IZBIRLJIVI JABUČARI

Aplikacije koje Apple ne želi (ali su dobre za Android)

08.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Appleov App store ponosi se stotinama tisuća aplikacija koje su dostupne za njegove korisnike. No tijekom godina tisuće su aplikacija odbijene jer nisu zadovoljile Appleove standarde. Izgleda da u Googleu nisu toliko izbirljivi

Apple je tijekom godina dokazao da ima veoma rigorozan sustav odabira aplikacija koje će se pojaviti u App Storeu. I dok to s jedne strane znači da korisnici mogu biti sigurni da će te aplikacije odgovarati određenom standardu, s druge strane propuštaju mnogo zanimljivih aplikacija koje 'nisu zadovoljile' Appleove standarde. Korisnike, pritom, nisu pitali za mišljenje.

Telegraph je pronašao neke od aplikacija koje su dobile odbijenicu u Appleu, ali i dalje sretno žive u Google Playu.

Send me to heaven

Ova, u najmanju ruku, zanimljiva 'igra' od igrača traži da baci svoj mobilni telefon u zrak što je moguće više. Igra koristi akcelerometar kako bi izmjerila koliko je telefon 'odletio' prema nebesima.

Naravno, pretpostavlja se kako će vlasnik uhvatiti svoj uređaj pri padu.

Apple je odbacio aplikaciju jer 'ohrabruje ponašanje koje bi moglo rezultirati oštećivanjem korisnikova uređaja'. S druge strane Google nije imao taj problem pa je aplikacija dostupna za Android u Google Playu

Tawkon Radiation Detector

Ova aplikacija trebala bi, na temelju podataka o okolišu, udaljenosti od odašiljača i vremenu kojem korisnik provede koristeći svoj mobilni telefon, izračunati koliko telefon zrači i kojoj je razini zračenja korisnik bio izložen.

Apple je odbacio aplikaciju jer se bojao da bi podaci mogli preplašiti korisnike i odagnati ih od korištenja mobilnog telefona. Google nema tog straha i dopustio je aplikaciju za Android u Google Playu.

Wikileaks

Aplikacija koja je nastala nakon što su objavljeni povjerljivi dokumenti korisnicima omogućava pretraživanje i pregledavanje dokumenata i na njihovim mobilnim telefonima.

Apple je odbio aplikaciju jer 'nije ispunila uvjete iz njihovih odredbi o ne napadanju pojedinaca'.

Aplikacija je i danas dostupna za Android

I am Rich

Aplikacija koja je prvotno dobila dopuštenje Applea za prodaju u App Storeu. Koštala je okruglih 1.000 dolara (5.600 kuna) i kad bi ju korisnik preuzeo, u pozadinu bi stavila crveni dijamant i rečenicu 'I am Rich' (Ja sam bogat).

Osim što je uspjela pokazati kako su neki ljudi naivni i uzeti im novac, aplikacija nema baš neku svrhu.

Apple ju je izbacio iz App Storea bez nekog suvislog objašnjenja, ali tek nakon što je osam osoba uredno preuzelo i platilo aplikaciju.

Aplikacija je dostupna za Android, ali je sad besplatna.

Pocket Girlfriend

Ova aplikacija korisniku nudi 'džepnu djevojku' koja odgovara na korisnikova pitanja. Korisnik može odabrati između ponuđenih fotografija djevojaka, od kojih su neke oskudno odjevene.

Prilikom 'komunikacije' korisnik može odabrati već ponuđene odgovore koji baš i ne odgovaraju stvarnim odgovorima njihovih djevojaka, ili upisati vlastite. A ako mu se 'djevojka' jako svidi može joj kupiti i virtualno povećanje grudi.

Apple je odbio aplikaciju jer je smatrao da ponižava žene, ali je ista aplikacija slobodna za preuzimanje za Android

Dirty Fingers

Aplikacija koja će biti zanimljivija muškim korisnicima prikazuje zgodnu djevojku odjevenu u bikini koja jedva čeka da očisti ekran mobilnog uređaja. Kad korisnik dotakne ekran, ostavlja otiske prstiju koje mlada dama revno čisti.

Appleu se nije svidjela činjenica da se u aplikaciji nalazi oskudno odjevena djevojka, a vjerojatno su smatrali i kako se na taj način izrabljuje žene pa su je zabranili.

Ekipa u Googleu očito nema problema s tim pa se korisnici Androida i dalje mogu zabavljati gledajući kako djevojka čisti ekran.