ubojica dječjeg lica

Čudo od djeteta; ovaj 19-godišnji klinac iz Norveške ubrzo će vas natjerati da zaboravite Ronalda, Messija, Ibrahimovića...

01.03.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Svima je bilo jasno da se radi o nogometnom talentu koji se rađa jednom u sto godina, ali niti jedan europski velikan nije bio spreman riskirati. Tako su senzacionalnog norveškog napadača prvo za sitan novac pokupili vizionari Red Bull Salzburga. U siječnju 2019. Moldeu su ga platili samo pet milijuna eura. Godinu kasnije prodali su ga Borussiji Dortmund za 20 milijuna eura! No Erling Braut Haaland (19) u sljedećem će transferu sigurno prebaciti svotu od 150 milijuna eura...

Erling Braut Haaland (19) budućnost je svjetskog nogometa, Cristiano Ronaldo i Leo Messi nakon pravog Ronalda i pravog Messija. Da, teško je povjerovati u to, ali norveški tinejdžer na najboljem je putu da zasjeni dvije danas nedodirljive superzvijezde. Ronaldo i Messi u njegovim godinama nisu bili ni blizu tako efikasni, posebice ne u Ligi prvaka. No krenimo redom...

Otac Alf-Inge bio je zvijezda engleskom Leeds Uniteda

Rođen je 19. srpnja 2000. godine u engleskom Leedsu. Njegov otac Alf-Inge tada je igrao za Leeds United, u Englesku je stigao 1993. godine te je prvo igrao za Nottingham Forest, a nakon Leedsa i za Manchester City. Karijeru je završio 2003. godine, a glavni je razlog bila teška ozljeda koljena koju mu je divljačkim startom priuštio tada glavni 'mesar' Manchester Uniteda Roy Keane.

Haaland je ozlijeđen 2001. godine, nakon toga je prošao nekoliko operacija koljena, ali nikad više nije mogao zaigrati na najvišem nivou. Keane je zbog tog starta kažnjen novčano i s nekoliko utakmica neigranja, ali cijela priča ima i drugu stranu. Naime Keane se s Haalandom sukobio još 1997. godine dok je ovaj igrao za Leeds - u toj su utakmici Keaneu pukli ligamenti koljena, a Haaland ga je tada otvoreno optužio da glumi prekršaj u pokušaju da iznudi jedanaesterac. No tada mu je zaista stradalo koljeno i morao je na operaciju, zbog čega je pauzirao više od godinu dana. 'Ludi Irac' nije zaboravio prozivke i četiri godine kasnije osvetio mu se na najgori mogući način, tako brutalno da je norveški nogometaš morao prekinuti karijeru...

Obitelj Haaland 2003. godine vratila se u Norvešku, Erling je tada imao samo tri godine i još je bilo rano za pokazivanje 'nogometnih gena'. No tata Alf-Inge lagano je usmjeravao malog Erlinga te je prve nogometne korake napravio u omladinskoj školi Brynea.

'Prvi put sam vidio Erlinga kada je imao pet godina i kada se pridružio treningu u zatvorenom s godinu dana starijom generacijom. Njegova prva dva kontakta s loptom završena su golovima. Od prvog trenutka bio je vrlo, vrlo dobar, iako ranije nije igrao u klubu', prisjetio se Alf Ingve Berntsen, tada trener mlađih kategorija Brynea, te dodao:

'Odmah smo ga ubacili među godinu dana starije dječake. Tada, 2005. godine, klub je izgradio zatvoreni teren s umjetnom travom koji je uvijek bio otvoren tijekom vikenda. Erling i još dvadesetak dječaka uvijek su dolazili vikendom i satima igrali nogomet. Sjećam se da je bio malo niži od ostalih, no to je bilo logično jer je bio godinu dana mlađi. Ali to mu nije smetalo da zabija golove. Nakon nekoliko godina sa sigurnošću smo znali da ima sve što je potrebno da napravi veliku karijeru.'

Haalandov prvi susret s međunarodnim nogometom dogodio se s reprezentacijom Norveške do 15 godina, i to u sezoni 2015./16., u kojoj je za drugu momčad Brynea zabio 18 golova u 14 utakmica. U reprezentaciji ga je preuzeo Gunnar Halle, a koji je s njegovim ocem igrao u Leedsu.

View this post on Instagram

Takk for 12 fine år i Bryne FK ❤

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

'Prvi put sam vidio Haalanda kako igra s 15 godina. U to vrijeme bio je nizak i mršav, ali je vrlo brzo izrastao i na prvi pogled postao nezgrapan. Bio je dobar igrač koji je zabijao puno golova, ali ne mogu reći da je bio izvanredan. Njegovo tijelo i koordinacija još uvijek su se razvijali i u tim trenucima nije bio ni blizu toga da postane superzvijezda', prisjetio se Halle i nastavio:

'Nitko tada nije mogao ni zamisliti za što će jednog dana biti sposoban. Danas mu sjajno koristi činjenica da je tada morao naučiti čitati igru jer nije imao toliko samopouzdanja koliko ga ima danas.'

S 15 godina debitirao je u seniorskoj momčadi

U svibnju 2016. godine Erlingu Haalandu se ukazala prilika jer je Alf Ingve Berntsen promoviran u trenera prve momčadi drugoligaša Brynea. Haaland je s 15 godina debitirao za seniore, a u toj je sezoni odigrao 16 utakmica i nije uspio zabiti nijedan gol. No imao je 'ono nešto', a to je prepoznao Ole Gunnar Solskjaer. Legendarni norveški napadač koji je najbolje utakmice odigrao za Manchester United, čiji je i danas trener, tada je vodio Molde.

View this post on Instagram

💙

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

'Interes skauta počeo je čim je Haaland odigrao prve utakmice za norvešku reprezentaciju do 15 godina, za koju je zabio i gol', prisjetio se Berntsen i nastavio:

'Sigurno je cijela obitelj bila pod velikim pritiskom zbog toga, ali njega nije brinulo tko ga sve gleda. Nije ga zanimalo igra li protiv svojih prijatelja samo iz zabave ili igra za reprezentaciju. Nikad se nije bojao. Imao je uvijek poštovanja prema protivnicima, ali ga nije previše zanimalo tko su oni. Jednostavno, postao je previše dobar za taj klub i prelazak u Molde bio je logičan slijed u njegovoj karijeri.'

Haaland je svoju prvu sezonu u Moldeu završio s četiri zabijena gola u svim natjecanjima, ali već sljedeće je zabljesnuo. Učinak iz prve sezone izjednačio je u samo jednoj utakmici - zabio je četiri gola protiv tadašnjeg lidera lige Branna.

'Tada je i šira publika shvatila da je on stvarno poseban dječak. Haaland je zabio sve golove za Molde u toj impresivnoj pobjedi 4:0, iako je imao samo 17 godina. Šest mjeseci kasnije već je potpisao za Red Bull Salzburg...', prisjetio se Berntsen.

Te 2018. godine Erling Haaland je za Molde odigrao 30 utakmica u svim natjecanjima i zabio 16 golova, od toga četiri u Europskoj ligi.

Brojni skauti opsjedali su Haalanda, počele su stizati i konkretne ponude. Svi su ga željeli u svojim redovima, no mladom se norveškom napadaču nije nikamo žurilo. Ionako je već znao gdje će nastaviti karijeru...

Naime Red Bull Salzburg godinama je pažljivo pratio Haalandov napredak, a sportski direktor Christoph Freund otkrio je da su ga nebrojeno puta gledali uživo kako bi što više saznali o njemu.

Red Bull Salzburg dobio ga je za samo pet milijuna eura

'Pratili smo Erlinga od 2016. godine, otkada je zaigrao u norveškoj reprezentaciji do 16 godina', rekao je Christoph Freund i dodao:

'Gledali smo ga uživo i analizirali nebrojeno puno videosnimaka o njemu. U to vrijeme je bio u fazi razvoja i zbog toga je jednostavno privukao pažnju svojom prisutnošću na terenu. Njegova pozitivna energija i karizma, kao i nevjerojatna želja da zabija golove u svakoj utakmici bili su najupečatljiviji. Također, posjeduje puno energije na terenu i gotovo uvijek ima osmijeh na licu. Kao suigrač, jednostavno volite biti na terenu s njim, ali i izvan terena. Njegova pozitivna karizma je zarazna, stvarno je dobra i pozitivna za svaku ekipu.'

U siječnju 2019. godine Erling Haaland za odštetu od pet milijuna eura odlazi iz Moldea u austrijski Red Bull Salzburg. No prelazak u redove 'bikova' nije bio lagan. Haalandu je trebalo vremena da se izbori za mjesto u prvoj momčadi. Naime Izraelac Moanes Dabour igrao je nevjerojatnu sezonu, zabio je 37 golova u 40 utakmica i Haaland je mogao samo čekati... Od siječnja do svibnja odigrao je samo pet utakmica i zabio jedan jedini gol.

Sezona je završila, a Haaland je s norveškom U-20 reprezentacijom zaigrao na SP-u u Poljskoj. Tamo je ispisao povijest zabivši devet golova u pobjedi Norveške od 12:0 nad Hondurasom te je završio kao najbolji strijelac turnira iako je Norveška ispala već nakon natjecanja po skupinama.

View this post on Instagram

focus

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Kada se vratio u Salzburg, trener Marco Rose prešao je u Borussiju M'gladbach, a američki trener Jesse Marsch sjeo je na klupu Red Bulla. I odmah je postavio Haalanda kao svog prvog napadača nakon odlaska Daboura, a Norvežanin mu se za to povjerenje odužio zabivši šest golova u prve četiri utakmice.

'Prva stvar koja mi pada na pamet kad me pitate o Haalandu je to da je on profesionalac! Zabavno je raditi s njim. Svakodnevno dolazi na treninge s toliko puno energije. Sviđaju mi se takvi igrači. Pozitivan utjecaj koji je imao na cijelu momčad bio je ogroman', prisjetio se Marsch.

Odličan početak sezone u Salzburgu nije prošao nezapaženo u njegovoj domovini pa je Haaland prebačen u seniorsku reprezentaciju Norveške. Debitirao je u rujnu 2019. godine, a samo deset dana kasnije debitirao je i u Ligi prvaka. Ne treba isticati kako su njegovom pojavom ispisane nove stranice nogometne povijesti.

Debi u Ligi prvaka proslavio je hat-trickom

Erling Haaland u svojoj je prvoj utakmici u Ligi prvaka zabio hat-trick protiv Genka (17.9.2019.) Potom je nastavio zabijati barem po jedan gol i u sljedeće četiri utakmice grupne faze (Liverpoolu, dvaput Napoliju i još jednom Genku) te je tako postao prvi tinejdžer i tek peti igrač u povijesti koji je zabijao barem jedan gol u pet uzastopnih utakmica Lige prvaka!

Iz utakmice u utakmicu Haaland je oduševljavao svjetsku nogometnu javnost, no on sam je čvrsto ostao na zemlji. Dapače, radio je sve kako bi se nastavio razvijati kao nogometaš, ali i kao osoba. Na čestim putovanjima radije je učio nego da se zabavlja sa suigračima...

'Apsolutni je profesionalac. Dok smo mi kartali ili se zabavljali, on je čitao knjige i znanstvene članke o tome kako poboljšati prehranu, bolje iskoristiti odmor, koliko i kako spavati.... Sve ga je zanimalo, uvijek traži najmanje detalje koje može unaprijediti kako bi napravio još jedan korak naprijed. A opet, to je isti onaj dečko kojeg sam upoznao i prije nego što je zabio osam golova u Ligi prvaka. Ma, potpuno je lud, ali pozitivno lud i to je ono što ga čini tako dobrim', kaže njegov prijatelj i sada već bivši suigrač iz Salzburga Maximilian Wöber (22).

Erling Haaland je tako u samo nekoliko tjedana postao strah i trepet za najbolje europske momčadi, pa zamislite onda kakav su 'teror' morali trpjeti protivnici u austrijskom prvenstvu. Do zimske stanke norveški je 19-godišnjak zabio 28 golova u 22 utakmice u svim natjecanjima za Red Bull, usput upisavši pet hat-trickova.

Svima je bilo jasno da ga Salzburg jednostavno neće moći zadržati. Naime, otkupna klauzula bila mu je 'samo' 20 milijuna eura, a u redu za njega već su stajali Manchester United, 'bratski' RB Leipzig, Borussia Dortmund, PSG, Real Madrid, Inter, Roma...

Borussija ga je 'masno' platila, ali isplatilo se

Većina je očekivala kako će Haaland završiti na Old Traffordu, Ole Gunnar Solskjaer čini je sve kako bi 'dovukao' svog sunarodnjaka u United, ali pojavio se veliki problem zbog kojeg su svi velikani odustali od posla. Nije bilo do samog igrača, u cijelu su se priču uključili menadžeri, zastupnici, pa i sam Erlingov otac...

'Niti je bio naš plan, niti naša želja da već u zimu izgubimo Erlinga. No njegov razvoj između lipnja i studenog 2019. godine bio je tako spektakularan da ga jednostavno nismo mogli zadržati. Nije bilo šanse...', priznao je Freund.

Borba je bila bespoštedna i žestoka, a na kraju je Borussia (D) aktivirala klauzulu od 20 milijuna eura, pobijedivši United i Leipzig nakon što su se predstavnici sva tri kluba susreli s Haalandovim ocem i menadžerom Minom Raiolom. Dortmund je bio najbolji odabir jer je mladom norveškom napadaču obećao da će odmah biti prva opcija u napadu. To je presudilo, ali...

View this post on Instagram

ZENsational win 🧘‍♂️

A post shared by Erling Braut Haaland (@erling.haaland) on

Presudila je činjenica da odšteta od 20 milijuna eura nije bila konačna svota u Haalandovom transferu. Samo je Borussija pristala na sve uvjete koje je postavila cijela vojska 'zaslužnih' za konačni Haalandov transfer. Tako su 'žuto-crni', osim 20 milijuna eura Red Bull Salzburgu, platili i proviziju od 15 milijuna eura Haalandovu menadžeru Raioli, ali i dodatnih 10 milijuna eura bonusa 'za potpis' Haalandovu ocu! Ako tome pribrojite i osam milijuna eura godišnje plaće samom igraču u sljedeće četiri i pol sezone, cijeli je transfer Erlinga Haalanda dortmundsku Borussiju stajao više od 80 milijuna eura!

'Erling je imao puno sreće s dobrim trenerima i vrsnim suigračima. Ali on još uvijek uči. Voli zabijati golove, no raduje me to što je vidljivo poboljšao igru u polju. Uspjeh nije došao odjednom, to je plod napornog rada i stvaranja detaljnog plana njegove karijere, sve kroz klubove koji imaju strategiju davanja prilike mladim igračima. Za njega je u ovom trenutku najvažnije da igra i da se dokazuje korak po korak', razmišlja njegov otac Alf-Inge.

Borussia je reagirala u trenu, preko noći su 'žuto-crni' prodali španjolskog napadača Paca Alcacera kako bi otvorili prostor za Haalanda.

'Uvijek smo željeli imati napadača koji igra nogomet na drugačiji način, no morali smo čekati da se pojavi na tržištu. I evo ga! Nema puno nogometaša koji su tako brzi, a ujedno i visoki 194 centimetra. Ustvari, nitko drugi mi ne pada na pamet. Bila je to prilika koja se ne ukazuje često', rekao je direktor Borussije (D) Hans-Joachim Watzke i nastavio:

'Pratim njegov put već duže vrijeme. Prvi put sam ga osobno upoznao u prosincu prošle godine. Mislim da smo obojica brzo osjetila da bi to moglo biti to. Još je vrlo mlad, ali vrlo je odlučan. Ima odlične fizičke predispozicije i izuzetno je fokusiran. Nema sumnje da je dobar za nas. U osnovi, skandinavski igrači su vrlo motivirani, gladni uspjeha i dokazivanja, a uz sve to su vrlo pristojni dečki. Erling Haaland je oličenje svega ovoga.'

A Haalandova priča u Dortmundu počela je najnevjerojatnijim debijem protiv Augsburga 18. siječnja. Borussia je gubila 3:1, a trener Lucien Favre u 56. minuti u igru ubacuje norveškog tinejdžera. I onda su uslijedile 22 minute čistog nogometnog hedonizma. Haaland je prvo u 59. minuti zabio za 3:2. Nakon toga je za 3:3 zabio Sancho u 61. minuti, a Augsburgu je presudio Haaland golovima u 70. i 79. minuti za konačnih 5:3 i veliku pobjedu nakon nevjerojatnog preokreta.

Tjedan kasnije Haaland je ponovno utakmicu započeo na klupi. Prije svega jer još uvijek nije fizički bio dovoljno spreman za svih 90 minuta na terenu. No ni to nije zaustavilo cunami njegovih golova jer je i protiv Kölna, ušavši s klupe u 65. minuti utakmice, zabio dva gola. Tjedan kasnije zabio je dva gola i Union Berlinu, pa onda jedan Werderu u Kupu. 'Postio' je protiv Bayera (L), ali seriju je nastavio golovima Eintrachtu i Werderu u prvenstvu.

Od dolaska u Njemačku, Haaland je zabio 12 golova u osam utakmica u svim natjecanjima! Navijače Borussije (D) potpuno je zaludio u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv PSG-a. Tog 18. veljače 'žuto-crni' su na svom terenu svladali PSG 2:1, a Haaland je zabio oba gola! Ako je do tada netko sumnjao u njegove mogućnosti, nakon ovakve partije razbijene su sve predrasude. Ovaj će dečko ubrzo srušiti i Cristiana Ronalda i Lea Messija. S 19 godina doslovno rastura i nemoguće je reći gdje mu je kraj, kolike su još njegove mogućnosti.

Za sada je 'zaradio' nadimak 'Ubojica dječjeg lica', zabit će gol praktički iz ničega uz osmijeh nevinašca. Da, dojam je kako mu je nogomet još uvijek samo igra i sjajna zabava. Što će biti kad se uozbilji i počne igrati za 'ozbiljno'?

'Kada mladi igrač dobije toliko pažnje i u 19. godini postane svjetski poznat, to može biti problem. Ali Haaland je smiren tip koji zna o čemu se radi. Vrlo je profesionalan. Znate, ja sam od onih koji uvijek među prvima dolaze u trening centar, ali Haaland je tamo i prije mene. On dolazi i slobodnim danima! Taj dečko stvarno naporno radi, ali jako dobro zna što je dobro za njega', kaže golman 'žuto-crnih' Roman Bürki.

  • +41
Erling Haaland, nogometaš Izvor: Profimedia / Autor: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

Sigurno je to da je Erling Haaland u samo nekoliko mjeseci postao planetarna zvijezda, a najbolje nogometne godine tek su ispred njega i na najboljem je putu da zasjeni sve velikane koji su mu bili nogometni uzori.

'Obožavao sam gledati Zlatana Ibrahimovića i Cristiana Ronalda, ali moj pravi nogometni uzor bio je Michu', otkrio je Haaland i nastavio:

'Volio sam ga gledati u Swanseaju. Bio je ljevak kao i ja, visok i savršeno precizan pred golom. Fantastičan igrač...'

U krevet ide sa svojih pet velikih ljubavi...

No, kad je nogometna filozofija u pitanju, Haaland kopira razmišljanja Zlatana Ibrahimovića.

'Možete uzeti dosta od Zlatana, naročito njegov mentalni stav. On pokazuje svakom klubu da je najbolji, to me impresionira. To je isto moja filozofija', otkrio je Haaland. Da ima to Zlatanovo samopouzdanje i neku vrstu nedodirljivog ega, Haaland je pokazao već sa 16 godina, kada je mogao zaigrati u Bundesligi za Hoffenheim. Njemačka momčad ga je pozvala da dođe na probu i tako izbori mjestu u njihovoj nogometnoj školi. Erling je imao druge planove, želio je odmah igrati za prvu momčad te je ponudu Hoffenheima glatko odbio i otišao u Molde.

Slično je učinio i Ibrahimović kad je odbio poziv Arsenea Wengera da dođe u redove Arsenala. Francuski je strateg od Zlatana tražio da prvo prođe probu, a Ibra je to shvatio kao omalovažavanje pa je 'topnicima' zauvijek okrenuo leđa.

Uz Erlinga Haalanda veže se još jedna zanimljivost - kao dječak uspješno se bavio atletikom, rukometom i skijaškim trčanjem. Bio je sjajan atletičar te je vlasnik svjetskog rekorda. I drži ga već punih 14 godina. Naime do sada nitko nije srušio njegov skok iz mjesta u konkurenciji petogodišnjaka!

A svoje je atletske predispozicije na najbolji način demonstrirao u utakmici Lige prvaka protiv PSG-a. Bio bi izuzetan sprinter jer je udaljenost od 60 metara istrčao za svega 6,64 sekunde, a svjetski rekord iznosi 6,34. No nije trčao na atletskoj stazi, već na travnjaku, u kopačkama...

Privatno je Erling, barem on sam tako tvrdi, miran i povučen mladić. Upitali su ga ima li djevojku, a njegov je odgovor ostao u granicama - nogometa.

'U krevet idem sa svojih pet velikih ljubavi', kazao je Erling Haaland i nastavio:

'Spavam s pet lopti kojima sam zabio hat-trickove. I sjajno se osjećam u krevetu s njima, gledam ih svaki dan i svaku večer. To su moje djevojke!'