SADI I UŽIVAJ

Biljke nikako ne uspijevate održati na životu? Ove će vam aplikacije pomoći u tome

18.06.2022 u 19:46

Bionic
Reading

Ove će vas aplikacije na zabavan način naučiti kako uživati u vrtlarstvu bez ubijanja (pre)velikog broja kućnih biljaka

Briga o biljkama može biti zamorna, no na sreću, tu je pomoć tehnologije. Kako biste postali najbolji vrtlar koji možete biti, pronašli smo nekoliko specijaliziranih aplikacija.

Bez obzira planirate li mali kuhinjski vrt sa začinima, kupujete kućne biljke ili sadite povrće oko vikendice, ove će vam aplikacije pomoći pri brizi o biljkama te vas podsjetiti ako je vrijeme za nju.

LeafSnap

LeafSnap koristi umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao biljke. Trenutno može prepoznati 90 posto poznatih vrsta, a radi tako da pošaljete sliku biljke, nakon čega će ju aplikacija prepoznati te vam savjetovati koliko joj treba vode, svjetla te kako ju možete uzgajati i tako dalje.

Možete ga preuzeti u verziji za iOS i Android. Uslugu identifikacije biljaka LeafSnap naplaćuje sakupljanjem vaših korisničkih podataka i anonimnim dijeljenjem s Google Adsima (za što znamo da je sve osim anonimno zbog jednostavnosti fingerprintinga vaše prisutnosti na internetu). Ako vam ne smeta malo personaliziranih reklama, LeafSnap bi vam se mogao svidjeti.

Društvenu mrežu iNaturalist osnovali su California Academy of Sciences i National Geographic. Kao što je slučaj s LeafSnapom, iNaturalist je aplikacija za prepoznavanje biljaka, uz dodatnu mogućnost prepoznavanja ptica i insekata. Ako ne može prepoznati biljku, ona označi sliku i pošalje ju nekom u zajednici tko bi mogao pomoći. Korisnici također mogu birati koje fotografije žele poslati kako bi se koristile za znanstvene namjene. Još jedna jako zabavna funkcija su pretražive mape na kojima se mogu vidjeti sve vrste koje je netko prepoznao u danom području, piše Mashable.

Možete ga preuzeti za iOS i Android. Što se privatnosti tiče, iNaturalist ne prodaje vaše podatke, već ih koristi za poboljšavanje iskustva.

Planter

Planter je aplikacija za pomoć pri planiranju vrta. Korisnik bira veličinu zemljišta, nakon čega na njega dodaje biljke. Možete birati koju biljku želite dodati, a aplikacija će vam pružiti informacije poput dubine tla, vremena rasta i potrebne količine vode. Planter također pokazuje koje se biljke međusobno vole, koje ne vole društvo te konačno - koje su najčešće bolesti što ih mogu zahvatiti.

Planter je dostupan na iOS-u i Google Playu.

Aplikacija sakuplja vaše anonimne korisničke podatke i prodaje ih vanjskim marketinškim firmama, pa ako vam to ne smeta - instalirajte ju.

Sun Seeker

Sun Seeker je u svojoj srži aplikacija za praćenje sunca. Ako ste vrtlar, ona vam može pomoći pronaći optimalne lokacije za uzgoj bilja ovisno o vrsti svjetla koje im je potrebno. Aplikacija, za razliku od svih dosad nabrojenih, košta 9,99 dolara, a dostupna je na Androidu i iOS-u.

S obzirom na to da se radi o aplikaciji koju plaćate, Sun Seeker neće prodavati vaše podatke, već će sakupljene informacije koristiti isključivo za poboljšavanje korisničkog iskustva.