domaći proizvod

Aplikacija koja spaja zdrav život i dobru zabavu: Doznali smo kako funkcionira Bikademy

12.11.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Uz postojeće ispite u svih pet slavonskih županija, Bjelovaru, Istri, na Rabu, Bikademy sad otvara i dva nova Studija, u Zagrebu i Berlinu

U doba pandemije koronavirusa pojavili su se i ljudi i aplikacije koje nude novi način rekreacije na otvorenom, povezujući aktivni život s turizmom, prirodnom i kulturnom baštinom. Registracijom na jednu takvu aplikaciju, Bikademy, svatko od vas može postati Bike Student koji polaže ispite održavajući aktivnu formu. Na ovoj Akademiji za svoj trud bit ćete i nagrađeni, a u svoj indeks upisivati uspjehe, odnosno položene ispite.

'Bikademy je cikloturistički proizvod koji određena područja promovira kao poželjne cikloturističke destinacije', objašnjava Krešimir Herceg, vlasnik i tvorac cikloturističkog proizvoda koji se sastoji od web stranice i mobilne aplikacije. 'Na internetskoj stranici objavljujemo vijesti iz područja cikloturizma i bicikliranja te intervjue s osobama iz različitih braši koji vole voziti bicikl i kojima je bicikl stil života.'

'Svaka osoba koja se želi voziti biciklom i posjetiti određeno područje koje pokrivamo, instalira besplatnu aplikaciju Bikademy. Registracijom postaje Bike Student i u aplikaciji ima Indeks sa Studijima i Ispitima. Studiji su regije i gradovi, a ispiti su lokacije prirodne i kulturne baštine', objašnjava Herceg koncept Bikademyja.

Uz postojeće ispite u svih pet slavonskih županija, Bjelovaru, Istri, na Rabu, Bikademy sad otvara i dva nova Studija, u Zagrebu i Berlinu. U Zagrebu tako trebate položiti sedam ispita, odnosno lokacija: Trg Bana Josipa Jelačića, Maksimir, Jarun, Bundek, jezero Savicu, NSB i Mirogoj. Tko studira u Berlinu, treba položiti osam ispita od Televizijskog tornja do Brandenburških vrata i Checkpoint Charlieja.

'Bike Student do ispita biciklira proizvoljno, ne mora ići redom, fotografira se na zadanoj lokaciji i na taj način polaže ispit. Kad položi sve ispite određenog Studija, dobiva nagradu', kaže Herceg. Za Berlin tako imaju pripremljen 3D model Brandenburških vrata u koja je uklopljen bicikl.

Polaganje ispita pedaliranjem od destinacije do destinacije Izvor: Društvene mreže / Autor: Bikademy

'Tu nagradu je izradio još jedan prijatelj, mladi brodski inovator Roko Lukenda', otkriva Herceg.

Ideja za projekt rođena je 2014. kad se Slavoniju i Baranju htjelo predstaviti kao idealne cikloturističke destinacije.

'Slavonija se tek počela spominjati u turističkom smislu, a mi smo bili mišljenja kako se slabo promovira u svim marketinškim aktivnostima', prisjeća se Herceg koji je u to vrijeme organizirao biciklijadu Mali Pariz - Klakar.

'Mali Pariz je naselje u Slavonskom Brodu, a Klakar selo izvan Broda, čime se aludiralo na poznati reli Pariz - Dakar', kaže Herceg koji je s jedinim hrvatskim 3D Street Art umjetnikom Filipm Mrveljom osmislio i projekt 'Bike Adventures of Hlapich and Lima' i snimio dva filma biciklirajući kroz Italiju do Francuske.

Projekt je nekad bio poznat pod nazivom Bicikademija (eng. Bikademy). Imao je pet studija (pet slavonskih županija), a svaki Studij je imao nekoliko lokacija prirodne i kulturne baštine koji su predstavljali ispite.

Istražite Zagreb biciklom uz pomoć aplikacije, položite ispit i osvojite nagradu Izvor: Društvene mreže / Autor: Bikademy

'U početku je to funkcioniralo primitivnijim putem; Bike Studenti slali su fotografije na biciklu s lokacija koje bismo unosili u njihov Index. Kasnije smo nadograđivali Studije i izradili mobilnu aplikaciju kojom smo automatizirali taj proces interakcije', kaže Herceg kojemu u projektu pomažu prijatelji i kolege Tin Horvatin, Boris Predmerski i Berislav Petrović.

Svaki fakultet treba dekana, pa tako i Bikademy koji je za svog dekana izabrao poznatog blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha.

'On ne vozi bicikl, ali je možda zato i najobjektivniji za kritike i pohvale. Uz to, cikloturisti vole kušati gastro delicije, a on je tu pravi ekspert', kaže Herceg.

Bikademy Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bikademy

Aplikacija je trenutno namijenjena rekreativcima, no Herceg i ekipa planiraju napraviti nekoliko zahtjevnijih Studija za profesionalnije vozače bicikala. Planira i izlazak na europsko tržište zbog čega je sadržaj preveden na engleski jezik.

'Želimo pokriti što više regija poput županija i otoka koji grade svoju priču na razvoju cikloturizma, te uvrstiti veće gradove, pogodne za ovakav interaktivan proizvod', najavljuje Herceg. 'To se prvenstveno odnosi na inozemne gradove kojima ćemo ponuditi pripremljene pakete.'