KEMIJSKI DOKAZI

Posljedice vala otpuštanja u IT sektoru: Što nam donosi uspon 'ekonomije sreće'

23.02.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Hoćemo li se umjesto na STEM obrazovanje i poslove više fokusirati na 'ljudske vještine' u budućnosti usred ubrzanog razvoja umjetne inteligencije?

Val otpuštanja koji je zahvatio IT industriju, premašivši brojku od 260.000 u 2023. i nastavivši se u 2024., signalizira širi trend za koji stručnjaci vjeruju da bi mogao preoblikovati prirodu zapošljavanja.

Unatoč snažnom tržištu rada u netehnološkim sektorima, smanjenje broja radnih mjesta u tehnološkim tvrtkama izaziva zabrinutost, a posljedica je sve već fokus na budućnost 'mislećih, osjećajnih poslova' u raznim industrijama; visoke razine kognitivnog angažmana, rješavanja problema, analiziranja te donošenja odluka

Roland Rust, ugledni sveučilišni profesor sa Sveučilišta u Marylandu, smatra da ta otpuštanja zanemaruju kritičan kontekst. Naime prema Rustu, smanjenje broja zaposlenih u tehnološkim tvrtkama nagovješta veći pad poslova 'za razmišljanje' na širem tržištu rada, piše Tech Times.

'Razmišljanje' o smanjenju poslova zbog umjetne inteligencije?

Poslovi razmišljanja tradicionalno uključuju zadatke visoke razine kognitivnog angažmana, rješavanja problema, analize i donošenja odluka. Ovi se poslovi često oslanjaju na sposobnost pojedinaca da obrade složene informacije, koriste vještine kritičkog razmišljanja i donose strateške prosudbe.

Rust je pritom istaknuo studiju provedenu 2018., u kojoj su on i koautor Ming-Hui Huang predvidjeli pojavu ovog fenomena. Naknadni empirijski dokazi navedeni u članku iz 2019., zajedno s uvidima konsolidiranim u njihovoj knjizi iz 2021., 'Ekonomija osjećaja: Kako umjetna inteligencija stvara eru empatije', dodatno su naglasili taj trend.

Dok se umjetna inteligencija nastavlja razvijati, tvrdi Rust, ona sve više preuzima zadatke koje tradicionalno obavljaju ljudi, što zahtijeva promjenu radne snage prema vještinama koje nadopunjuju, a ne natječu se s umjetnom inteligencijom.

Naglasio je važnost intuicije, empatije, kreativnosti i ljudskih vještina u toj tranziciji. Ukazujući na nedavna događanja, Rust je ilustrirao kako poslovi koji su se nekad smatrali intenzivnim 'razmišljanjem' evoluiraju u uloge koje daju prioritet aspektima 'osjećaja'.

Na primjer, financijski analitičari delegiraju tehničke zadatke sustavima umjetne inteligencije, fokusirajući se na njegovanje odnosa s klijentima i pružanje emocionalne podrške. Ta se transformacija proteže izvan financijskog sektora, primjerice u korisničkoj službi. Dok AI chatbotovi obrađuju rutinske upite, ljudski predstavnici sada su se specijalizirali za rješavanje nerutinskih stvari koje zahtijevaju prosudbu, kreativnost i emocionalnu inteligenciju.

Ističući studiju slučaja objavljenu u The Washington Postu, Rust je citirao pojedince koji prelaze iz tehnoloških karijera u područja kao što je psihologija - trend koji on predviđa u svojoj knjizi. Smatra i da trebamo preispitati obrazovne prioritete; predlaže, naime, da se umjesto u STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) usmjerimo prema razvoju 'ljudskih vještina'.

Uspon 'ekonomije osjećaja'

Prema Rustu, uspon umjetne inteligencije ubrzava istiskivanje 'mislećih' poslova, posebno u tehnološkom sektoru, utirući put onome što on naziva 'ekonomijom osjećaja'. Ova promjena paradigme naglašava potrebu da se pojedinci prilagode rastućim zahtjevima posla i da njeguju vještine koje su manje podložne automatizaciji.

'Ljudi moraju ponovno kalibrirati i kapitalizirati snage izvan čiste intuicije poput inteligencije, empatije, kreativnosti, emocija i vještina rada s ljudima', istaknuo je Rust.