CRNA PROGNOZA

Broj otkaza u tehnološkim tvrtkama mogao bi ove godine ponovno porasti

14.02.2024 u 10:41

Bionic
Reading

Procjenjuje se kako tvrtke nastavljaju s rezovima kako bi mogle ulagati u nova područja, poput generativne umjetne inteligencije, ali i pokazati investitorima disciplinu troškova

Val otkaza u tehnološkim tvrtkama nastavljen je i tijekom ove godine. Ako ste očekivali kako će se u nekom trenutku zaustaviti, to se trenutno ne čini izglednim.

Prema prognozama analitičke tvrtke Jefferies, ne samo što otpuštanje neće biti smanjeno, već bi se situacija mogla i pogoršati jer su otkazi postali 'zarazni'.

Glavni izvršni direktor Googlea Sundar Pichai prošlog je mjeseca upozorio zaposlene na nova otpuštanja, nakon što je godinu otvorio s nekoliko stotina otkaza.

Od početka godine je, prema podacima Layoffs.fyi, više od 140 tehnoloških kompanija smanjilo je broj zaposlenih. Broj otkaza dosegnuo je 34.250. To je svakako višestruko manje od 140 tisuća, koliko ih je zabilježeno u isto vrijeme lani. Ali, nikako nije zanemariv broj.

Tehnološki divovi poput Amazona i Googlea dosljedno rade male rezove u različitim sektorima. Amazon je ove godine podijelio otkaze u odjelu Buy with Prime, zajedno s Prime Videom i Amazon MGM Studios.

Zaposlenici Amazona sada se pripremaju za nova otpuštanja nakon što su se pojavile vijesti kako će čak nekoliko stotina radnih mjesta biti ukinuto u odjelima One Medical i Amazon Pharmacy.

Google je ove godine ukinuo nekoliko stotina radnih mjesta u različitim timovima, uključujući Google Assistant (kojem prijeti gašenje) te timove za informacijske proizvode, hardver i središnji inženjering.

Otkazi u siječnju su uobičajeni, ali mnoga od tih rezova se čine drugačijima jer tvrtke koje dobro posluju - poput Microsofta i Meta Platforms - također režu broj zaposlenih.

Microsoft je ovog siječnja ukinuo 1.900 radnih mjesta u svom odjelu za igre, usprkos rekordnom prihodu u zadnjem kvartalu 2023. godine.

Procjenjuje se kako tvrtke nastavljaju s rezovima kako bi mogle ulagati u nova područja, poput generativne umjetne inteligencije, ali i pokazati investitorima kako su usredotočene na disciplinu troškova, piše Business Insider.