VAŽNO OTKRIĆE

Znanstvenici otkrili prvi potpuni fosil 'zmaja' starog 240 milijuna godina

23.02.2024 u 10:44

Bionic
Reading

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je u južnoj Kini prvi potpuni fosil pet metara dugog vodenog reptila iz razdoblja trijasa koji pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, prenosi BBC u petak

Fosil je star 240 milijuna godina i nazvan je 'zmaj' jer ima izuzetno dug vrat. Fosil pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, koja je izvorno identificirana još 2003. godine.

Dr. Nick Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske, koji je bio dio međunarodnog tima koji je proučavao fosil, rekao je da je ovo prvi put da su ga znanstvenici mogli vidjeti u cijelosti. Po njegovim riječima to je bila 'vrlo čudna životinja'. 'Imao je udove poput peraja, a vrat mu je duži od tijela i repa zajedno', rekao je.

Fraser je rekao da je 'dug, savitljiv i fleksibilan vrat', s 32 odvojena kralješka, mogao pružiti prednost u lovu - omogućujući Dinocephalosaurus orientalisu da traži hranu u pukotinama ispod vode. Fosil je otkriven u drevnim naslagama vapnenca u južnoj Kini.

'Ovo otkriće samo povećava neobičnost trijasa', rekao je dr. Fraser za BBC News. 'I svaki put kad pogledamo te naslage, pronađemo nešto novo.' Rad koji opisuje novopronađeni fosil ove životinje objavljen je u akademskom časopisu Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh.