INNROBO-SEA DAY

Roko Lukenda ima tek 15 godina, a već godinama organizira masovno posjećene sajmove robotike na Pašmanu

09.08.2019 u 19:22

Bionic
Reading

Već nekoliko godina svako ljeto na Pašmanu se održava sajam robotike, IT tehnologije i startupa, kao i besplatna edukacijska STEM radionica. Ne bi to bilo ništa neobično da iza svega kao organizator ne stoji Roko Lukenda, 15-godišnji učenik iz Slavonskog Broda

Da, dobro ste pročitali, Roku je tek 15 godina, a prvu je priredbu organizirao kad mu je bilo samo jedanaest. Tada je sa sobom na Pašman, gdje redovno ljetuje s obitelji, dovukao i prve robote.

U početku su sajmovi bili mali, kako i dolikuje manifestaciji koju na otoku organizira jedan dječak. No sve se promijenilo kad se na trećem susretu okupilo 30 natjecatelja, a priredbu je obišlo oko 600 znatiželjnika. Sve su kategorije bile pune, a najviše djece, razumljivo, došlo je iz Zagreba, objašnjavao je Roko najavljujući ovogodišnji sajam robotike.

A ove godine oboreni su svi rekordi u dolascima natjecatelja i brojnosti publike. Projekt su financirali Općina Pašman i Zadarska županija, podržali su ga i brojni sponzori: Cedevita, E-radionica, IRIM udruga, Apartmani Kornati...

  • +10
INNROBO-SEA DAY Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Connect IT

'Dugačak je popis sponzora i mi se ispričavamo svakome koga smo zaboravili spomenuti', rekao je Roko u ime organizatora, zahvaljujući svima na trudu i pomoći. Brođanin Roko Lukenda član je udruge Connect-IT kojoj je u organizaciji sajma ove godine pomogla i udruga Robotic iz Zadra.

'Projekt su kao influenceri podržali i Andrea Andrassy, Ivica Kostelić, Rene Bitorajac i Robert Knjaz', pohvalio se Roko. 'Njihove video materijale možete pronaći na društvenim mrežama.'

Na ovogodišnji sajam stigli su i Plurato Sailfin s električnom daskom za surfanje, Albert Gajšak iz Circuitmessa, Mundus game ekipa i Valentino Vukelić, predstavnik zadarske IT scene pa se na sajmu se moglo surfati na e-daskama, slagati MAKERbuino i MAKERphone, zaigrati Mundus igru ili se oprobati u dvije robotske kategorije.

Za one koji još ne znaju, MAKERbuino prva je hrvatska igraća konzola koju možete izgraditi potpunosti sami, a MAKERphone je uradi sam mobitel; oba proizvoda djelo su karlovačkog strartup genijalca Alberta Gajšaka. Mundus je društvena igra koju su osmislili Filip Hercig, Matija Fućek i Fran Zekan, trojica zagrebačkih srednjoškolaca. Riječ je o spoju Monopolija, Sraza, Rizika i kviza, a igra se na ploči koja je povezana s pametnim telefonom.

U natjecateljskom dijelu nastupilo je 70 igrača i igračica; prijava je bilo više od očekivanja pa su neke morali odbiti.

'Isprike svima koji nisu dobili priliku, nadamo se da će se uspjeviti prijaviti dogodine', veli Roko.

I posjetitelja je bilo daleko više no ikad prije. Računa se da je sajam robotike posjetilo između 1000-1500 znatiželjnika koji su došli sa svih strana. Na manifestaciji su podijeljene i pohvalnice svim polaznicima besplatne desetodnevne edukacije djece u STEM vještinama, zbog čega su neke obitelji produžile boravak na otoku.

  • +7
Besplatna edukacijska STEM radionica na Pašmanu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Connect IT

Roko je nezaustavljiv pa projekt planira proširiti na grad Zadar, Preko, Pašman, Sv. Filip i Jakov, Biograd i Tkon. Tako bi se umjesto jednog, u zadarskom arhipelagu održalo čak šest sajmova robotike. A umjesto jedne, dogodine planiraju i dvije desetodnevne edukacijske radionice za djecu.

Predsjednik udruge mladih robotičara u Slavonskom Brodu, svestrani Roko nađe vremena i za nastupe s folklornim ansamblom, košarku, vožnje biciklom i fotografiju, a stigne otići i na pecanje. INNROBO-SEA DAY pokrenuo je jer je klincima s otoka za vrijeme ljetovanja htio otkriti čari robotike koja ga fascinira od malih nogu. Očito da je uspio u tome.