TRAŽE OBJAŠNJENJA

Američki regulatori zabrinuti zbog (ne)sigurnosti mobitela

15.05.2016 u 09:14

Bionic
Reading

Američke regulatorne agencije zatražile su od telekoma i proizvođača mobitela objašnjenje zašto im toliko dugo treba za krpanje sigurnosnih propusta

Američko Savezno povjerenstvo za komunikacije (Federal Communications Commission, FCC) i Savezno povjerenstvo za trgovinu (Federal Trade Commission, FTC) uputili su pisma na adrese četrnaest tvrtki u kojima traže pojedinosti o načinima na koje objavljuju sigurnosne nadogradnje.

FCC je pojašnjenje tražio od četiri najveća američka telekoma (AT&T, Sprint, T-Mobile i Verizon), kao i US Cellulara i Tracfonea, dok se FTC obratio Appleu, Googleu i Samsungu, između ostalih. Žele, kako kažu, bolje razumjeti i u konačnici poboljšati sigurnost mobilnih uređaja.

Kako sve više potrošača i tvrtki sve češće koriste mobitele i druge mobilne uređaje, u ovim su agencijama zabrinuti zato što smatraju kako bi komunikacije i privatni podaci mogli biti ugroženi ukoliko odgovovarajuće nadogradnje neće biti postavljene.


Posebno je istaknut virus Stagefright koji hara po uređajima s operativnim sustavom Android. U FCC-ju procjenjuju kako je moguće da je prisutan na gotovo milijardu uređaja na globalnoj razini. Stagefright je otkriven prošlog srpnja. Napadačima omogućava upad u Android putem SMS-a. Dosad je objavljeno nekoliko nadogradnji, ali virus se pokazao otpornim.

Iako su, kažu u FCC-ju, proizvođači operativnih sustava i opreme te pružatelji usluga reagirali na prijetnje kako su se pojavljivale, milijuni potrošača mogli bi i dalje biti nezaštićeni na dulji rok, možda i za stalno ako nadogradnje ne stižu do uređaja pravovremeno. Najviše su ugroženi, upozoravaju, korisnici sa starijim uređajima za koje nadogradnje možda neće ni biti napravljene.

Više:CNET