Telefonom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, nedavno je pokrenuo edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“

Hrvatski Telekom, u suradnji s Hrabrim Telefonom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, nedavno je pokrenuo edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“

Izvor: Promo fotografije / Autor: HT

Pametni mobiteli danas sadrže sve informacije o nama pa i šire, o našoj obitelji i prijateljima. Čak ako i ne računamo sve informacije koje svjesno unosimo u svoj telefone, oni o nama znaju i više no što bi ikada pomislili. Znaju gdje živimo, gdje se krećemo, gdje radimo, s kime se družimo.

To nam s jedne strane omogućava personaliziran sadržaj, no s druge strane otvara mogućnost zloupotrebe, posebno kada se mobilnim uređajima koriste djeca i mladi koji svoje pametne telefone najčešće koriste za chatanje i za mobilne igre.

Rašireno korištenje pametnih telefona kao platformi za igranje videoigrica dodatno je umanjilo mogućnost nadzora roditelja nad sadržajem koji kroz te igre konzumiraju djeca i mladi, kao i vremenu koje provode u igranju videoigara.

Hrvatski Telekom, u suradnji s Hrabrim Telefonom i Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu, nedavno je pokrenuo edukativnu kampanju „Igrajmo na sigurno“ kako bi ukazao na brojne rizike, ali i prednosti gejmanja. U sklopu kampanje predstavljen je i prvi digitalni vodič koji sadrži korisne savjete za sigurno igranje videoigara.

Nastavno na njihovu sve veću popularnost, izvukli smo par zanimljivih sigurnosnih aplikacija koje bi vam mogle pomoći da zaštitite svoj ili telefon svoje djece i sigurno gejmate.

1. 360 Security

Osnovni preduvjet sigurnom gejmanju na pametnom telefonu je pouzdan antivirusni program. 360 Security je besplatna aplikacija koja automatski skenira svaku novu igricu koju instalirate na svoj telefon i detektira viruse, adware, malware i trojanske viruse. Osim što ćete biti sigurni da s igricom niste skinuli i nešto što ne želite, 360 Security ima i dodatne opcije poput zaključavanja telefona i brisanja podataka u slučaju nestanka, te kontrole podatkovne potrošnje.

2. Bouncer

Bouncer je zanimljiva aplikacija utoliko što, za razliku od ostalih sigurnosnih aplikacija, štiti od zloupotreba pristanka vašeg pametnog telefona. Da pojasnimo. Različite aplikacije koje imate u svom telefonu od vas traže pristup, recimo, vašim kontaktima, kameri, mikrofonu i slično. Neke od njih, podmuklo, taj vaš pristanak uzimaju zdravo za gotovo, pa ga zadržavaju cijelo vrijeme, iako vi možda mislite da ste ga dali samo privremeno, dok koristite aplikaciju. E sad, Bouncer je aplikacija koja umjesto vas brine o tome. Recimo, ako skinete neku igricu koja traži pristup vašoj kameri ili mikrofonu, Bouncer će vas upozoriti ako ta aplikacija pristup zadržava i kada je ne koristite.

3. Qustodio

Qustodio je parental control aplikacija, odnosno, aplikacija koja roditeljima pomaže da znaju što njihovi klinci rade sa svojim pametnim telefonima. Radi se o aplikaciji prilično jednostavnoj za korištenje, a kroz nju možete vidjeti s kime vaše dijete komunicira, filtrirati stranice koje posjećuje te, u ovom kontekstu najvažnije, vidjeti koje je igrice i aplikacije skinulo te im postaviti vremenska ograničenja korištenje kako biste svoje nevaljalce onemogućili da se igraju više no što bi trebali, ili blokirati igrice koje iz bilo kojeg razloga ne želite da igraju.

4. GlassWire

GlassWire je aplikacija koja korisnicima daje detaljne izvještaje o tome koje aplikacije na njihovim mobitelima troše koliko podatkovnog prometa. Korisnik periodički dobije detaljan graf u kojem se točno vidi koliko je prometa otišlo na koju aplikaciju, a aplikacija šalje obavijest kada primijeti da neka nova aplikacija troši puno prometa. Jasno, te su informacije same po sebi vrlo korisne, ali ako se pitate zašto su važne u sigurnosnom aspektu, odgovor je u tome da je uvijek dobro znati što se događa u pozadini vašeg telefona. Ako igrica koju ste skinuli vam iz nekog razloga troši podatkovni promet iz vama nepoznatih razloga, prilično je jasno o čemu se zapravo radi.

5. Family Time

Family Time je još jedna aplikacija koja roditeljima pomaže da znaju kakvom su sadržaju u igricama i drugim aplikacijama izložena njihova djeca. Klincima možete ograničiti pristup nekim aplikacijama i zaključati igrice nakon što odlučite da su igrali dovoljno, postaviti vremenska ograničenja u terminima kada bi trebali ići na spavanje ili raditi domaću zadaću. Osim toga, aplikacija ima i tracker koji roditeljima omogućava da u svakom trenutku znaju u kojem su trenutku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!