ZLONAMJERNI SOFTVER

Amerikanci traže skriveni kineski malware koji bi mogao utjecati na vojne operacije

01.08.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Američki dužnosnici traže kineski zlonamjerni softver, za koji vjeruju da je skriven unutar računalnih vojnih baza. To znači da bi kineski malware mogao poremetiti elektroenergetske mreže, komunikacijske sustave i zalihe vode koji opskrbljuju vojne baze u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta, izvijestio je u subotu The New York Times

To otkriće pojačalo je zabrinutost da bi hakeri mogli 'ometati američke vojne operacije u slučaju sukoba', i to uslijed ionako napetih odnosa između Kine i SAD-a. Dvije nacije sve se više sukobljavaju oko Tajvana, ali i oko kineskih akcija u Indo-pacifiku.

Jedan dužnosnik Kongresa rekao je novinama da je zlonamjerni softver 'tempirana bomba' koja bi Kini mogla omogućiti prekid struje, vode i komunikacija s vojnim bazama, usporavajući raspoređivanje i operacije opskrbe. Budući da vojne baze često dijele istu opskrbnu infrastrukturu kao i civilni domovi i poslovni prostori, mnogi Amerikanci također bi mogli biti pogođeni, rekli su dužnosnici za Times.

Slični napadi traju već neko vrijeme. Prošlog je tjedna hakiran račun e-pošte američkog veleposlanika u Kini Nicholasa Burnsa, rekla su za CNN tri američka dužnosnika upoznata s tim.

Ranije ovog mjeseca Microsoft i Bijela kuća potvrdili su da su hakeri sa sjedištem u Kini provalili u račune e-pošte u 20-ak organizacija, uključujući neke savezne agencije. Bidenova administracija vjeruje da je operacija hakiranja – za koju je Microsoft rekao da je pokrenuta sredinom svibnja – dala kineskoj vladi uvid u podatke i ciljeve o putovanju državnog tajnika Antonyja Blinkena u Peking u lipnju.

Među agencijama koje su se našle na meti bili su State Department i Department of Commerce, koji su sankcionirali kineske telekomunikacijske tvrtke. Američki dužnosnici i Microsoftovi analitičari u početku su imali problema s identificiranjem kako su hakeri ušli u račune e-pošte, što je jasno pokazalo da imaju posla sa sofisticiranim hakerskim timom, rekao je američki dužnosnik za CNN.

Američki dužnosnici dosljedno su označavali Kinu kao najnaprednijeg američkog protivnika u kibernetičkom prostoru, domeni koja je više puta bila izvor bilateralnih napetosti posljednjih godina. FBI je rekao da Peking ima veći program hakiranja nego sve druge vlade zajedno.

'Dosljedno smo jasno davali do znanja da nas brine svaka akcija koja cilja američku vladu, američke tvrtke, američke građane, te da ćemo stoga poduzeti odgovarajuće mjere kako bismo odgovorne pozvali na odgovornost, a tajnik je to ponovno jasno stavio do znanja', rekao je ranije američki dužnosnik .