znanstveno dokazano

Analiza korištenja mobitela: Socijalno distanciranje pomoglo usporavanju širenja pandemije

06.07.2020 u 12:36

Bionic
Reading

Studija je koristila podatke o kretanju mobilnih telefona i uspoređivala porast broja lokalnih slučajeva zaraze s modificiranim obrascima kretanja korisnika mobilnih uređaja

Podaci o korištenju mobilnih uređaja pokazuju kako je održavanje razmaka i samoizolacija korisnika, mjere koje su samoinicijativno proveli brojni Amerikanci puno prije donošenja službenih mjera socijalnog distanciranja, snažno utjecalo na smanjenje rasta broja slučajeva Covida-19 u 25 najviše pogođenih područja u SAD-u. Tako barem pokazuje znanstveni model, objavljen u časopisu The Lancet Infective Diseases.

Autori kažu da njihova analiza podržava ulogu održavanja razmaka kao učinkovitog načina za kontrolu širenja Covida-19, sve do pojave cjepiva. Dakako, autori napominju kako studija nije uzela u obzir druge mjere suzbijanja infekcije, poput nošenja maski i pranja ruku, koje su također mogle pridonijeti padu stope rasta slučaja zaraze tijekom ožujka.

'Naši rezultati snažno podržavaju zaključak da je socijalno distanciranje igralo ključnu ulogu u smanjenju stope rasta slučajeva u više američkih okruga tijekom ožujka i travnja', rekla je dr. Lauren M Gardner sa Sveučilište Johnsa Hopkinsa. Pojedinci su samoinicijativno poduzeli korake i prije uvođenja službenih mjera i tako spriječili da se pandemija proširi još jače i rezultira s još većim brojem zaraženih i umrlih. 'Ovo pokazuje da ponašanje svakog od nas može usporiti širenje Covida-19.'

Studija je koristila podatke o kretanju mobilnih telefona i uspoređivala porast broja lokalnih slučajeva zaraze s modificiranim obrascima kretanja korisnika mobilnih uređaja.

Dnevni podaci o mobilnosti uzeti su iz podataka o mobilnoj mreži između 1. siječnja i 20. travnja u svim američkim saveznim državama i okruzima i potom uspoređeni s uzorcima prije izbijanja pandemije. Istovremeno, korišteni su i epidemiološki podaci o porastu brojeva slučajeva zaraze po okruzima diljem zemlje.

Autori su tako stvorili statističke modele koji su procijenili kako održavanje razmaka i samoizolacija, mjereni relativnom promjenom obrazaca kretanja, utječu na stopu novih infekcija u 25 okruga najpogođenijih pandemijom.

Pokazalo se kako je u razdoblju od 24. siječnja do 17. travnja mobilnost pala na 35 do 63 posto uobičajenih obrazaca kretanja u 25 najugroženijih okruga; najmanje u New Yorku, a najviše u okrugu Harris.

Pokazalo se da su devet do 12 dana nakon uočenog smanjenog kretanja vlasnika mobilnih uređaja zabilježeni i prvi učinci na smanjeni prijenos zaraze, što je pak u skladu s očekivanim razdobljem od pojave simptoma, pogoršavanja zdravstvenog stanja i prijave bolesti.

Pojedinci su krugove kretanja smanjili još početkom ožujka, tjednima prije no što su predstavljene prve službene direktive o boravku kod kuće; prva je to učinila Kalifornija 21. ožujka. Iako se to dijelom može objasniti nekim politikama na lokalnim razinama, početni pad kretanja započeo je u 21 od 25 županija prije nego što je uspostavljena bilo kakva formalna uredba, na bilo kojoj razini.

Ovo američko istraživanje potvrdilo je tako ranije slične zaključke do kojih su došli njihovi kineski kolege, istražujući utjecaj socijalnog distanciranja na smanjeni prijenos Covida-19 u toj zemlji.

Autori priznaju da i neka ograničenja provedene studije. Kao prvo, nisu mogli razlikovati različite oblike kretanja većeg ili manjeg rizika po zdravlje. Na primjer, višestruki odlasci u park vjerojatno su manje rizični od jednog odlaska u trgovinu bez maske.